Sophie Kinsella

Wie kent haar niet? Sophie Kinsella is dé nummer 1 van de meest favoriete auteurs op Chicklit.nl. Ter promotie van het nieuwe Shopaholic-boek bracht de Britse “shopaholic” onlangs een bliksembezoek aan ons land. En natuurlijk was Chicklit.nl daarbij!

Chicklit.nl: 
Onlangs hebben wij de Ultieme Chicklit Top 50 samengesteld. Jij stak met kop en schouders boven de rest uit. Hou je mond! is volgens de lezers de ultieme chicklit allertijden en je domineert de Top-5 met maar liefst 3 titels! Je bent zélfs verkozen tot de meest favoriete chicklit-auteur. Hoe voelt dat? Besef je dat je zo’n gigantisch succes bent in het buitenland?
Sophie: Nou... nee, het overweldigt me ontzettend!! Elke keer als ik zoiets hoor of als ik naar een evenement ga waar mensen naar me toekomen, denk ik: jemig, ik vind het verbazingwekkend, ik zit thuis en schrijf die verhalen en hoop maar dat iemand ze leuk vindt. En als ik me realiseer dat mensen ze werkelijk leuk vinden, dat is echt geweldig, het is écht... daar is het allemaal om te doen. Zorgen dat mensen plezier hebben, dat maakt mijn dag goed. Het idee dat Becky en de andere personages reizen; ze lijken een snaar te raken bij mensen over de hele wereld en dat vind ik geweldig.

Chicklit.nl: We zijn allemaal verslaafd aan de Shopaholic-serie, vooral ook omdat je elk boek weer een andere wending weet te geven, zonder dat je iets verandert aan het karakter van Becky. Hoe krijg je steeds weer inspiratie voor die nieuwe dingen?
Sophie: Ik weet het niet, ideeën komen gewoon bij me op. Ik ben me altijd bewust van mogelijkheden voor Becky en waar haar leven heen zou kunnen gaan, er gaan dingen rond in mijn hoofd. Er komen ideeën bij me op als ik ze het minst verwacht. Dan denk ik: oh, dat zou goed zijn of grappig, weet je wel. Ik schrijf ideetjes op voor dialoog tussen haar en Luke of kleine scènes of wat dan ook, en zo bouwt het zich op. Het is eigenlijk moeilijk te zeggen waar het vandaan komt. Als ik zou weten waar het vandaan kwam, zou ik er naartoe gaan en zeggen: oké, kom maar op met alle ideeën, maar het komt in stukjes en beetjes.

Chicklit.nl: Wat is de meest opmerkelijke reactie die je ooit hebt gekregen van een fan?
Sophie: Er zijn veel leuke mensen die naar evenementen toekomen en zeggen dat ze drie uur hebben gereden om er te zijn, dat soort dingen, dat maakt me eigenlijk een soort van nederig. Laatst gebeurde er iets leuks tijdens een evenement: er waren een moeder, een dochter en een oma en ze lazen allemaal het boek, en dat vond ik geweldig, die 3 generaties. Er was ook een keer een jongen die een aanzoek deed aan zijn vriendin. Hij gebruikte Shopaholic zegt ja en vroeg mij of ik er “Wil je met me trouwen” in wilde schrijven voor zijn vriendin, en dat gaf hij haar cadeau, en zij pakte het uit en daar was het aanzoek. Dat soort dingen - om deel uit te maken van iemands leven, dat is geweldig.

Chicklit.nl: Krijg je ook wel eens negatieve reacties?
Sophie: Natuurlijk. Er is altijd wel iemand op Amazon.com en zegt: we zitten niet te wachten op nóg een Shopaholic-boek, of: alweer een boek over winkelen. Ik trek me er niet echt iets van aan. Ik heb veel lezers die dol zijn op Becky en als ik ze ontmoet, zeggen ze: schrijf alsjeblieft meer boeken! En dat doe ik dus. Er is altijd wel iemand in het leven die negatief is, maar de truc is om niet te luisteren. Niemand zegt in mijn gezicht dat ‘ie mijn boeken niet leuk vindt - als dat zou gebeuren zou ik er misschien nog wel op ingaan en zeggen dat ik dat jammer vind. Maar wat doe je eraan als mensen ze niet leuk vinden? Ze hoeven ze niet te lezen. Ik wil alleen maar plezier maken voor mensen die ze wél willen lezen, niemand wordt gedwongen om ze te lezen, dus... ik denk dat je erom moet lachen, je moet je gevoel voor humor behouden als het om dit soort dingen gaat. Het gaat niet om leven en dood, het gaat om boeken.

Chicklit.nl: We hebben net gehoord dat o.a. Shopaholic verfilmd gaat worden. Welke actrice zou je graag als Becky zien?
Sophie: Nou, dat is een moeilijke vraag. Ik heb nooit beschreven hoe ze eruit ziet, dus dat maakt het niet makkelijk voor casting directors. Ik heb er over nagedacht en ik vroeg me af of het niet leuk zou zijn om haar te laten spelen door een onbekende. Iemand die tevoorschijn komt en zich echt de rol eigen kan maken. Niet dat je alsmaar zit te kijken en denkt: o ja, zij was in die andere film, of: het is dat ene bekende gezicht, ze heeft haar haar geknipt. Iemand waardoor je niet afgeleid wordt, zou het beste zijn. Je hebt iemand die echt Becky is. Maar ik weet het niet. Ik weet niet wie ze in gedachten hebben, dus... ik denk niet dat ze al zover zijn. Ik denk dat als ze het script klaar hebben, dat ik het script lees en dan kom ik er wel achter. Ik kan wel zeggen wat voor ideeën ik erover heb, maar als zij een bepaalde persoon in hun hoofd hebben, ga ik er misschien gewoon in mee. Ik denk niet dat ik degene ben die het kan bepalen. We praten met elkaar en luisteren, en hopelijk komt er iemand uit die geschikt is.

Chicklit.nl: Heb je zelf wel een beeld in je hoofd van Becky?
Sophie: Ik heb wel een bepaald beeld in mijn hoofd, maar ik zeg nooit wat het is. Ik weet dat het anders wordt als de film uitkomt, omdat iedereen dat beeld dan gaat associëren met Becky, maar wat ik zo leuk vind is dat ze niet omschreven is, iedereen kan Becky zijn, want er is geen fysieke drempel. Hoe je er ook uitziet, je kunt je met haar identificeren, ze zou jou kunnen zijn, en dat vind ik zo leuk, het brengt me dichter bij mijn lezers.

Chicklit.nl: Zou je het erg vinden als de uiteindelijke actrice helemaal niet op jouw beeld van Becky lijkt?
Sophie: Dat zou waarschijnlijk een beetje raar zijn, misschien zeg ik dan wel: kan ze geen pruik dragen? Ik denk dat het er uiteindelijk om draait hoe Becky van binnen is en niet hoe ze eruit ziet. Het gaat mij er veel meer om dat haar geest en charmes uitgebeeld worden, en hoe ze als persoon is, dan om wat voor haarkleur ze heeft. Dus hopelijk wordt dat geen probleem.

Chicklit.nl: Wat kunnen we binnenkort nog meer van je verwachten? Komt er een zesde deel van Shopaholic?
Sophie: Ik denk dat er wel een zesde deel komt, ja. Maar niet nu direct. Ik ben nu bezig met een nieuwe zelfstandige roman, een romantische komedie. Dus dat is heel opwindend. Het is leuk om een nieuwe heldin te creëren, een nieuwe situatie, een nieuwe romance en dat soort dingen. Maar uiteindelijk ben ik dol op Becky en ik kan me niet indenken dat ik haar voor altijd los zou laten, dus ze komt wel weer terug…

Sophie heeft ook nog een boodschap voor de Nederlandse fans:
  

“To all the lovely readers who voted for me and my books: THANK YOU!! 
I appreciate your support so much and hope to keep writing books that you enjoy! All best wishes, happy reading and happy shopping!”

Nieuwste artikelen

  • Schotse liefde - Lexie Scott

  • Het appartement - Lucy Foley

  • Wat als het wel werkt - Roni Loren

  • Onder het luchtspoor - Peter Swanborn

  • De rest van ons leven - Els Beerten

Gerelateerde artikelen

  • That’s it

  • No Et Moi

  • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

  • Supermom’s stijlgids

  • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen