Cathy Kelly

‘Ik schrijf geen chicklit – ik schrijf henlit’
Bestseller schrijfster Cathy Kelly, onder andere bekend van En jij dan?, Wat wil je nou? enVoor mijn vriendin was onlangs in Nederland om haar nieuwste aanwinst Ik moet je iets vertellen te promoten. Tijd voor een openhartig interview met ChickLit.nl over geheimen, ambities en kritiek!

Chicklit.nl: Je nieuwste roman gaat over geheimen. Hoe kwam je op dat idee?
Cathy: De kleinste dingen geven me inspiratie. Soms is het een krantenberichtje of een liedje op de radio, de andere keer krijg ik spontaan een idee als ik gewoon in bed lig. Je leest of hoort iets en voelt opeens een ‘spark’. Dan weet je: híer moet ik over schrijven. 
Ik kwam op het idee van deze roman door een liedje van de Scissor Sisters; Take your mama out. Geen idee waar het liedje precies over gaat, maar er was één zin die me inspireerde: ‘Gonna take your mama out all night, Yeah, we''ll show her what it''s all about.’ Toen dacht ik: die jongens denken dat hun moeder saai is en willen haar eens laten zien wat leven is. Maar misschien heeft ze wel een verborgen, wild verleden waar haar kinderen niets vanaf weten! Zo bedacht ik Fay, één van de hoofdpersonages uit het boek. Als ik eenmaal één personage heb bedacht, komen er vanzelf meer bij.

Chicklit.nlDe personages in deze roman dragen allemaal een groot geheim met zich mee. Hoe denk je zelf over het hebben van geheimen?
Cathy: Iedereen heeft geheimen. Maar als je er te lang mee blijft rondlopen, gaat het je leven beheersen. Hoe lelijk en duister een geheim ook is, je moet ermee afrekenen en eerlijk zijn tegen jezelf en tegen de mensen van wie je houdt. Dat is de boodschap van het boek.

Chicklit.nlBen je goed in het bewaren van andermans geheimen?
Cathy: Sterker nog, ik ben er óntzettend goed in! Toen ik nog als journalist bij een krant werkte, deed ik het in feite voor mijn beroep, maar ook buiten mijn werk nemen veel mensen me in vertrouwen. Blijkbaar straal ik iets betrouwbaars uit. Ik zal die geheimen nooit tegen iemand vertellen. Ik gebruik ze zelfs niet voor mijn boeken!

Chicklit.nl: Heb je zelf veel geheimen?
Cathy Kelly:
 Iedereen heeft ze, ik dus ook! Maar alleen kleine, onbeduidende geheimpjes, zoals zoveel vrouwen geheimhouden dat ze hun haar verven of hun snor laten waxen. Ik kan geen grote geheimen hebben voor de mensen van wie ik houd: na een tijdje gaat het geheim een barrière vormen tussen jezelf en de personen tegen wie je liegt. Uiteindelijk doe je anderen er alleen maar verdriet mee.

Chicklit.nl: Je eerste boek werd meteen een bestseller en de romans die daarop volgen waren ook allemaal succesvol. Nu we het toch over geheimen hebben, wat is volgens jou het geheim van je succes?
Cathy:
 Ik heb werkelijk geen idee! Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. Nog steeds ben ik verbaasd, bij elke nieuwe roman ben ik bang dat het flopt. Misschien komt het omdat dit mijn passie is; fulltime schrijven is mijn droombaan! Als mijn succes ergens door te verklaren is, dan is het denk ik vooral mijn passie, empathie en humor. 

Chicklit.nl: Hoe lang doe je over één boek?
Cathy:
 Meestal een jaar, maar over dit boek heb ik anderhalf jaar gedaan, omdat ik ziek ben geweest. Ik voelde me erg schuldig toen ik even niet schreef. Niet alleen omdat ik mijn deadline niet haalde, maar ook omdat ik elke dag wíl schrijven. Je moet schrijven alsof het een vaste baan is. 
Ik heb nog nooit writersblock gehad, het schrijven gaat de ene dag gewoon beter dan de andere: er zijn dagen dat ik grote troep schrijf. Het lijkt wel alsof het steeds moeilijker gaat – hoe ouder ik word, hoe kritischer ik ben! Maar dankzij mijn journalistieke achtergrond weet ik dat je niet op die ene inspiratievlaag moet wachten. Je moet een deadline halen en gewoon gaan zitten en schrijven, totdat het goed is.

Chicklit.nl: Ondanks je succes, zijn er ook mensen die je werk afkraken. Je boeken zouden niet realistisch zijn, omdat ze vaak goed aflopen. Hoe ga je om met slechte kritieken?
Cathy:
 In het begin was ik gekwetst, nu minder. Er zal altijd wel iemand zijn die je werk niks vindt. Dat is hard, maar daar moet je mee leren omgaan. Bepaalde recensenten vinden dat boeken met een goed einde sowieso niet goed zijn. Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Ik wil mensen blij maken met mijn boeken en mensen helpen. Dat is de boodschap achter mijn boeken; het is mijn leefwijze. 

Chicklit.nl: Je boeken worden vaak gedefinieerd als chicklit. Zou je zelf je boeken ook zo typeren?
Cathy Kelly:
 Ik vind de benaming chicklit prima, zolang mensen dat op een positieve manier bedoelen. Veel recensenten hebben een lage dunk van het genre. Ik zeg altijd voor de grap dat ik geen chicklit schrijf, maar ‘henlit’. Ik ben tenslotte zelf geen ‘chick’ meer, eerder een ‘hen’!

Chicklit.nl: Wil je ons nog een geheim vertellen? Vertel nog eens wat meer over je nieuwe boek!
Cathy:
 Mijn nieuwe boek wordt anders dan wat ik tot nu toe heb gedaan. Het gaat over een meisje dat model wil worden, haar tante die ontdekt dat haar man vreemdgaat en haar oma die in coma raakt. Terwijl ze in coma ligt, krijgt de oma een flashback naar 1940, toen ze zelf nog een jong meisje was. Dan lees je over haar jonge leven in de Tweede Wereldoorlog. Daar wilde ik altijd al eens over schrijven.

Chicklit.nl: Fulltime schrijfster zijn was je droombaan – en dat ben je nu. Wat zijn je nieuwe dromen?
Cathy:
 Ik zou nog wel eens een filmscript willen schrijven. Maar dat is zó anders dan een boek, geen idee of het er ooit van komt!

Ik moet je iets vertellen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Achter de blinkend schone ramen en keurige rozentuintjes van Summer Street sluimeren vele geheimen. Faye, een alleenstaande moeder, verbergt iets voor haar tienerdochter Amber. En de 30-jarige Maggie verstopt een geheim voor zichzelf.
  Wanneer de onstuimige Amber besluit haar toekomstplannen op te geven voor de liefde, en wanneer Maggie naar haar iuderlijk huis terugkeert om voor haar zieke moeder te zorgen, raken hun geheimen in een stroomversnelling. De enige in Summer Street die op alles een antwoord lijkt te weten is hun vriendin Christie. Tot ook háár grote geheim plotseling wordt onthuld.
  Als het verleden heden wordt voor Faye, Maggie en Christie, moeten de drie vrouwen belangrijke beslissingen nemen.

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Eerste familie

Nieuwste artikelen

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

 • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen