Jojo Moyes

Jarenlang schreef ze voor The Independent en ze heeft zelfs een tijdje in Hong Kong gewoond om daar te schrijven voor Sunday Morning Post. Sinds 2002 schrijft ze boeken en is hier tot op de dag van vandaag niet meer mee gestopt. Onlangs kwam haar boek De laatste liefdesbrief uit. We hebben het natuurlijk over Jojo Moyes. Tijd om haar eens beter te leren kennen!

Chicklit.nl: Hoe ziet een dag als Jojo Moyes eruit?
Jojo:
Ik sta om zes uur ’s ochtends op en ga altijd even een uur schrijven voordat mijn kinderen wakker worden. Ik breng hen naar school, zorg voor de dieren en ga dan weer aan het werk totdat mijn kinderen thuis komen. Wanneer zij op bed liggen, spit ik mijn mailbox door, doe de administratie en kijk ik televisie.

Chicklit.nl: Je hebt al meerdere boeken geschreven. Van welke dingen of personen krijg je inspiratie?
Jojo:
Bijna al mijn boeken zijn geïnspireerd door een aantal momenten uit het echte leven; nieuwsberichten of gesprekken. Ik zeg vaak dat men mij eens in een kamer vol met mensen neer moet zetten. Reken maar dat ik over bijna elk persoon een boek kan schrijven. Soms realiseren mensen zich niet altijd hoe buitengewoon hun levens zijn.

Chicklit.nl: In je nieuwste boek De laatste liefdesbrief beschrijf je de twee liefdeslevens van Ellie en Jennifer. Op wie van deze twee vrouwen lijk je het meest?
Jojo:
Interessante vraag! Ik zou graag net zo willen zijn als Jennifer - altijd keurig, in evenwicht en mooi - maar eigenlijk ben ik de vrouw wie stukjes hooi uit haar top vist en haar make-up tas in het dashboardkastje in haar auto probeert te vinden. Ik denk dat ik een aantal dingen van mijzelf in Ellie heb gestopt, maar ik geloof dat ik me nooit zo slecht als haar misdragen heb.

Chicklit.nl: Hou jij net zoveel van liefdesbrieven schrijven en ontvangen zoals Ellie en Jennifer?
Jojo:
Eén van de gesprekken welke mij inspireerde voor dit boek, was een gesprek met een familielid waarin zij bekende nooit een liefdesbrief te hebben ontvangen. Zij is veel jonger als dat ik ben en vertelde dat in haar relaties veel werd gecommuniceerd via e-mail of sms’jes. Ik vind dat jammer! Ik heb nog altijd een aantal liefdesbrieven en vind het fascinerend om deze zo af en toe te herlezen om zo de persoon te herinneren die ik vroeger was.

Chicklit.nl: Waarom moeten mensen De laatste liefdesbrief lezen? (Als zij dit al niet gedaan hebben.)
Jojo:
Hopelijk omdat het je meeneemt naar een andere plek, naar iets goeds waarvan je niet had verwacht jezelf daar te zien. Ook omdat het je misschien iets deed voelen; liefde, ontroering, opluchting. Tenslotte hoop ik dat je gewoon van een goed verhaal houdt!

Chicklit.nl: Zijn je boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen?
Jojo:
Ja, vaak zit er wel een element uit waargebeurde verhalen in. Ik heb één boek geschreven welke bijna helemaal gebaseerd is op een waargebeurd verhaal – The ship of Brides, over oorlogsbruiden die op een oorlogsschip naar Engeland voeren. 

Chicklit.nl: Kun je een aantal do’s en don’ts geven voor degene die ook boeken willen schrijven?
Jojo:
Het meest belangrijke is om het gewoon te doen. Als ik een pond zou krijgen voor iedereen die mij vertelt een boek te willen schrijven maar daar niet genoeg tijd voor heeft, zou ik nu heel rijk zijn. Als je er geen tijd voor hebt, sta dan iets eerder op, schrijf en blijf doorgaan. Het heeft mij drie boeken gekost totdat er uiteindelijk één werd gepubliceerd. Ik leer nog altijd van wat ik nu doe, tien boeken later.

Chicklit.nl: Als je zou moeten kiezen tussen het schrijven voor een krant of het schrijven van boeken, wat zou je dan kiezen en waarom?
Jojo:
Het schrijven voor de krant vond ik altijd erg leuk, maar als ik echt zou moeten kiezen, kies ik voor het schrijven van boeken. Ik vind het heerlijk om de mogelijkheid te hebben complete werelden en personen te creëren en de vrijheid te hebben om deze zo te bewerken op de manier zoals ik wil. De reacties van de lezers maken het ook zo leuk. Vooral als zij vertellen dat zij zichzelf wel eens herkennen in de personages van mijn boeken. Elke dag wanneer ik de trap op loop naar mijn kantoor voel ik enige opwinding over wat er nu eens zou kunnen gebeuren. Ik voel me heel gelukkig.

Chicklit.nl: Wat zou je doen als iemand aanbiedt een film van één van jouw boeken te maken?
Jojo:
Het is mij al aangeboden! Ik zou het heerlijk vinden om mijn personages op het witte doek te zien. Wanneer ik een boek schrijf, lijkt het alsof het verhaal zich al in een film in mijn hoofd afspeelt, dus ik zou dolgraag willen weten of de visie van de regisseurs hetzelfde is als die van mij.

Chicklit.nl: Lees je zelf graag boeken? Zo ja, welke lees je op dit moment?
Jojo:
Ik vind het moeilijk boeken te lezen wanneer ik zelf veel aan het schrijven ben. Het is moeilijk je niet te laten intimideren door het goede werk van een ander of hun manier van schrijven over te nemen. Om dat niet te laten gebeuren lees ik  - heel veilig - graag non-fictie of magazines.

Chicklit.nl: Wat maakt auteur zijn het allerleukst?
Jojo:
O, zoveel dingen! Maar om verhalen te mogen verzinnen en daar betaald voor te krijgen, is helemaal geweldig.

De laatste liefdesbrief

 • Auteur:

  Jojo Moyes
 • Verschenen:

  1 oktober 2011
 • Uitgave:

  ISBN 9789032512651
  Uitgever De Kern
  448 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  The Last Letter From Your Lover
 • Uitgever:

  De Kern
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als de jonge journaliste Ellie door de archieven van de krant snuffelt op zoek naar een goed verhaal, stuit ze op een brief uit 1960 waarin een man aan zijn geliefde vraagt haar echtgenoot voor hem te verlaten. Het raakt een gevoelige snaar bij Ellie – zelf verwikkeld in een relatie met een getrouwde man – en ze gaat op zoek naar het verhaal achter deze brief. In 1960 wordt Jennifer wakker in een ziekenhuis na een auto-ongeluk. Ze kan zich niets herinneren, van haar man, haar vrienden, wie ze was. Als ze thuiskomt ontdekt Jennifer een verborgen liefdesbrief en ze begint een zoektocht naar de man voor wie ze alles wilde opofferen…

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Kid Lawyer - De medeplichtige

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • De verfilming van Voor jou van Jojo Moyes is hier!

Zoek in artikelen