Kim Noble a.k.a. Patricia

Op haar boek staat dat Kim Noble de auteur is, maar de schrijfster bij wie Chicklit.nl aanschuift in het Ambassade Hotel in Amsterdam stelt zichzelf voor als Patricia. Kim Noble heeft namelijk DIS (een dissociatieve identiteitsstoornis), waardoor ze meer dan twintig persoonlijkheden heeft, die elkaar te pas en te onpas afwisselen. De meest dominante persoonlijkheid, Patricia, besloot er een boek over te schrijven: Wij allemaal.
 
Chicklit.nl: Zo’n tien jaar geleden werd de diagnose DIS bij je vastgesteld. Hoe lang heb je erover gedaan om dit te accepteren?
Patricia: Lang, zo’n negen jaar. Het is ook vrij onwerkelijk als iemand tegen je zegt: ‘Zonder dat jij het merkt, neemt een andere persoonlijkheid het over.’ Andere persoonlijkheden hebben het eerder geaccepteerd dan ik, al doen sommige dat nu nog steeds niet. Het breekpunt kwam voor mij toen ik – je weet trouwens toch wel dat ik Patricia ben? – de dominante persoonlijkheid van het lichaam werd. Het was in feite een opluchting: nu begreep ik eindelijk waarom er soms vreemde spullen in mijn huis lagen, waarvan ik niet wist hoe ik eraan kwam, en ik bleek dus ook geen drankprobleem te hebben, zoals ik de black-outs die ik vaak had altijd goedpraatte. Maar het had ook een duistere kant: ik moest ook accepteren dat ons lichaam is misbruikt – door die traumatische ervaringen uit Kims vroege jeugd is onze geest versplinterd. Dat was heel moeilijk voor mij, omdat ik het me niet kan herinneren.
 
Chicklit.nl: Je hebt ongeveer twintig persoonlijkheden. Hoe vaak wisselen deze elkaar af?
Patricia: Ik heb twintig persoonlijkheden die met regelmaat opduiken, maar er zijn ook nog andere, die heel sporadisch naar buiten komen. Ik heb het nu redelijk onder controle, mijn persoonlijkheden wisselen nu nog maar zo’n twee tot drie keer per dag. Ik weet steeds beter waardoor bepaalde persoonlijkheden getriggerd worden, dus dat probeer ik zo veel mogelijk te voorkomen. Watergeest, bijvoorbeeld, neemt het over zodra ik wil douchen. Ik herinner me daardoor niets van welke douchebeurt dan ook. Als ik te veel dreig te eten, neemt Judy, die een eetprobleem heeft, het over. Mijn persoonlijkheden wisselen vooral tijdens het schilderen – ze schilderen bijna allemaal, ze hebben allemaal een eigen stijl. Ik ben blij dat ik, Patricia, de dominante persoonlijkheid ben, al zullen de anderen daar waarschijnlijk heel anders over denken. Aan de andere kant zorg ik voor ons lichaam en ons huis – daar hoeven die anderen niets voor te doen.
 
Chicklit.nl: Wanneer een andere persoonlijkheid het overneemt, hebben de andere persoonlijkheden hier geen weet van. Je weet dus nooit wat er is gebeurd terwijl een van de andere persoonlijkheden ‘in charge’ is. Zorgt dat voor veel problemen in het dagelijks leven?
Patricia: Nu niet meer, omdat ik me bewust ben van de DIS en omdat ik er nu meer controle over heb. Maar zeker in mijn tienertijd, toen ik nog geen idee had van wat ik mankeerde, was het chaotisch en vooral beangstigend. Ik begreep vaak niet wat er met me gebeurde. Ik lag regelmatig in het ziekenhuis, zonder dat ik wist waarom. Sinds ik therapie heb voor DIS, heb ik nooit meer in een ziekenhuis gelegen.
 
Chicklit.nl: Voordat je wist dat je DIS hebt, was je vaak verward: op school kreeg je straf terwijl je geen idee had waarom, je bleek ineens ergens te werken terwijl je niet wist wat je moest doen, je lag opeens in het ziekenhuis en je wist niet hoe dat kwam. Hoe kijk je terug op deze onwetende periode van je leven? Ben je nu gelukkiger?
Patricia: Mijn echte leven is pas begonnen na de diagnose. Natuurlijk zou ik willen dat ik het veel eerder had geweten, maar ik ben blij dat ik het in elk geval nu weet. Daardoor heb ik de kans om mijn dochter Aimee op te voeden en kan ik me bezighouden met kunst maken en een boek schrijven, waardoor ik de kans heb de hele wereld over te reizen.
 
Chicklit.nl: Je beschrijft in je boek hoe je moeder verbaast reageert op een schoolrapport, waarin je leraren je totaal verschillend omschrijven. Ze zegt: ‘Het is net alsof ze het allemaal over iemand anders hebben.’ Dat ligt erg dicht bij de waarheid. Maakt de gedachte dat het eerder ontdekt had kunnen worden je soms niet heel kwaad?
Patricia: Mijn ouders begrepen gewoon niet wat er met me aan de hand was – ik begreep het zelf ook niet. Het heeft geen zin om terug te kijken naar het verleden, ik geniet van wat ik nu heb. Het maakt me wel boos dat sommige mensen het bestaan van DIS nog steeds ontkennen. Daardoor lopen er veel mensen met DIS rond die geen hulp krijgen en dat maakt me verdrietig. We hebben meerdere diagnoses gehad, zoals schizofrenie, boulimie en anorexia, en we hebben medicijnen geslikt en in inrichtingen gezeten die ons allemaal niet konden helpen. Maar we zijn nu gelukkig.
 
Chicklit.nl: Waardoor besloot je een boek te schrijven over je leven? Wat hoop je met je boek te bereiken?
Patricia: Er bestonden wel een paar boeken over DIS, maar de auteurs bleven altijd anoniem. Ik wil er open over praten, zodat het probleem ook openlijk kan worden besproken. Ik wil laten zien dat we niet gek zijn, en dat we een leuk leven hebben. Ik hoop dat DIS door mijn boek beter op de agenda wordt gezet en dat ik anderen die ook DIS hebben ermee kan helpen.
 
Chicklit.nl: Was het moeilijk om de vele gebeurtenissen in je leven – vele ervan zijn vrij heftig – weer op te rakelen?
Patricia: Het was inderdaad moeilijk om het boek te schrijven. Omdat ik geen herinneringen heb aan alles wat er gebeurt als een andere persoonlijkheid het overneemt, weet ik veel dingen alleen omdat de andere persoonlijkheden het aan onze therapeut hebben verteld. Mijn eigen herinneringen zijn kleine hapjes uit mijn leven, met veel sprongen in de tijd, omdat ik een groot deel ervan niet of nauwelijks aanwezig ben geweest.
 
Chicklit.nl: Wat is het meest bizarre dat je hebt meegemaakt?
Patricia: O, te veel om op te noemen! Het meest vreemde is toch wel dat ik weet dat mijn lichaam is bevallen van mijn dochtertje Aimee, maar ik kan het me niet herinneren omdat ik toen nog niet de dominante persoonlijkheid was. Voor zover ik weet, ben ik maagd! Ik vind het erg verdrietig dat ik de zwangerschap en de begintijd met Aimee niet zelf heb ervaren.
 
Chicklit.nl: Hoe zie je je toekomst voor je? Denk je dat de andere persoonlijkheden ooit volledig zullen verdwijnen?
Patricia: Ik zou de andere persoonlijkheden niet meer willen missen, ze horen bij mij. Samen maken we kunst die ik zonder hen niet zou kunnen maken. Ik hoop wel dat alle persoonlijkheden de DIS uiteindelijk zullen accepteren, zodat ook zij beter door het leven kunnen. Verder hoop ik door te breken als kunstenares, zodat Aimee en ik van onze kunst kunnen leven. Ik denk niet dat ik ooit een relatie zal aangaan met iemand, dat lijkt me te ingewikkeld. Die persoon zou niet alleen met mij een relatie aangaan, maar met al mijn persoonlijkheden. En andersom is het nog ingewikkelder, al mijn persoonlijkheden zouden die relatie ook moeten accepteren, dat lijkt me onmogelijk. Judy is pas een tiener, en dan is er ook nog Ken, die homoseksueel is. Dat zou dus niet werken. Dat vind ik niet erg, ik ben heel gelukkig met mijn leven zoals het nu is. Ik heb meer dan ik ooit had durven dromen. 

Wij allemaal

 • Auteur:

  Kim Noble
 • Verschenen:

  2 maart 2012
 • Uitgave:

  ISBN 9789049952686
  Uitgever Mistral
  368 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  All Of Me
 • Ondertitel:

  Leven met twintig persoonlijkheden
 • Uitgever:

  Mistral
 • Genre:

  Biografie
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer Kim Noble op haar 35ste de diagnose dissociatieve persoonlijkheidsstoornis (DIS) krijgt, vallen een hoop puzzelstukjes op zijn plaats. Naast Kim blijkt haar geest uit meer dan twintig verschillende persoonlijkheden te bestaan, van een strenggelovige vrouw, tot een extravagante gay en zelfs een tweejarig meisje. Ze brengen haar in problemen waar ze totaal geen weet van heeft. 

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De beste volwassen tekenfilms

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

 • Recensie: Venom: Let there be Carnage

 • Recensie: Pretty Smart - seizoen 1

Gerelateerde artikelen

 • Dit was het populairste boek van het jaar waarin jij geboren werd

 • Chicklit top-5: juni

 • Shoptip: 10x coole e-reader covers

 • Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Mijnchicklit.nl!

 • The Vow

Zoek in artikelen