Chicklit.nl interviewt: Tess Gerritsen

Tess Gerritsen is internationaal bestseller-auteur van medische thrillers. Ze is vooral bekend van de reeks boeken over Jane Rizzoli en Maura Isles. Van deze reeks is ook een TV-serie gemaakt waarvan het tweede seizoen momenteel te zien is op Net5. Tess Gerritsen was in Nederland voor promotieactiviteiten en het Boekenbal. Tijdens haar bezoek aan ons land mocht Chicklit.nl haar interviewen in het Ambassade hotel in Amsterdam.


 
Chicklit.nl: Je laatste boek Het Stille Meisje kwam in de zomer van 2011 uit. Heb je al plannen voor een nieuw boek?
Tess: Ja, ik ben zelfs al bijna klaar met schrijven. Ik moet nog ongeveer vijftig pagina’s tot het af is. De deadline is over tweeënhalve maand. De Engelse titel van het boek is Last to Die en het is een nieuw deel in de Rizolli & Isles-reeks. 
 
Chicklit.nl: Kun je ons al iets vertellen over het verhaal?
Tess: Ja, in Sneeuwval wordt Maura Isles gered in Wyoming door een zestienjarige jongen die Rat heet. In het nieuwe boek zit hij op een kostschool in Maine. Het is een hele mysterieuze kostschool waar alle leerlingen op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. In de zomer gaat Maura op bezoek bij hem en dan gebeuren er rare dingen....

Chicklit.nl: Weet je al wanneer het boek in Nederland uitkomt?
Tess: Ik weet het nog niet zeker maar waarschijnlijk in januari 2013. Er is nog geen Nederlandse titel voor het boek.
 
Chicklit.nl: Je volgende boek is dus weer een boek in de Rizolli & Isles-reeks. Zijn er plannen om in de toekomst weer een losstaand boek te schrijven?
Tess: Ja, ik heb een aantal ideeën. Maar ik weet nog niet of ik de kans krijg om al die boeken te schrijven. Het probleem met deze reeks is dat hij zo populair is. Het is een soort merk geworden en iedereen wil nu steeds opnieuw hetzelfde soort boek lezen.

Chicklit.nl: Heb je nog wel inspiratie om door te gaan met de reeks?
Tess: Ik heb nog nooit een gebrek aan inspiratie gehad. Ik heb altijd wel een idee in mijn hoofd. Zoals nu bijvoorbeeld. Ik ben bezig met het schrijven van Last to Die, maar ik heb al een nieuw boek in mijn hoofd zitten. Ik heb eigenlijk gewoon meer tijd nodig om alle boeken te kunnen schrijven die ik zou willen. 

Chicklit.nl: Waar haal je je inspiratie vandaan?
Tess: Mensen vragen me vaak of ik mezelf bang maak tijdens het schrijven. Dat doe ik niet. De inspiratie voor mijn boeken is niet zo zeer angst, maar een idee dat me intrigeert. Bij het schrijven van Het Stille Meisje werd ik bijvoorbeeld geinspireerd door de Chinese folklore verhalen die mijn moeder vroeger altijd vertelde. Ook werd ik geinspireerd door het concept van de ‘woman warrior’ uit de aziatische cultuur. We hebben een aantal figuren gehad die hele beroemde strijders waren. Generalen die mannen de oorlog in leiden. Dat soort verhalen zetten me aan het denken. Zo dacht ik wat als er een moderne afstammeling van een van deze beroemde streiders zou zijn. Wat als ze een gewone onopvallende vrouw van middelbare leeftijd zou zijn. Niemand heeft hoge verwachtingen van haar, maar dan blijkt ze opeens allemaal spectaculaire dingen te kunnen. Die hersenspinsels hebben geleid tot dit boek. 
 
Chicklit.nl: Zijn Jane Rizzoli en Maura Isles gebaseerd op jezelf?
Tess: Ik lijk veel meer op Maura dan op Jane. We zijn allebei wetenschappers en we denken logisch en analytisch. We willen graag denken dat er een uitleg is voor alles, zelfs voor dingen die niet uit te leggen zijn. We zijn allebei stil. Maura voelt zich niet op haar gemak bij andere mensen. Daarom heeft ze er ook voor gekozen om lijkschouwer te worden. [lacht] En daarom heb ik er voor gekozen om schrijfster te worden.[lacht harder] Ik kan nu de hele dag alleen in mijn kantoor zitten.
 
Chicklit.nl: Jane Rizzoli is een sterke en onafhankelijke vrouw. Heb je er bewust voor gekozen om zo’n type vrouw als hoofdpersoon te nemen?
Tess: Jane kwam voor het eerst voor in De Chirurg. Ze had maar een kleine rol in het boek. Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat ik na dat boek nog met haar verder zou gaan. Ze was belangrijk voor het oplossen van de zaak in dat boek, maar ik dacht dat ik haar aan het einde van het verhaal zou laten omkomen. Omdat ik geen grote plannen met haar had, heb ik ook niet echt nagedacht over wat voor een soort persoon ik wilde dat ze was. 
Ze wandelde de pagina’s op en werd zichzelf. Ik heb er niet over nagedacht. Vanaf het moment dat ik over haar schreef was ze sterk, wraakzuchtig en kwaad. Ze had een hekel aan mannen omdat ze haar altijd problemen bezorgden. Ze heeft ook geen knap uiterlijk. Kortom, ze had een hoop redenen om zich niet op haar plek te voelen. 
In de loop van het verhaal, toen ik op het punt kwam waar ik haar dood wilde laten gaan, kwam ik erachter dat ik haar aardig vond. Ik begon te begrijpen wie ze was. Ik kwam erachter wat Jane Rizzoli zo sterk maakt. Ik dacht: Jane, je hebt zo hard gewerkt en je bent zo dapper geweest. Het zou oneerlijk zijn om je nu te laten vermoorden. Ze heeft het overleefd en werd een sterk persoon zonder mijn inmenging. Het is bijna alsof ik haar niet zelf geschapen heb.  

Chicklit.nl: Er is een TV-serie gemaakt van de Rizzoli & Isles-boeken. Ben je betrokken bij het maken van deze serie? 
Tess: Nee, ik speel geen rol in het maken van de serie. Ze hebben me alleen gevraagd of ze mijn personages mochten gebruiken in de serie. De pilot van de show was gebaseerd op De Leerling. Ze hebben voor die aflevering het verhaal van mijn boek direct gekopieerd. Ze hebben verder wel een aantal andere dingen veranderd. In de boeken is Jane niet knap. Maar voor de serie hebben ze in haar rol een hele mooie actrice gecast. Ze hebben haar sterke persoonlijkheid wel in stand gehouden. 
Maura Isles heeft een donkere en strenge persoonlijkheid. Ze is heel analytisch. In de serie hebben ze haar veranderd in een vrolijke blondine. Maar waaraan ze wel vast hebben gehouden en wat ook ontwikkeld is in de loop van de TV-serie, is dat het gaat over twee hele competente vrouwen. Ze zijn de besten in hun vakgebied. Ze hebben langzaam geleerd om vriendinnen te zijn. Ze vertrouwen elkaar en ze zouden elkaar tot de dood beschermen. Uiteindelijk is het een verhaal over een vriendschap tussen vrouwen en de manier waarop dat soort vriendschappen ontstaan.
 
Chicklit.nl: Mocht je het script van de pilot goedkeuren voordat ze begonnen met draaien?€
Tess: Ik heb het script van de eerste aflevering wel eerst gezien, ja. Ik heb van tevoren ook een aantal kladversies mogen lezen. Ik was meteen onder de indruk van wat ze met mijn verhaal deden. De hoofdscriptschrijver van de serie is Janet Tamaro. Zij voegt een grote dosis humor toe aan de serie. Ze is een hele grappige en sterke vrouw. Ik denk dat dankzij haar de serie een stuk meer humor heeft dan de boeken. 
 
Chicklit.nl: Voordat je begon met het schrijven van medische thrillers schreef je romantische boeken. Waarom ben je daar mee gestopt?
Tess: Ik begon met het schrijven van romantische detective verhalen. In die boeken combineerde ik een romantische verhaallijn met een verhaallijn over moord en misdaad. Nadat ik negen van dat soort boeken had geschreven, kreeg ik een idee voor een medische thriller. Dat was Hartslag. Ik schreef dat boek en er zat geen romantische verhaallijn in. Eigenlijk zou je het de anti-romance kunnen noemen, omdat één van de shocks in het boek is dat de man waarvan ze houdt degene blijkt te zijn die haar verraad. Hartslag was zo succesvol dat ik me realiseerde dat ik misschien beter thrillers kon gaan schrijven. Ik veranderde van genre vanwege het succes van Hartslag

Chicklit.nl: Je bent zelf arts. Heeft dat ook meegespeeld in de keuze?
Tess: Jazeker, dat heeft Hartslag zeker voor een deel vormgegeven. Ik dacht: ik kan al mijn medische kennis erin kwijt. En alle inside information die de meeste mensen nog niet weten over de manier waarop dokters denken en werken.
 
Chicklit.nl: Je boeken zijn in veel vertalingen verschenen en zijn over de hele wereld populair. Waardoor denk je boeken zo’n breed publiek weten te raken?
Tess: Ik denk doordat ik emoties weet over te brengen. Veel van mijn verhalen zijn gebasseerd op gevoelens. Of het nou angst is of horror of een andere sterke emotie, ik denk dat lezers zich daarmee kunnen identificeren. Ik denk dat ik ook verhalen schrijf waarin vrouwelijke lezers zich kunnen identificeren met de slachtoffers. Ik denk dat het belangrijk is dat de slachtoffers ons zouden kunnen zijn. Tijdens het lezen moeten we denken: als ik de verkeerde man vertrouw dan zou ik ook zo kunnen eindigen. Het is dat type slachtoffer dat ons aanspreekt, omdat we onszelf er in terug zien. 
 
Chicklit.nl: Je laatste boek Het Stille Meisje speelde zich voor een groot deel af in Boston’s Chinatown. Zou je in de toekomst nog een boek willen schrijven dat zich in het buitenland afspeelt?
Tess
: Ja, ik heb er zeker over nagedacht. Vorig jaar was ik op safari in Zuid-Afrika. Het zou zo interresant zijn om een misdaadverhaal te schrijven dat zich gedeeltelijk afspeelt in de bush. Misschien iets met een jager die niet alleen op dieren jaagt, maar ook op mensen. Hij is moe van het jagen in Zuid-Afrika en daarom heeft hij besloten om naar Boston te verhuizen. Hij jaagt dus in Boston. Dat soort verhalen; ik vind het leuk om allerlei elementen te combineren en ze samen te smelten tot één verhaal. 
 
Chicklit.nl: Je achternaam klinkt Nederlands. Heb je een Nederlandse achtergrond?
Tess: Mijn man is geboren in Dordrecht. Zijn naam is Jacob Gerritsen. We hebben elkaar in de VS ontmoet. We studeerden daar allebei geneeskunde. We zijn toen getrouwd en hij is Amerikaans staatsburger geworden, nadat onze eerste zoon werd geboren.
 
Chicklit.nl: Heb je zin om naar het Boekenbal te gaan?
Tess: Ja, ik wist helemaal niets over het Boekenbal tot ik hier kwam. Ik hoor dat het echt een big deal is. In de VS hebben we dat soort feesten niet, althans niet voor boeken. Dat soort grote feesten gaan bij ons alleen over films. Ik denk dat boeken belangrijker zijn in Nederland dan in de VS. Ik verheug me erop om te zien wat voor een capriolen Nederlandse auteurs uithalen. Ik heb allemaal verhalen gehoord over dronken mensen. Amerikaanse auteurs doen dat soort dingen niet. Wij zijn gewoon heel saai.

Het stille meisje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Bostons Chinatown wordt de hand van een vrouw gevonden. Op het dak van een gebouw ligt haar lijk met een bijna afgehakt hoofd. Er worden twee zilvergrijze haren op haar lichaam aangetroffen. Tijdens het onderzoek ontdekken rechercheur Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles dat er nog meer brute moorden zijn gepleegd. Negentien jaar eerder vonden tijdens een schietincident in een restaurant in Chinatown vijf mensen de dood. Slechts één persoon overleefde die slachtpartij: een mysterieuze vrouw en een meester in de Chinese vechtkunst die een groot geheim met zich meedraagt. Nu is ze het doelwit van een onzichtbare vijand die meedogenloos toeslaat...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • Deze Nederlandse acteurs bemachtigden allemaal een rol in Game of Thrones

 • De karakters van Once Upon a Time in vergelijking met hun geanimeerde tegenhangers

 • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

 • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

 • Once Upon a Time feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

Zoek in artikelen