Veronica Roth

 

Foto: © Nelson Fitch

Veel mensen in haar omgeving wisten niet dat ze met een boek bezig was totdat de schrijfster een boekcontract kreeg. Maar nu Inwijding een groot succes is, de filmrechten zijn verkocht én bekend is dat er nog twee boeken komen, kan niemand meer om Veronica Roth heen.

Chicklit.nl: Waar kwam het idee voor Inwijding vandaan?
Veronica Roth: Toen ik vijf jaar geleden met het idee voor Inwijding kwam, bestudeerde ik blootstellingstherapie in de behandeling van fobieën. Bij blootstellingstherapie confronteer je iemand herhaaldelijk met een fobie. Dit is waar het inwijdingsproces van Onverschrokkenheid vandaan is gekomen. Ik wilde over een subcultuur schrijven waarin mensen angsten willen uitroeien. Maar wat mij er echt toe zette was een liedje die ik hoorde toen ik in de auto zat. Door dit nummer zag ik iemand voor mij die van een gebouw afsprong, maar het was geen zelfmoord. En ik vroeg me af waarom iemand dat zou doen. De blootstellingstherapie was het antwoord. Toen was de factie Onverschrokkenheid geboren.  
 
Chicklit.nl: In Inwijding moeten 16-jarigen uit het futuristische Chicago kiezen bij welke factie ze willen horen: Zelfverloochening, Eruditie, Vriendschap, Oprechtheid en Onverschrokkenheid. Bij welke factie zou jij je aansluiten als je moest kiezen?
Veronica Roth: Dat is moeilijk te zeggen omdat ik niet eens weet of ik moedig genoeg ben om zoiets te kiezen, maar ik denk dat ik voor Onverschrokkenheid zou gaan. Niet omdat ik verlang naar vrijheid, ondanks dat dit erg aantrekkelijk klinkt, maar omdat ik lef belangrijk vind. Ik zou niet voor Onverschrokkenheid kiezen omdat ik denk dat ik geschikt ben, maar vanwege mijn ideologie. Maar, ik zou de zware inwijding waarschijnlijk niet eens overleven. Hebben jij en hoofdpersoon Tris iets gemeen? Tris en ik hebben een heleboel gemeen. We voelen ons allebei een beetje ongemakkelijk in sociale situaties. We zijn een beetje té serieus, we streven ernaar om oprecht en zelfverzekerd te zijn en we hebben allebei de behoefte om onze angsten onder ogen te komen. Ze is wel moediger, maar ik ben meer medelevend.  
 
Chicklit.nl: Waarom heb je Chicago als setting gekozen voor Inwijding?
Veronica Roth: Ik woonde het grootste deel van mijn leven in de buitenwijken van Chiacago. Het is een plek die mij zowel bekend als onbekend is. Toen ik steeds meer van de stad in het script verwerkte, kreeg ik de kans om mijn thuis te ‘herontdekken’. Maar ik schreef ook onbewust over Chicago. Neem de leden van de factie Onverschrokkenheid, zij reizen altijd met de trein. Ik realiseerde mij later pas dat Chicago de enige stad is die ik ken waar continu treinen boven de grond rijden. Daarnaast is het is een mooie, schone en geordende stad, wat het interessant maakt om erover na te denken hoe het eruit ziet in verval.  
 
Chicklit.nl: Speelt muziek een rol in je creatieve proces? 
Veronica Roth: Zeker. Ik schreef de schets van het boek met Memento Mori van Flyleaf op de achtergrond. Ik denk dat ik elk nummer wel honderd keer heb gehoord. Voor mij is de stemming van de muziek erg belangrijk, want die moet bij de sfeer van het boek passen. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor soort muziek het is of waar de tekst over gaat, als ik maar in de juiste stemming kom.
 
Chicklit.nl: Dit boek zit vol met actie. Ben je zelf een thrill-seeker?
Veronica Roth: Absoluut niet. Ik ben doodsbang voor hoogtes en snelheid. Soms werd ik zelfs duizelig tijdens het schrijven van Inwijding. Ik denk niet dat ik een lafaard ben, maar ik hou er niet van om onnodige risico’s te nemen. Als schrijver ben ik gemaakt voor koffieshops en comfortabele stoelen, niet om van gebouwen te springen bijvoorbeeld.
 
Chicklit.nl: Wist jij toen Inwijding vorm kreeg de verhaallijn van de andere twee boeken al? Of veranderde deze gaandeweg? 
Veronica Roth: Ik moest een semi-gedetailleerde schets schrijven van het tweede boek voordat Inwijding werd verkocht. En daarna een vage schets van het derde boek. Dus ik heb een duidelijk beeld van welke kant het verhaal opgaat. Toen ik bezig was met het schrijven van mijn tweede boek, realiseerde ik dat dingen uit de schets anders zouden worden. Dus ik denk dat ik nooit echt zeker ben van wat er gaat gebeuren totdat ik start met schrijven. Eén van mijn schrijfmotto’s is dat niks of niemand ‘zeker’ is, er kan van alles gebeuren.
 
Chicklit.nl: Wat zijn jouw favoriete boeken? Denk je dat ze jou hebben beïnvloed bij het schrijven van Inwijding
Veronica Roth: Twee van mijn favoriete boeken, Gilead door Marilynne Robinson en Wise Blood door Flannery O´Connor, waarschijnlijk niet. Maar 1984 door George Orwell, Ender´s Game door Orson Scott Card en The Giver door Lois Lowry hebben mij absoluut beïnvloed. Deze boeken hebben mij geholpen om erachter te komen wat ik leuk en niet leuk vond aan sci-fi. En dankzij deze verhalen weet ik hoe ver ik in een verhaal kan gaan. Zo schuwt Orson Scott er in Ender´s Game niet voor om de donkere kant van de mens te belichten. Dat heb ik geprobeerd na te streven.
 
Chicklit.nl: Inwijding kreeg een filmcontract voordat je begon met de laatste twee boeken van de trilogie. Ben je meer filmisch gaan schrijven?
Veronica Roth: Ik denk dat ik van nature al filmisch schrijf. Soms stel ik mij voor hoe alles er verfilmd uit zou zien, zoals de omgeving, en zo schrijf ik het dan ook op. Dus er is eigenlijk niks veranderd. Ik denk dat het anders was geweest als ze de acteurs hadden gecast toen ik nog bezig was met schrijven. Dan zou ik niet in staat zijn geweest om beiden te scheiden in mijn hoofd. Maar voor nu is het allemaal nog steeds mijn verbeelding. Wanneer de film uitkomt is nog onbekend. De filmrechten zijn verkocht aan Summit Entertainment. 
 
Chicklit.nl: Waarom denk je dat mensen zich zo aangetrokken voelen tot de dystopische young adult-boeken?
Veronica Roth: Ik denk dat dystopische young adult-boeken perfect zijn voor mensen die zich graag met de ‘wat als’-vraag bezighouden. Zij zien deze vragen graag ‘beantwoord’ in een wereld die dezelfde regels heeft als die van ons. Het is ook erg interessant om over een mogelijke toekomst van onze aarde te lezen en je de tussenstappen te verbeelden.
 
Chicklit.nl: Kan je ons iets vertellen over Insurgent, het tweede boek van de trilogie?
Veronica Roth: Ten eerste krijg je een hoop meer te zien van de facties dan in het eerste boek, waaronder meer over het factieloze. En ten tweede leert Tris hoe het is om Afwijkend te zijn. Ook leer je in dit boek meer over het personage Four. 

 

Divergent - Inwijding

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (84 stemmen)
 • Omschrijving:

  Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke factie zij de rest van hun leven willen horen. Voor Beatrice betekent dit dat ze een keus moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Haar beslissing verrast iedereen, vooral haarzelf.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • De top 10 beste boekverfilmingen

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

 • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

Zoek in artikelen