Louise Millar

De naam Louise Millar doet waarschijnlijk niet onmiddellijk een belletje rinkelen. Maar daar kan snel verandering in komen. Deze Schotse schrijfster bracht afgelopen maart haar debuutroman Kom je spelen? uit en momenteel is ze reeds bezig aan haar tweede boek. Chicklit.nl had een interview met haar naar aanleiding van de lancering van haar eerste thriller.
 
Chicklit.nl: Hoe ziet een normale dag uit het leven van Louise Millar eruit?
Louise: Wanneer ik mijn kinderen op school heb afgezet, ga ik sporten. Soms ga ik wandelen in Alexandra Palace in North Londen, een plaats die ook voorkomt in Kom je spelen?. Het is een prachtige locatie waar je een schitterend uitzicht hebt over de stad. Wanneer ik hier ga wandelen, kan ik mijn hoofd nog even helemaal leegmaken voordat ik ga werken. Ik schrijf een hele dag aan mijn bureau, totdat het tijd is om de kinderen op te halen. Mijn man is leerkracht, en zodra het schoolvakantie is, verlaten we Londen en gaan we op reis. Ik kan mijn laptop gewoon meenemen en overal ter wereld schrijven. Deze zomer gaan we naar Amsterdam!
 
Chicklit.nl: Wanneer je moet kiezen tussen het schrijven voor een tijdschrift of het schrijven van een eigen boek, welke van de twee zou je kiezen? En waarom?
Louise: Ik vond het geweldig om als schrijfster of redactrice te werken voor een tijdschrift en ik mis mijn collega’s en het glamourleventje nog altijd, maar het schrijven van een boek is altijd al een droom van mij geweest. Ik hou van de vrijheid dat ik kan schrijven over de dingen die ik interessant vind en om te werken waar en wanneer ik dat wens. Ik freelance soms nog voor enkele tijdschriften en voel me heel gelukkig dat ik beide kan doen.
 
Chicklit.nl: Je hebt voor verschillende vrouwentijdschriften gewerkt. Heb je beauty- of fashiontips voor de bezoekers van Chicklit.nl?
Louise: Jammer genoeg niet.. Ik werd bij Marie Claire aangenomen voor mijn ervaring als redactrice en niet voor mijn gevoel voor mode. Ik was er de slechtst geklede persoon. Wanneer ik vertrok, hebben mijn collega’s mij een Marie Claire-cover gegeven met een foto van mezelf erop en als titel “101 maxidresses”, omdat dat het enige was wat ik er ooit heb gedragen.
 
Chicklit.nl: Net als de hoofdpersonage in Kom je spelen? ben je een moeder die in Londen woont. Vormde je eigen leven een inspiratie voor je eerste boek?
Louise: Ja, het leven van een moeder in de buitenwijk van Londen vormde de inspiratie. Wanneer mijn kinderen en hun schoolvrienden bij elkaar gingen spelen, besefte ik dat we elkaar als ouders eigenlijk blindelings vertrouwen. Mijn agent en ik waren van mening dat de angst die hiermee gepaard zou gaan wanneer er iets fout zou lopen, een goede basis vormde om op verder te bouwen. Wat gebeurt er wanneer je je kinderen toevertrouwt aan de verkeerde ouders?
 
Chicklit.nl: In welk personage herken jij jezelf het meeste?
Louise: Vooral Callie. Net zoals haar ben ik naar Londen verhuisd en heb ik mijn familie achtergelaten om er te gaan werken. Vervolgens heb ik er mijn kinderen grootgebracht, met het gevoel dat ik mijn familie veel liever dicht bij me had. Ik wilde de praktische en emotionele uitdagingen onderzoeken die zich opdringen wanneer je een werkende moeder bent in een nieuwe stad zonder de steun van je familie of je oude vertrouwde omgeving.
 
Chicklit.nl: Waarom speelt het verhaal zich af in Londen en niet in Schotland, waar je bent opgegroeid?
Louise: Ik woon al mijn hele volwassen leven in Londen en ik wilde mijn eerste boek schrijven over een plaats en situatie waar ik bekend mee was. Maar ik breng tijdens de vakanties wel veel tijd door in Schotland en hoop er ooit een boek over te kunnen schrijven.

Chicklit.nl: Op je blog schreef je een post over de gevoelens die je had wanneer iemand voor het eerst je boek las. Ben je voorbereid op de reacties van het grote publiek nu je boek wordt uitgebracht in meer dan tien landen?
Louise: Het is uiteraard een teleurstelling wanneer iemand negatieve kritiek heeft op het werk waarvan je hoopt dat iedereen het leuk zal vinden. Maar ik vind alle meningen belangrijk. We houden allemaal van verschillende boekgenres. Tot nu toe zijn er gelukkig wel al veel positieve recensies over Kom je spelen? verschenen.
 
Chicklit.nl: Vind je het zelf leuk om te lezen? Wat zijn je drie favoriete boeken? En vormden deze boeken een inspiratie voor je eerste boek?
Louise: Ik word zelf meer geïnspireerd door plaatsen dan door boeken. Ik heb een jaar rondgereden in Amerika en heb veel inspiratie gehaald uit schrijvers zoals Cormac McCarthy. Deze boeken las ik terwijl ik door de Zuidwestelijke woestijnen en gebergten – de plaatsen waar deze boeken zich afspeelden – trok. Ik bezocht ook Scandinavië en las veel crime-verhalen die zich daar afspelen. Ik hou van de manier waarop Scandinavische schrijvers het landschap en de weersomstandigheden gebruiken om een bepaalde stemming te creëren. Mijn favoriet is de IJslandse schrijver Arnuldur Indridason.
 
Chicklit.nl: Momenteel werk je aan je tweede boek, Accidents Happen. Kan je ons iets meer vertellen over dit boek?
Louise: Het is wederom een psychologische thriller en het verhaal speelt zich af in Oxford. Het gaat over een jonge weduwe die zowel haar leven als dat van haar kind volledig vernietigt, omdat ze de angst heeft dat er nog meer slechte dingen op hun pad zullen komen. Op een dag ontmoet ze een professor die aanbiedt om haar te helpen. Maar dit op een nogal onorthodoxe manier…
 
Chicklit.nl: Wanneer iemand de ambitie heeft om een boek te schrijven en jou om advies vraagt, wat zou je tegen deze persoon zeggen?
Louise: Start met schrijven en stop niet! Het duurt even vooraleer je beseft waar je heen wilt met je verhaal, maar hoe sneller je start met schrijven, hoe beter. Een vriend die ook schrijver is, vertelde me om gedurende een uur aan één stuk door te schrijven, hoe moeilijk ik dit ook vond. Het was het beste advies dat ik ooit heb gekregen! Na een uur had ik het gevoel dat de personages tot leven kwamen in mijn hoofd en het verhaal begon zich als het ware vanzelf te vertellen. Al snel was ik zes uur per dag aan het schrijven en kon ik niet meer stoppen.
 
Chicklit.nl: Waarom moeten de bezoekers van chicklit.nl Kom je spelen? lezen?
Louise: Ik hoop dat ze het een aangrijpende thriller vinden, maar ook even stil staan bij de vragen die opduiken over de vriendschappen die we als volwassenen maken en welke uitdagingen wij als moeders dienen aan te gaan.

Kom je spelen?

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als alleenstaande moeder in Londen is het niet gemakkelijk om goede opvang voor je kind te regelen. Gelukkig heeft Callie haar buurvrouw Suzy, die er alles aan doet om Callie en haar dochtertje Rae welkom te heten.
  Maar hun band komt onder druk te staan als Callie een vriendschap aanknoopt met Debs. Debs is een apart figuur – niet iemand bij wie je je kind zomaar achterlaat, zeker niet naarmate je meer te weten komt over haar verleden…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De meest gekeken Netflix series in 2021

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Gerelateerde artikelen

 • 9 super spannende crime series

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • Stiefkind

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

Zoek in artikelen