Solomon NorthupAuteur

Solomon Northup (Essex County (New York), 10 juli 1808 – 1863?) was een zwarte Amerikaan en de auteur van de autobiografie Twelve Years a Slave (12 jaar slaaf).
 
Northup was een vrije zwarte Amerikaan uit New York, zijn vader was een vrijgelaten slaaf en zijn moeder was een vrije kleurling. Northup was boer en violist en hij bezat land in Hebron (New York). In 1841 werd hij ontvoerd door slavendrijvers, nadat ze hem met een valse werkaanbieding naar Washington, D.C. (waar slavernij legaal was) hadden gelokt. Kort nadat hij en zijn werkgevers in Washington waren aangekomen, verkochten ze hem als slaaf, kennelijk nadat ze hem hadden gedrogeerd. Hij werd naar New Orleans gebracht, waar hij aan een plantagehouder in Louisiana werd verkocht. Hier werd hij twaalf jaar lang als slaaf ingezet door verschillende eigenaars. Zijn familie en vrienden waren van dit alles niet op de hoogte. Uiteindelijk slaagde hij erin om een Canadees, die ook op de plantage werkte, ervan te overtuigen om zijn familie op de hoogte te brengen van zijn situatie. Met hulp van de gouverneur van New York herwon Northup op 3 januari 1853 zijn vrijheid en kon hij terugkeren naar zijn familie in New York. Hoewel hij gerechtelijke stappen ondernam, werden zijn ontvoerders en eigenaars niet gestraft.
 
In het eerste jaar van zijn herwonnen vrijheid schreef hij zijn autobiografie, Twelve Years a Slave. Hij gaf verder ook lezingen voor de abolitionisten.

Zoek in artikelen