Alicja GescinskaAuteur

Gescinska studeerde summa cum laude af in de Moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent. Aan diezelfde universiteit promoveerde ze in 2012 tot doctor in de Wijsbegeerte met het proefschrift Freedom and Persons: A Philosophical Inquiry into the Meaning of Human Agency in the Thought of Max Scheler and Karol Wojtyla.

Gescinska raakte bij het bredere publiek bekend in 2011 met de publicatie van haar boek De verovering van de vrijheid: van luie mensen, de dingen die voorbij gaan (Lemniscaat). In dat boek verweeft Gescinska autobiografische gegevens met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. Het boek werd door deMens.nu bekroond tot het beste non-fictie boek van de voorbije twee jaar (2010-2011). De verovering van de vrijheid was ook genomineerd voor de Socrates Wisselbeker en het Liberales-boek van het jaar 2011.

In 2012 schreef ze het essay Van angst bevrijd, dat werd voorgedragen in het Amsterdamse Felix Meritis als de Vrijheidslezing van 5 mei 2012 (Bevrijdingsdag). In dat essay bespreekt Gescinska hoe ressentiment en haat tot de ondergang van de persoonlijke en maatschappelijke vrijheid leiden.

Van 2013-2014 werkte ze als postdoctoraal onderzoekster aan Princeton University. Sinds 2014 is ze aan het Political Science Department van Amherst College verbonden, waar ze onder andere over de filosofie van de vrijheid en Europese politiek doceert.

Gescinska schrijft regelmatig essays, opiniestukken en recensies. Sinds 2012 is ze lid van Trouws “Filosofische elftal”. In 2012 is ze ook begonnen met Alicja in Letterenland, een tweewekelijkse kroniek in 'Boeken' van De Morgen waarin ze een filosofische gedachte exploreert aan de hand van wat ze leest.

Zoek in artikelen