Chimamanda Ngozi AdichieAuteur

Chimamanda Ngozi Adichie is een Nigeriaanse schrijfster en is geboren op 15 september 1977 in Enugu. Ze is opgegroeid in zuidoost Nigeria, waar haar beide ouders aan de Universiteit van Nigeria werkten. Ze studeerde anderhalf jaar medicijnen aan deze universiteit. In 1996 ging Adichie naar Amerika, waar ze aan verschillende universiteiten ingeschreven stond. Na een periode aan Drexel University in Philadelphia studeerde ze af aan Eastern Connecticut State University. In 2003 haalde ze nog een masters degree aan Johns Hopkins University en in 2008 aan Yale University.

Chimamanda Ngozi Adichie schrijft in verschillende genres zoals romans, korte verhalen en non-fictie. Adichie debuteerde met een gedichtenbundel (Decisions) in 1997 en publiceerde daarna een toneelstuk (For Love of Biafra). Adichie’s eerste roman Purple Hibiscus kwam uit in 2003. Daarna schreef ze het boek Half of a Yellow Sun dat in 2006 werd gepubliceerd. De naam van deze roman verwijst naar de vlag van Biafra. In 2009 verscheen een bundel met kort verhalen, The Thing Around Your Neck.

Ngozi Adichie is een feministe en wordt gezien als een van de belangrijkste Afrikaanse schrijvers van haar generatie. Dat komt doordat ze op een slimme manier persoonlijke verhalen weet te verbinden met een groter verhaal als bijvoorbeeld de geschiedenis van Nigeria. Behalve grote populariteit leverde haar dat ook vele prijzen op (o.a. de Commonwealth Writer’s Prize, de Orange Prize for Fiction en PEN awards). Ze woont afwisselend in Nigeria en de Verenigde staten en geeft graag workshops schrijven.

Zoek in artikelen