De Ana-Files

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Om een goede anorect te zijn, heb je maar een paar dingen nodig: een flinke dosis doorzettingsvermogen, een perfectionistische persoonlijkheid aangevuld met een hoge pijngrens en zo weinig mogelijk zelfvertrouwen. Een slechte band met je ouders is een pre, net als negatieve ervaringen met mannen. Tot het moment waarop ik me aanmeldde bij de eetstoornissenkliniek heb ik altijd gedacht dat mijn gekte en ik bijzonder waren, maar niets blijkt minder waar: elke anorect worstelt met hetzelfde.

    Op basis van haar populaire blog schreef Rianne Meijer haar autobiografische debuut. Met twaalf kilo ondergewicht, vier uur slaap per nacht en een lichaam dat steeds heftiger protesteerde tegen het zelf opgelegde hongerregime, dacht ze zelf dat het allemaal wel meeviel toen ze zich aanmeldde bij een eetstoorniskliniek. Maar dat deed het niet.

Toegevoegd door:

Onze recensie

  • onze waardering

    De Ana-files is het openhartige relaas van de strijd die Rianne Meijer levert tegen anorexia, ooit begonnen als feuilleton op weblog DeJaap.nl. Rianne leeft al zestien jaar met anorexia en denkt dat ze alles onder controle heeft. Dan maakt haar vriend het uit en stort haar wereld in. Ze besluit eindelijk iets aan haar anorexia te doen en schrijft zich in bij een kliniek, waar ze uiteindelijk als ‘part-timer’ twee dagen per week aan zichzelf en haar eetpatroon werkt. Wat De Ana-files zo goed maakt, is de schrijfstijl van Rianne. Het is een loodzwaar onderwerp (nou ja, niet letterlijk natuurlijk…), maar Rianne krijgt het voor elkaar om alles luchtig en met gortdroge humor te omschrijven. Ook is ze kritisch over de behandelmethoden in de kliniek. Natuurlijk moeten er regels zijn, maar die lijken de patiënten soms meer kwaad dan goed te doen. De Ana-files ontroert ook. De manier waarop Rianne schrijft over heftige gebeurtenissen in haar leven en haar gevoel van onmacht, is tranentrekkend mooi. De Ana-files is geen zwaarmoedig waargebeurd verhaal over een anorexiapatiënt, maar een oprecht, hilarisch, indrukwekkend, krachtig dagboek dat leest als een trein. Rianne is geen anorect die toevallig kan schrijven. Rianne is een steengoede schrijver die toevallig anorexia heeft.

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

  • Chicklit top-5: juni

  • Dagboek van een muts - In de spotlights

  • Zoek 't lekker uit

  • Recensie: Mijn woestijn

  • Mijn gemuts

Zoek in artikelen