Meisje met negen pruiken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (10 stemmen)
 • Omschrijving:

  "Het is zaterdag, en alles is anders. Vanmorgen ben ik niet naar de markt gegaan en heb ik geen koffie gedronken op de Westerstraat. Ik ben ziek, heb kanker en ga misschien dood. Maandag begint er een nieuw, onzeker leven voor mij. Vanaf maandag lig ik 54 weken aan het infuus. Dat is het enige zekere dat ik nog heb."
  Sophie van der Stap, het meisje met de negen pruiken, heeft haar leven tijdens deze 54 weken bijgehouden in een dagboek. Openhartig én met humor schrijft ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K., pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, haar angst en de dood. Ze beleeft niet alleen avonturen binnen de muren van het ziekenhuis, maar schrijft ook ronduit over haar liefdesverdriet, seksuele fantasieën en haar entree in de schrijverswereld. Sophies negen pruiken geven haar elk een ander gevoel, een andere persoonlijkheid, en hebben daarom elk een eigen naam gekregen. Sophie is ze allemaal: Stella, Sue, Daisy, Blondie, Platina, Oema, Pam, Lydia en Bebé.

Toegevoegd door:

Onze recensie

 • onze waardering

  Meisje met negen pruiken is een kijkje in het leven van Sophie van der Stap, een jonge meid van 21 jaar die kanker krijgt. Sophie voelt opeens een groot verschil tussen zichzelf en haar leeftijdsgenoten. Ze beschrijft hoe ze omgaat met de schok, de dingen die belangrijk waren en nu zijn en natuurlijk al haar pruiken waarmee ze overal de show steelt. Het is boeiend om te lezen hoe Sophie haar pruiken aanpast aan haar stemming - of andersom. En hoe nuchter ze verschrikkelijke gebeurtenissen beschrijft en ze bij de naam noemt. Sommige stukjes proza zijn zeer goed getroffen en raken de lezer direct in het hart, andere stukjes zijn wat chaotisch en warrig. Hoe Sophie's leven voor haar ziekte eruit zag moet je hier en daar tussen de regels door lezen, en dan nog blijft een een beetje gissen naar het meisje dat ze ooit is geweest. Dit boekje in de vorm van een dagboek is echt een samenraapsel van stukjes tekst, wisselend van heel poetisch tot wat korte krabbelige zinnetjes. Een verhaallijn is er, behalve de ziekenhuisplanning van 54 weken, niet echt. En het einde, als Sophie in de publiciteit terecht komt, is echt heel rommelig - net zo rommelig als haar leven op dat moment waarschijnlijk ook echt was - en daardoor moeilijk om interessant te blijven vinden. Het is over het algemeen een boeiend boekje, zeker omdat het écht is, maar meer dan dat is het niet.

  Lees verder

Gerelateerde artikelen

 • That’s it

 • What’s in a name?

 • Fleur went aan het idee dat ze naar Dubai verhuist

 • CocktailRecepten.nl: zelf zomer maken!

 • Er is een tijd van komen…

Zoek in artikelen