Valse start

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (10 stemmen)
 • Omschrijving:

  Marie Louise woont, samen met haar man Roderick en hun twee dochters, in het dorp, maar o, wat mist zij haar avontuurlijke leven in Den Haag. Joline is na het onverwachte overlijden van haar man met haar 2-jarige dochter van Amsterdam naar het dorp verhuisd, maar ook zij wordt, net als Marie Louise, bepaald niet hartelijk ontvangen. De twee vrouwen proberen elk op hun eigen manier een plek te veroveren in de dorpsgemeenschap. En hoewel ze erg van elkaar verschillen, blijken ze een ding gemeen te hebben…

ONZE RECENSIE

onze waardering

Verhuizen van een grote stad naar een dorp: niet voor niets wordt dit weleens met een emigratie vergeleken! Weliswaar in eigen land, maar de cultuurschok is er niet minder groot om. Van anonimiteit naar sociale controle, van bioscopen, kroegen en theaters om de hoek naar weilanden, en dan hebben we het nog niet gehad over integreren met de locals. Al deze problemen ondervinden Marie-Louise en Joline als ze in hetzelfde kleine dorp belanden. Ze kennen elkaar niet en hun situaties zijn totaal verschillend, net als hun manieren om zich het dorpsleven eigen te maken. Joline is met haar dochter naar dit dorp gekomen maar voelt zich buitengesloten door alle bewoners. Ze solliciteert zich suf maar wordt nergens aangenomen, totdat ze geluk heeft en aan de slag kan als doktersassistente. In...

Lees verder

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Keerzijde

 • Cava en klaprozen

 • Hoofd op hol

 • Drie nachten in New York

 • Boeklancering De Boer op: in de Achterhoek

REACTIES

 • Marion Thomas 5 jaar geleden

  Het boek gaat over 2 vrouwen die zich niet thuis voelen in het dorp waar ze wonen. Marie Louise zit samen met nog een paar vrouwen in de vrij in de wei-club en gedraagt zich net als de andere vrouwen alsof ze beter is dan alles en iedereen die ook in het dorp woont. Joline daarin tegen is net in het dorp komen wonen en kan haar draai niet vinden, hoe langer ze er woont hoe meer twijfels ze krijgt om terug te gaan naar de stad samen met haar dochtertje.

  Marie Louise begint na een tijdje haar twijfels te krijgen over de club waar ze in zit met alle vrouwen uit de hogere kringen. Ze merkt dat ze zich daarbij verveelt en haar relatie met haar man stelt ook niet zo veel meer voor. Hij accepteert alles van haar wat ze doet. En zij geniet ondertussen van de aandacht van haar minnaar uit New York.

  Joline probeert alles op alles te zetten om een leven op te bouwen in de gemeenschap. Net als ze op het punt staat om het op te geven en alle sollicitaties op niets uit lopen, krijg ze bericht dat ze op gesprek mag komen voor een sollicitatie. Dit gesprek zal haar gedachten maar ook haar leven totaal veranderen op een positieve manier.

  Het zijn twee aparte verhaallijnen, over twee verschillende vrouwen in het zelfde dorp. Maar uiteindelijk leren deze twee vrouwen elkaar kennen, door een toevallige gebeurtenis waar ze beide op het zelfde moment betrokken bij waren.

  Ik vond het een prettig boek om te lezen, maar miste de ‘’humoristische wijze waarmee de hokjes geest op de hak wordt genomen’’ , zoals op de flaptekst wordt verteld. Hierdoor had ik even andere verwachtingen van het boek, maar uiteindelijk zaten er soms wel wat leuke momenten in het boek, maar gewoon om even bij te lachen op dat moment, niet iets wat me echt bij is gebleven. Ik miste verder wat diepgang in het verhaal, maar het is verder een prima boek om even tussendoor te lezen. Je kan het wegleggen en een paar dagen later gewoon weer verder lezen. Omdat het een makkelijk leesbare schrijfstijl was, had ik het boek wel in 1 dag uit. Maar dat was dit keer niet omdat ik het niet weg kon leggen, maar puur omdat het gewoon makkelijk leesbaar was. Eigenlijk een ideaal boek voor in de vakantie.

 • Mars 5 jaar geleden

  Een verhaal over 2 vrouwen die import zijn. (zoals het in het boek word genoemd).

  Ergens wonen, maar niet zeker weten of dit wel de juiste plek voor je is. Wat moet dit vervelend voelen, gelukkig voel ik me helemaal op mijn plek waar ik woon. Maar er zijn voor iedereen wel eens momenten dat je denkt: "ohh, wat doe ik hier". Of het nu op een feest is, een introductiedag, school, werk, vakantie, ga zo maar door... Dus dat maakt het wel herkenbaar

  Toen ik het verhaal op de achterkant las dacht ik: die 2 verhaallijnen komen snel samen, dit was echter niet het geval. Uiteindelijk kwamen de 2 verhaallijnen toch samen, erg leuk! En daar zat, naar mijn mening, een verrassende wending in waar ik niet teveel over kan vertellen in verband met spoilers.

  Ik vond de schrijfstijl erg lekker weglezen. Als ik een dag of 2 niet gelezen had kon ik zo weer verder lezen en ik zat er weer helemaal in.

  Het stuk over Linette vond ik soms net iets teveel drama. Maar dat is maar net waar je van houdt. Het haalt naar mijn mening het "luchtige" uit het boek.

  Humoristisch vond ik het boek niet, op de achterkant staat "humoristische wijze", maar wel erg leuk. Het is alleen niet dat ik hardop lach om het boek, dat versta ik onder humoristisch Die ene glimlach of harde lach die je krijgt als je een boek leest.

  Soms was het boek iets of wat voorspelbaar, maar er was ook een stuk wat me op het verkeerde been zette.

  Ik heb me erg vermaakt met dit boek, haalde net even de stress weg zo vlak voor de vakantie, bedankt auteur Henriëtte!

 • marina 5 jaar geleden

  Wilde ik 4 sterren, geven, noteert ie er slechts 1. Moesten er 4 zijn, hoor!

Zoek in artikelen