De zwaartekracht van liefde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer Jimmie Darling in het psychiatrisch ziekenhuis Beckomberga wordt opgenomen, brengt zijn dochter Jackie steeds meer tijd door bij haar vader, en wanneer haar moeder voor een vakantie naar de Zwarte Zee vertrekt, wordt Beckomberga Jackie’s hele wereld.

  De dokter van dienst is Edvard Winter. Op sommige avonden neemt hij Jimmie en een paar andere uitverkoren patiënten mee naar grote feesten in de binnenstad van Stockholm. Zodra ze in Edvards Mercedes de poort uit zijn, gaat de eerste fles champagne open. ‘Een avond buiten het ziekenhuis maakt weer mensen van ons,’ zegt de dokter.

  In het ziekenhuis ontmoeten we ook zuster Inger Vogel, de engelachtige verschijning op houten klompen die zich in het schemergebied tussen orde en verwoesting lijkt op te houden, en Sabina, de patiënt die het lustobject van Jimmie en van dokter Winter is en die geobsedeerd is door vrijheid en door de dood.

  In De zwaartekracht van liefde gaat het vooral om de liefde tussen Jacky en haar vader en haar zoektocht naar wat hen bindt – toen ze een klein meisje was en nu ze een volwassen vrouw en moeder is.

  Net als in Thomas Manns De Toverberg neemt het ziekenhuis mythische vormen aan en wordt het een hoofdpersoon in het verhaal – zowel een monsterlijke engel als een bron van troost. Maar ondanks de duisternis die achter de muren van Beckomberga heerst, vindt dit boek zijn kracht in tederheid, verzoening, optimisme en liefde – en dat alles maakt dit prachtige verhaal tot Sara Stridsbergs meest persoonlijke roman tot nu toe.

Onze recensie

 • onze waardering

  Daarnaast beheerst Stridsberg ook de kunst om feit en fictie met elkaar te verstrengelen. De moord op Olof Palme, Tsjernobyl, de ontwikkelingen rond de psychische gezondheidszorg: het krijgt allemaal een logische plek in de roman. Een bijzondere plaats heeft Stridsberg ingeruimd voor de natuur; net als het gebouw Beckomberga is het bijna een personage. Voeg hierbij de prachtige, tintelende zinnen vol originele beeldspraak en het is duidelijk waarom De zwaartekracht van de liefde diepe indruk maakt.

  Lees verder

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Harry Potter sterren herenigen zich in het Verboden Bos

 • Gazing out at my apple tree

 • Recensie: Draken & Deuntjes

Zoek in artikelen