Missoula

  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie uit 2014 toont aan dat in Amerika elk jaar zeker 110.000 vrouwen tussen de 18 en 24 jaar te maken krijgen met seksueel misbruik. Deze vrouwen zijn echter meestal terughoudend met aangifte doen omdat de dader in meer dan 80 procent van de gevallen een bekende is. Terwijl diefstal en witwassen als misdrijf worden beschouwd, geldt dat niet voor verkrachting door een bekende, en bovendien wordt een verkrachtingsslachtoffer vaak met wantrouwen bekeken. Met name wanneer het slachtoffer gedronken heeft of wanneer een vrijwillige vrijpartij in verkrachting is ontaard.

    Missoula, een plaats in het Amerikaanse Montana, is een typische studentenstad met een levendige sociale scene. Het ministerie van Justitie onderzocht er 350 aanrandingen waarvan tussen 2008 en 2012 aangifte was gedaan. In slechts enkele gevallen werd door de autoriteiten vervolging ingesteld. Jon Krakauer beschrijft de verschillende ervaringen van deze vrouwen in Missoula: over de verkrachting zelf, hun fysieke trauma, de psychologische schade en de argwaan waarmee ze door de politie en hun omgeving bejegend werden. Het is een verbijsterend en somber stemmend relaas, geschreven als een angstaanjagende thriller.

    Jon Krakauer (1954) was oorspronkelijk timmerman en visser in Alaska tot hij over zijn grootste hobby begon te schrijven: bergbeklimmen. De ijle lucht in betekende zijn doorbraak als schrijver, maar zijn boek De wildernis in zorgde voor wereldwijde roem. Het boek stond twee jaar lang op de bestsellerlijst van The New York Times, waarna het verfilmd werd door topregisseur Sean Penn. De filmpremière van Krakauers boek In de ban van de hemel vindt plaats in oktober 2016.

Zoek in artikelen