Witte gaten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Niels is een einzelgänger: hoogbegaafd, maar onbegrepen op school. Samen met zijn moeder heeft hij het prima. Zolang hij kan lezen en dingen uit elkaar kan halen en weer in elkaar kan zetten, is hij tevreden. Als Niels zeven jaar is, daagt een oudere jongen hem uit belletje te trekken bij een kinderlokker. Er gaat iets mis: Niels blijft hangen aan de deurknop. Gelukkig laat de bewoner hem gaan – mét een reep chocola…
     
    Toch weet Niels niet hoe hij het heeft als zijn moeder hem twee jaar later juist bij deze man brengt om een middagje op te passen. Meneer Bergmans blijkt geen kinderlokker, maar een briljante astronoom die ooit op de shortlist stond voor de Nobelprijs. Bij hem vindt Niels een tweede thuis. De jongen en de oude man herkennen in elkaar een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar kennis, en met name naar kennis van het heelal. Niels raakt ook innig bevriend met Matthijs, de intelligente, zwaarautistische zoon van Bergmans. Odilia, Bergmans prachtige dochter, wordt steeds belangrijker voor hem.
     
    Bergmans zet Niels op het spoor van zijn leven. Geïnspireerd begint Niels op zijn vijftiende aan twee studies: Astronomie en Natuurkunde. Maar Bergmans’ gezondheid is wankel en Odilia brengt Niels steeds meer aan het twijfelen over de vraag of haar vader ze allemaal wel op een rijtje heeft.
     
    Dan doet Bergmans iets prachtigs, iets onvergetelijks, iets waaruit blijkt dat hij van Niels houdt alsof hij zijn eigen zoon is, iets wat zijn leven op zijn grondvesten laat schudden…en iets wat alles wat ze gezamenlijk hadden, kapotmaakt.

Onze recensie

  • onze waardering

    Er ontstaat een bijzondere en hechte band tussen de twee gezinnen, die ondanks hun onderlinge verschillen een thuis bij elkaar vinden...

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De verwanten

Zoek in artikelen