Lotte in Weimar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Goethes jeugdliefde keert terug

  Weimar, 1816. In een deftig hotel arriveert een elegante dame op leeftijd: Hofrätin Charlotte Kestner-Buff, de Lotte die model stond voor de aanbeden geliefde in Goethes wereldberoemde debuutroman Die Leiden des jungen Werthers. Charlotte, wier komst de stad in rep en roer brengt, gebruikt een bezoek aan bloedverwanten als voorwendsel om die beroemde jeugdvriend weer te zien. Als ze enkele dagen later bij hem te gast is, volgt een ontnuchtering.
  Thomas mann schreef Lotte in Weimar, dat zou verschijnen in 1939, tijdens zijn zelfgekozen ballingschap. Door zijn verbeelding van het klassieke Weimar, met Goethe als stralend én tragisch middelpunt, houdt hij nazi-Duitsland een spiegel voor.

  De vertaling van Tinke Davids werd voor deze nieuw editie geheel herzien door Frank Schuitemaker.

Onze recensie

 • onze waardering

  Lotte in Weimar is een mooie roman met een interessante hoofdpersoon. Af en toe voelt het boek echter net wat te langdradig, de lange dialogen vragen van de lezer veel concentratie. Uiteindelijk maken de historische feitjes, de mooie filosofische reflecties en de uitvoerige schrijfstijl dit werk tot een knap geschreven roman.

  Lees verder

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De dood in Venetië

Zoek in artikelen