Op een nacht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  James is de enige gevangene van een gebouw waar onredelijkheid en onuitsprekelijk lijden de boventoon voeren. Alleen als hij slaapt verandert alles. Dan bevindt hij zich in een waarachtige wereld waarin hij getrouwd is met Ana en een dochtertje, Penelope, heeft. Maar ook in die wereld is hij een gevangene, want zijn niet-aflatende angst voor een noodlot dat zijn dochter te grazen zal nemen, krijgt langzaam vat op hem.
  Als Penelope plotseling verdwijnt, wordt James’ grootste vrees bewaarheid en verliest hij meer en meer zijn grip op de werkelijkheid. Maar in welke werkelijkheid gelooft hij? Zijn keuze is allesbepalend voor Ana en Penelope…

  Met Op een nacht levert Anne Eekhout na haar indringende debuut een tweede, zeer volwassen roman af. In haar onvergelijkbare stijl roept ze een werkelijkheid op die tegelijk beklemt en ontroert en die de vraag stelt welke bouwwerken een mens nodig heeft om te overleven in deze wereld. Eén ding is zeker: de liefde tussen ouder en kind overstijgt alles.

Onze recensie

 • onze waardering

  Anne Eekhout schrijft in een literaire stijl zonder opsmuk. Waar Eekhout precies met het verhaal naartoe wil blijft echter tot aan het einde onduidelijk. Ze roept in Op een nacht veel vragen op die niet allemaal worden beantwoord. De personages overtuigen niet en komen daardoor niet tot leven. Er zijn veel verschillende problemen en sprongen heen en terug in de tijd. Het verhaal valt daardoor in stukjes uiteen die slechts met heel veel moeite en verbeelding met elkaar te verbinden zijn.

  Lees verder

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Nicolas en de verdwijning van de wereld

Zoek in artikelen