Runa

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Voor fans van The Knick en Shutter Island!

  Parijs, 1884. OP de neurologische afdeling van de enorme Salpetrière-kliniek, voert dokter Charcot experimenten uit op hysterische patiënten. Op een dag wordt het jonge meisje Runa bij de kliniek afgeleverd: een meisje dat niet vatbaar lijkt voor alle bekende behandelmethodes. De artsen dompelen haar in ijsbaden, of binden haar dagenlang vast op bed, maar niets lijkt dit diep verwarde meisje te kunnen helpen.

  Jori Hell, een Zwitserse student geneeskunde, ruikt een mogelijkheid om te promoveren en stelt iets voor aan dr. Charcot wat tot dat moment als ondenkbaar gold. Als eerste arts wil hij de waanzin rechtstreeks uit de hersenen van een patiënte snijden, met alle risico's van dien.

  Als er door heel Parijs onheilsspelende boodschappen opduiken en kort daarna lijken gevonden worden van mensen die op schokkende wijze om het leven gebracht zijn, stelt de politie een onderzoek in.

Onze recensie

 • onze waardering

  Vera Buck heeft op een prachtige en tegelijk verschrikkelijke manier de tijdsgeest van 1884 in de psychiatrie neer weten te zetten. Wat destijds zeer toonaangevend en baanbrekend was, roept nu vooral walging op.  De manier waarop de patiënten, voornamelijk vrouwen, worden behandeld lijkt niet ver af te staan van mishandeling.

  Lees verder

Gerelateerde artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met 'Het boek van de vergeten artiesten'

 • Recensie: Het boek van de vergeten artiesten

Zoek in artikelen