De schaduwbokser

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Victor, dertig jaar, geboortefotograaf, kijkt terug op zijn leven en volgt het spoor naar het beginpunt. Na het stuklopen van zijn relatie met Amy gaat hij uit wanhoop daten. Drie dates worden een totale mislukking. Eén date, Monique, geeft hem moed, niet zozeer voor een nieuwe relatie maar moed als hij naar zichzelf kijkt.
    Hij kijkt verder terug in zijn leven. Hoe Amy en hij elkaar hebben leren kennen, hoe fantastisch het was en hoe triest het werd. Zijn vriendschap met Rolf toen hij naar het havo ging en hoe dramatisch die ten einde kwam. Zijn
    basisschool en het verschrikkelijke ongeluk met zijn 'buitenspeelvriendje' Maarten.
    Door alles heen speelt het levenslange conflict met zijn moeder. Zoals zij hem heel zijn leven heeft dwarsgezeten, het steekt als een graat achterin zijn keel. Victors moeder is inmiddels aan het dementeren en zit in een verzorgingstehuis. Nu gaat hij elke week bij haar op bezoek. Die bezoeken zetten zijn herinneringen en emoties op scherp, bevestigen regelmatig het heftige conflict met zijn moeder, maar helpen hem ook om zijn verleden verder te verkennen en zorgen voor onverwachte, tedere momenten.
    Bij zijn laatste bezoek in het verhaal vertelt zij wat er rond Victors geboorte met haar is gebeurd en hoe dat haar drastisch veranderde. Eindelijk kan Victor zijn verleden zoals hij zelf zegt 'steen voor steen gaan opbouwen'.

Onze recensie

  • onze waardering

    Het verhaal over ZeroKelvin, waarin Victor zijn eigen wereld, zijn eigen verhaal schetst, past zo mooi bij het verhaal van zijn moeder, dat de tranen je in de ogen schieten. In eerste instantie lijkt het op gezeur van een man in een soort midlife-crisis, nadat hij de liefde van zijn leven kwijtraakt, maar gaandeweg blijkt dat Johan Zonnenberg een aangrijpend en toch humorvol boek heeft geschreven over liefde overschaduwd door angst, en een moeder verscheurd tussen deze twee emoties.

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

  • The Curry Guy één pan - Dan Toombs

  • Populaire boeken die in juni 2023 verschijnen

  • Recensie: Meisjesherinneringen

Zoek in artikelen