De man zonder eigenschappen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op een mooie augustusdag in 1913 neemt Ulrich, de man zonder eigenschappen, het ferme besluit een man mét eigenschappen te worden – vooral nu hij in de krant heeft gelezen dat zelfs een renpaard "geniaal' kan zijn; daar wil hij niet bij achterblijven. Hij raakt betrokken bij de Parallelactie, de organisatie die de viering van het zeventigjarig regeringsjubileum van keizer Franz Josef I voorbereidt en tevens wil proberen het dertigjarig jubileum van de Duitse keizer de loef af te steken. Beide jubilea zijn gepland voor 1918, het jaar waarin de twee monarchieën ineen zullen blijken te storten.

  Met fijnzinnige ironie omringt Musil zijn hoofdpersoon met een keur aan curieuze personages, doorschouwt hij een cultuur die haar einde nadert, en tast hij mogelijkheden af voor een nieuwe toekomst.
   

Onze recensie

 • onze waardering

  Hoewel De man zonder eigenschappen goed geschreven is en in zekere zin messcherp tegenover de maatschappij staat ('Filosofen zijn dwingelanden die geen leger tot hun beschikking hebben en daarom de wereld aan zich onderwerpen door haar op te sluiten in een systeem.') blijft het voor mij een niet door te komen boek. Het probleem ligt vooral in de moeilijke schrijfstijl in combinatie met het verhaal vol uitstapjes en zwerftochten in ongebonden gedachtegangen. Ook de wetenschap dat dit de roman bijzonder en uniek maakt, kon mij niet helpen. De man zonder eigenschappen bleef helaas voor mij onvoltooid.

  Lees verder

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • De vrouw met het dodenmasker - Mads Peder Nordbo

 • Recensie: Colony - Seizoen 1

 • Recensie: Vegan Delight

Zoek in artikelen