Jij bent van mij

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op een nacht vergrijpt Tille Storkema, een jonge boer en vader van twee kleine kinderen, zich bij een fietspad aan een zestienjarig meisje uit het dorp. De volgende ochtend wordt zij naakt en levenloos teruggevonden in een weiland.
    Dertien jaar zal het duren voordat Tille eindelijk wordt gepakt en de waarheid met kracht zal doordringen tot de wereld, het dorp, zijn vrouw, zijn kinderen. Dertien lange jaren blijft Tille gewoon een boer, een echtgenoot en een vader. Tot aan het einde probeert hij een goede vader voor Suze te zijn, zijn kleine meid.
    Maar er komt steeds meer druk op hem te staan. Het dorp smeedt zich wild aaneen tegen de vermeende daders uit het asielzoekerscentrum. Tille wordt geplaagd door ontwrichtende herinneringen. Onder zijn ogen bereikt zijn dochter Suze de leeftijd van zijn slachtoffer.
    Jij bent van mij is een roman over een dader en een vader. Zelden werd een eerlijker beeld van een misdaad neergezet dan in deze uitzonderlijke roman, even spannend als onthutsend, even schuchter als schaamteloos, geschreven met het stilistisch vernuft van een meester.
    Peter Middendorp (1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. De roman werd met sterren begroet in de kritiek, en er werden meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Hij kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs.
    Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.
    Over Vertrouwd voordelig:
    'Een machtig boek over een jongen die opgesloten zit in een poel van goedkoop plastic, eenvormigheid en het inschikkelijke dat een middenstander in een kleine gemeenschap aanhangt.' - NRC HANDELSBLAD *****
    'De motor van deze roman: wat betekent het om een zoon te zijn? Middendorp is niet alleen een erg goede columnist, maar ook een romanschrijver. Een echte.'- ARIE STORM, HET PAROOL ****
    'Middendorp gunt je een blik in de afgrond van zijn verleden, en dat maakt alle humor wrang. Vertrouwd voordelig is een zwarte komedie. Een van de mooiste boeken van het jaar.'- TZUM
    'Middendorp is onbedaarlijk grappig, bezit borend ontledingsvermogen en genadeloze zelfspot, maar daar zijn nu de deugd en de diepte van deze roman aan toegevoegd. Een schrijver heeft zijn stem gevonden.'- TOMMY WIERINGA, DAGBLAD VAN HET NOORDEN

Onze recensie

  • onze waardering

    We krijgen een kijkje in het brein van de moordenaar. En dat beeld is schokkend. Ondanks dat de daadwerkelijke toedracht met summiere woorden is beschreven, kun je er een angstaanjagende voorstelling bij maken.

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen