De man in de rode mantel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Julian Barnes raakte gefascineerd door John Singer Sargents schilderij "Dr. Pozzi Thuis'. Wie was deze statige man in de scharlakenrode kamerjas, en hoe kwam het dat hij zich thuis kon laten vereeuwigen door de meest gevraagde portrettist van zijn tijd? Samuel Jean Pozzi was een gerenommeerde gynaecoloog en dokter van de beau monde in Parijs tijdens de Belle Époque, een periode waarin de kunsten hoogtij vierden, en waarin prominente societyfiguren om de minste belediging duelleerden tot er één gewond raakte. Pozzi kon ze als geen ander weer dichtnaaien. Hij schreef ook een standaardwerk over zijn vak. Maar hij was tegelijk kunstliefhebber, verdediger van Dreyfus, fervent reiziger, Anglofiel, vriend van Marcel Proust, dandy, en shopaholic avant la lettre. Een buitengewoon veelzijdige man, en een echte Europeaan. En toch is Pozzi een voetnoot in de geschiedenis gebleven.
  Barnes dompelt ons onder in de glorieuze Belle Époque en laat ons kennis maken met Dr. Pozzi, zijn gezin, zijn minnaressen; met zijn deels beroemde, vaak excentrieke vriendenkring; met collega's en patiënten; met de stad Parijs. Voor heel even tilt Barnes Pozzi uit de vergetelheid in deze wervelende on­biografie van een man en zijn tijd..

ONZE RECENSIE

onze waardering

Recensie: De man in de rode mantel - Julian Barnes Meesterverteller Julian Barnes, hoewel op en top Brits,  is een notoir Frankrijkliefhebber, denken we maar aan zijn voortreffelijke Flaubert’s parrot van 1984. Zijn uitdragen van de Franse cultuur leverde hem in 2017 zelfs de Franse eretitel op van Officier in de Ordre National de la Légion d’Honneur. De Britse winnaar van de Bookerprize van 2011 voor Sense of an Ending heeft nooit zijn liefde voor de Franse cultuur onder stoelen of banken gestoken en spot openlijk met de vermeende Frans-Britse vete. Barnes is van vele markten thuis en dat bewijst hij ook nu weer met zijn nieuwste boek De man in de rode mantel. Geen roman dit keer, maar een eigenzinnige en aparte biografie. De titel verwijst naar het schilderij van John Singer...

Lees verder

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Zoek in artikelen