Strijd om de stad

  • Auteur:

    Jaan Kross
  • Verschenen:

    18 september 2019
  • Uitgave:

    ISBN 9789044641158
    Uitgever Prometheus
    392 pagina's
  • Uitgever:

    Prometheus
  • Genre:

    Roman
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Halverwege de achttiende eeuw is het in Estland gelegen Rakvere geen schim meer van de stad die het ooit was. Is het nog wel een stad? De bewoners van het naburige landgoed weten het zeker: een stad die in de oorlog met de grond is gelijkgemaakt bestaat niet meer, en wie weer op die plek gaat wonen is geen burger, maar een lijfeigene.
    Het handjevol inwoners van Rakvere denkt daar anders over: zij zoeken hun recht, tot in Sint-Petersburg aan toe, waar ze een geheimzinnige beschermer blijken te hebben die een appeltje met de landeigenares te schillen heeft.
    Pion in de juridische strijd is Berend Falck, die als huisleraar in dienst is op het landgoed, maar heimelijk partij kiest voor de burgers. Falcks drijfveer is daarbij niet in de laatste plaats zijn ontluikende liefde voor de dochter van een van die burgers, schoenmakersdochter Maade.
    Jaan Kross (1920-2007) startte zijn literaire carrière in de jaren vijftig na zijn terugkeer uit Siberië, waar hij acht jaar gedwongen woonde. Na zijn ballingschap specialiseerde hij zich in het genre van de historische roman. Kross wordt algemeen gezien als de grootste Estische schrijver van de twintigste eeuw.
    Over Tussen drie plagen:
    "Dit lijvige boek leest als een trein, biedt universele waarheden over collaboratie, verzet en conformisme, schittert in zijn rijke taal en beschrijvingen, openbaart de menselijke psyche in al zijn geledingen en vertelt ook nog eens een ontroerend, waargebeurd verhaal.'
    NRC HANDELSBLAD ●●●●●
    "Een daverend boek, meeslepend zonder ooit te emotioneel te worden.'
    TROUW
    "Een geweldige roman (…) die zo levensecht is dat je al gauw vergeet dat je een historische roman leest. Tussen drie plagen is een meesterwerk in een prachtige vertaling.'
    DE VOLKSKRANT *****
    "Bomvol intriges en avonturen, maar ook een onvergetelijk psychologisch portret in een prachtige, rijke taal.'
    HET PAROOL 
    "Rakvere' speelt zich anderhalve eeuw later af dan de Plagen, in vredestijd, maar wel een tijd waarin de boeren (lees: de Esten) tot de status van lijfeigenen zijn afgedaald. Het is ook weer een boek waarin de parallellen met het heden (van 1981, het verschijningsjaar) voor alle lezers evident waren. Het gaat over de status van Rakvere, een plaats die ooit een stad was, maar in de 18de eeuw vanuit een landgoed wordt bestuurd alsof de stadsrechten niet meer bestaan. De bewoners willen hun rechten terug en staan daarmee tegenover Gertrude von Tiesenhausen, de eigenares van het landgoed. De hoofdpersoon, Berend Falck (die niet echt bestaan heeft), is als huisleraar in dienst van de landsvrouwe, maar heeft meer sympathie voor de andere partij, waarvoor hij zich ook inspant. Hij is dus een typische Kross-hoofdpersoon, die tussen de partijen door laveert.
    Bekende elementen in het boek: een geletterde hoofdpersoon die zich over (ditmaal juridische) stukken buigt, commentariërend en kansen inschattend. En ook: een onbereikbare liefde (Maade, uitgehuwelijkt aan een ander), die een zoon krijgt waarvan de hoofdpersoon de vader blijkt te zijn.
    Ook vertrouwd is de vertelstijl, met dien verstande dat er in dit boek geen verteller is die boven de verwikkelingen zweeft: Falck vertelt zijn verhaal zelf. Maar op de bekende manier, zich steeds nuancerend met veel enerzijdsen en anderzijdsen.

Zoek in artikelen