Winterbijen

 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De meesterlijke roman Winterbijen van Norbert Scheuer toont de verschrikkelijke alledaagse werkelijkheid in een periode die in alle opzichten dramatisch en gevaarlijk is. Winterbijen is een literair meesterwerk over een man die Joden de grens over smokkelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op een lokale geschiedenis.

  De Eifel, januari 1944. De door de nazi's ontslagen leraar Latijn en geschiedenis Egidius Arimond verkeert permanent in gevaar, niet alleen vanwege zijn epileptische aanvallen, maar ook omdat hij Joodse vluchtelingen de grens met België over smokkelt in omgebouwde bijenkorven. Terwijl Engelse en Amerikaanse bommenwerpers voortdurend overvliegen wordt de situatie van Egidius uitzichtloos: hij kan niet langer medicijnen krijgen. Uiteindelijk wordt hij opgepakt door de Gestapo.

  Winterbijen van Norbert Scheuer gaat over een man die verwoed probeert te overleven in een duistere wereld, over zijn liefde voor de vrouwen, de bijen en de letteren – en over zijn vurige verlangen naar vrede.

  "Door het vertellen van een lokale geschiedenis zegt Scheuer iets wezenlijks over het grote geheel en de wereldgeschiedenis.' – Die Welt

  "Norbert Scheuer is een van onze grote verhalenvertellers.' – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Zoek in artikelen