Het blauwe uur

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Internationale herontdekking van een groot schrijver.

    In augustus 1939 neemt een Oostenrijkse militair deel aan een legeroefening. Tijdens de broeierige avonden gaan de gesprekken met zijn mede-officieren over leven en dood, en met name over het gebied daartussen. Op een vrije avond wordt hij verliefd op een raadselachtige vrouw. Hij belooft haar snel terug te keren, maar de dag erna trekt hij met zijn legereenheid naar de Poolse grens en valt Polen binnen. De Tweede Wereldoorlog is begonnen. Tijdens de heftige gevechten maakt hij rare dingen mee: duizenden krabben die naar het oosten trekken, een gesprek met zijn gesneuvelde commandant, een voltreffer die hij zonder een schrammetje overleeft, de ontmoeting met een vrouw waarin hij zijn geliefde herkent, hoewel ze in niets op haar lijkt, op een paradijselijke plek in een bos.
    Het is alsof de tijd in deze roman tot stilstand komt terwijl de hoofdpersoon zich steeds gehaaster beweegt, als om te ontkomen aan zijn lot waarvan hij niet weet wat dat precies is. De rauwe werkelijkheid van oorlog en slagveld enerzijds en het magische, ongrijpbare wereld van droom en verbeelding anderzijds zorgen voor een ongehoorde spanning. Grote literatuur, en totaal eigenzinnig.

Onze recensie

  • onze waardering

    Graaf Wallmoden is een Oostenrijkse reserveofficier die deelneemt aan een legeroefening (augustus 1939). Wallmoden voert lange gesprekken over leven en dood en het gebied daartussen. Wanneer weet je zeker dat iemand leeft? Op een vrije avond leert hij Cuba kennen, een raadselachtige vrouw met een bijzondere reputatie. Hij wordt verliefd op haar en ze beloven elkaar de volgende dag weer te zien. Het lot zal anders beslissen: zijn legereenheid vertrekt naar de Poolse grens om Polen binnen te vallen. Hoe kan hij haar laten weten dat hij niet komt? Hij heeft haar echte naam en nummer niet eens? Hoe loopt dit af?

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Haar kers

  • Nominaties kinderjury 2021 zijn bekend

  • Game of Thrones kleurboek, koop veel rood.

Zoek in artikelen