Sprookjesland is van iedereen

 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sprookjesland is van iedereen wordt wel de eigentijdse Alice in Wonderland genoemd. Het is een prachtig literair boek voor jong en oud. Een sprookjesboek, geschreven door zeventien Hongaarse schrijvers. De spraakmakende bundel laat zien hoe ingesleten systemen en vooroordelen terug te voeren zijn naar de verhalen die we als kind verslonden.

  Tot de verbeelding sprekende sprookjes die vroeger door pap en mam met warme zachte stem werden voorgelezen voor het slapen gaan. Maar hoe realistisch zijn deze sprookjes in de huidige tijdsgeest? In een sprookjeswereld waar bijvoorbeeld prinsen altijd stoere, hetero jongens zijn en prinsessen wit, lieflijk en bevallig.

  Sprookjesland is van iedereen laat de diversiteit zien van de moderne samenleving. Gender, religie, afkomst, seksuele voorkeur, sociale klasse, huidskleur. Respect komt een ieder toe.

  Het prachtig geïllustreerde sprookjesboek is niet alleen een geweldig verhaal voor het slapengaan, maar tegelijk een pleidooi tegen uitsluiting en een bemoediging voor iedereen om te zijn wie hij of zij is.
  De bundel was overigens aanleiding voor de regering van Orbán in Hongarije om in de zomer van 2021 een wet tegen LHBTI aan te nemen door informatie over LHBTI aan jongeren en kinderen te verbieden. Ook moet de bundel verpakt in de winkel worden verkocht. De samensteller van de bundel moest met zijn echtgenoot naar het buitenland uitwijken.

  Dorottya Rédai, de belangrijke grondlegger van Sprookjesland is van iedereen (Meseorszag mindenkie) is door TIME Magazine uitgeroepen als een van de 100 meest invloedrijke mensen van de wereld, 2021. Deze uitverkiezing benadrukt de kracht, de innovatie en het belang van de Hongaarse publicatie Sprookjesland is van iedereen.

Zoek in artikelen