April 2013: Honderd namen

Cecelia Ahern kennen we hoogstwaarschijnlijk allemaal van het aangrijpende boek P.S. Ik hou van je. Maar dat ze nog veel meer in haar mars heeft bewijst ze met haar nieuwste boek Honderd namen. Dit indringende, frustrerende, maar tevens warme en liefdevolle verhaal is overduidelijk ons Boek van de Maand april.

Honderd namen gaat over Katherine (Kitty) Logan, journaliste, die door een grove fout in een artikel haar eigen carrière ten gronde richt. Ze heeft een man foutief beschuldigd van seksueel misbruik en daarmee - toen dit naar buiten lekte - haar eigen naam te grabbel gegooid. Kitty wordt hard aangepakt door de achterban van het slachtoffer, de televisiezender waarvoor ze werkte zet haar op non-actief en het magazine waarvoor ze werkt dreigt dit ook te doen. En dan hebben we het nog niet eens over Kitty’s schaamte- en schuldgevoel jegens het slachtoffer en haar zelfvertrouwen dat tot het nulpunt gedaald is. Om haar pas overleden mentor - en tevens hoofdredactrice van het magazine waarvoor ze werkt - Constance te eren, wil Kitty het artikel waar Constance mee bezig was afmaken. In het betreffende dossier bevindt zich echter alleen een lijst met namen, honderd namen, die zo op het eerste gezicht niet bekend zijn en ook niets met elkaar te maken lijken te hebben. Er zit verder geen uitleg bij en Constance heeft deze helaas ook niet meer zelf kunnen geven. Toch grijpt Kitty de kans met beiden handen aan en gaat op onderzoek uit. Maar wat wilde Constance toch met het artikel? Zal Kitty hier ooit achter komen? En zo begint de zoektocht…

Gedurende het verhaal leer je steeds meer bijzondere en eigenaardige mensen kennen en wordt het boek steeds warmer. Er komt ruimte voor liefde en het zonnetje in Kitty’s leven lijkt stukje bij beetje achter de grote donkere donderwolken vandaan te komen. Honderd namen is een mooi boek, met een origineel en goedgeschreven verhaal. Het is een boek dat meerdere gezichten en verschillende emoties kent, waar je af en toe zelfs bijna een traantje bij wegpinkt. 

Honderd namen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer journalist Kitty Logan een kolossale fout maakt in een artikel raakt haar carrière in het slop en daalt haar zelfvertrouwen tot een dieptepunt. Hunkerend naar wat bemoedigende woorden bezoekt ze haar terminaal zieke mentor, redacteur en vriendin Constance. Kitty vraagt haar welk verhaal ze altijd al heeft willen schrijven maar waar ze de kans nooit toe kreeg. Constance geeft Kitty de opdracht een document uit haar kantoor te halen. Wanneer Kitty terugkeert, is het echter al te laat. Constance is overleden. Om haar mentor te eren is Kitty vastbesloten haar laatste project af te maken. Bij het openen van de envelop vindt ze een lijst met namen. Honderd namen, zonder overzicht, zonder uitleg, niks om te verklaren wie deze mensen zijn en wat het verband is. Zo begint Kitty aan het omvangrijkste verhaal van haar leven. Ze ontmoet zo veel mogelijk mensen van de lijst om hun verhalen te horen, om Constances bedoelingen te achterhalen en het belangrijkste: om zichzelf en haar magische gave van het vertellen te herontdekken.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

 • Boek van het Jaar 2013: stem op jouw favoriet!

 • Young adult top-5: augustus

 • Young Adult top-5: maart

 • Recensie: Sterrenhemel

 • Young adult top-5: november

Zoek in artikelen