12 x boeken voor Halloween

Wil jij alvast in de Halloween sfeer komen met een goed boek? Wij hebben voor jullie de leukste enge boeken op een rijtje gezet! Dus pak een goed glas wijn (of thee) sla een deken om je heen en steek een paar kaarsen aan en ga ervoor zitten. Welke ga jij lezen?..

 

 

1. Dracula - Bram Stoker

Een echte klassieker en natuurlijk de bron van alle vampier verhalen waar we nu nog van genieten.

Jonathan Harker brengt een bezoek aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië om de aankoop van een Londens landhuis af te handelen. Na verloop van tijd merkt hij dat de griezelige graaf er vreemde gewoonten op na houdt, zoals het drinken van mensenbloed. Ternauwernood weet hij te ontsnappen. Kort daarna wordt Jonathans verloofde, Mina, thuis in Londen geconfronteerd met de vreemde ziekte van haar vriendin Lucy, die 's nachts slaapwandelt op een kerkhof. De Amsterdamse arts en vampierjager Van Helsing herkent het symptoom meteen. Ze is het slachtoffer van een vampyr. Jonathan, Mina en drie vrienden ontdekken al snel dat het wezen graaf Dracula is, die naar Londen blijkt te zijn afgereisd. Maar de graaf weet dat ze hem op het spoor zijn. Hij verleidt Mina en ontvoert haar, helemaal terug naar Transsylvanië. En dan is de jacht pas echt geopend…

2. De meester - Chuck Hogan , Guillermo del Torro & Chuck Hogan

Dit boek is nu ook een tv serie geworden genaamd 'The strain'. 

Na de landing op JFK Airport valt de elektriciteit van een Boeing 777 weg en wordt al het radiocontact verbroken. Aan boord is het donker en dodelijk stil. Hulpdiensten verzamelen zich. In de spierwit uitgelichte romp verschijnt een zwarte streep. Een deur opent zich traag...
 
Zo begint een escalerende, epische strijd tussen mens en monster van de visionaire regisseur Guillermo del Toro en bestsellerauteur Chuck Hogan. Del Toro balt zijn encyclopedische kennis van bovennatuurlijke verhalen samen. Hij put vrijelijk uit de Bijbel, Oost-Europese folklore en Mesopotamische bronnen en beschrijft met enorme flair niets minder dan het einde van de wereld. Hogan brengt unieke biologische en historische details in en levert een adembenemende pageturner. 

3. De Shining - Stephen King

Vele zullen de film al gezien hebben maar het boek is nog spannender!

De pas vijfjarige Danny Torrance heeft een gave: ‘het licht’, zoals de oude meneer Hallorann het noemt. In het Overlook Hotel, waar ze wonen omdat Danny’s vader er als huismeester werkt, nemen Danny’s visioenen angstaanjagende vormen aan. Hevige sneeuwstormen sluiten het hotel volledig af van de buitenwereld. Het hotel zou verlaten moeten zijn, maar wie is de dame in kamer 217 en wie zijn de gemaskerde gasten die maar met de lift op en neer blijven gaan?

4. It - Stephan King

Nog een King verhaal maar hij is dan ook DE horror schrijver. En wie heeft er geen nachtmerries gehad over deze clown?

Het verhaal begint in 1957. In het fictieve stadje Derry vindt in korte tijd een grote reeks kindermoorden plaats. De politie van Derry gaat op zoek naar een moordenaar. Zeven buitenbeentjes, de 'Stumpers', komen er echter achter dat de moordenaar geen mens is, maar een oeroud monster. De Stumpers worden zelf meerdere malen geconfronteerd met het monster dat in de vorm van hun grootste angst verschijnt. Het monster verschijnt ook regelmatig in de vorm van een clown, Pennywise. De stumpers komen erachter dat het monster, dat ze 'Het' noemen, in de riolen woont. Op een dag worden ze door hun pestkoppen, Henry Bowers, Belch Huggins en Victor Criss op de hielen gezeten. De Stumpers vluchten het riool in. Wanneer het drietal hen achtervolgt, worden Criss en Huggins door 'Het' vermoord. 

5. World War Z - Max Brooks

Zombies!

Een paar jaar na de laatste wereldoorlog krijgt een medewerker van de Verenigde Naties de opdracht om de geschiedenis van die oorlog, World War Z, op schrift te stellen. Hij spreekt slachtoffers uit tientallen landen, die hem vertellen over de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt.
 
Het verhaal begint in China, als een jongetje een geheimzinnige infectie oploopt en verandert in een zombie. Het is het begin van een gruwelijke pandemie die zich door illegale orgaanhandel razendsnel verspreidt over de hele wereld.

6. True Blood - Charlaine Harris

Het boek waar de gelijknamige tv serie op gebaseerd is. 

Sookie Stackhouse is een serveerster met een speciale gave ze kan gedachten lezen wat soms heel vermoeiend is en soms heel erg van pas komt. Alleen bij Bill Compton, de nieuwkomer in het dorp op wie ze halsoverkop verliefd wordt, wil het niet lukken, terwijl ze juist over hém meer te weten zou willen komen. Ook al omdat hij er een griezelig stel vrienden op na houdt.
 
Als een van Sookies collegas wordt vermoord, kijkt iedereen dezelfde kant op. Naar Bill. Er wordt zelfs gefluisterd dat Sookie wel eens zijn volgende slachtoffer zou kunnen worden. Want alle betrokkenen is één ding duidelijk: Bill Compton is een man met duistere geheimen.

7. The woman in black - Susan Hill

Een horror boek geschreven in 1983 en in 2012 een film met Daniel Radcliff. 

De jonge jurist Arthur Kipps krijgt de opdracht om de begrafenis van Alice Drablow bij te wonen en haar nalatenschap uit te zoeken. Hij heeft er geen enkel idee van dat achter de gesloten luiken van haar grote huis tragische geheimen schuilgaan. Pas wanneer hij bij de begrafenis een glimp opvangt van een jonge vrouw met een uitgeteerd gelaat die geheel gekleed is in het zwart, begint hem een ongemakkelijk gevoel te bekruipen....

8. Frankenstein - Mary Shelley 

Dit klassieke horror verhaal mag natuurlijk niet ontbreken.

'...het monster dat ik had geschapen, die ellendige demon die ik ter wereld gebracht had, terwille van mijn eigen ondergang'.
 
Bezeten van het idee het leven zelf te creëren, plundert de geleerde Victor Frankenstein begraafplaatsen en slaagt hij erin om met elektriciteit dode materie tot leven te wekken. Maar zijn mislukte creatie, door Frankenstein afgewezen en verstoken van menselijk contact, wil zijn maker en alles waar hij waarde aan hecht, vernietigen. 

9. Zwart Bloed 1 - Shirley-Ann Van Wingerden 

Een redelijk onbekend boek maar het begin van een spannende serie. 

Wie had dat ooit kunnen denken dat onschuldige dagdromerijen zouden kunnen leiden tot een serie gruwelijke gebeurtenissen in en rond Rotterdam. Anne in ieder geval niet! Vanaf het moment dat Anne de aantrekkelijke Dion de Winter ontmoet, verandert haar leven drastisch. Hoe komt het dat hij zoveel van haar weet? Wat wil hij van haar?? Zijn je dagdromen privé, of loert er iemand mee naar je diepste geheimen en verlangens? Monsters bestaan. Niet alleen in films of televisieseries. Ze zijn alleen niet zo makkelijk te herkennen, want ze zien er uit als jij en ik.

10. Coraline - Neil Gaiman

Oorspronkelijk een horrorboek maar vertaald naar een erg leuke animatie film. 

De dag na de verhuizing gaat Coraline op verkenning.... Hun nieuwe flat heeft eenentwintig ramen en veertien deuren. Dertien gaan open en dicht. De veertiende zit op slot. Volgens haar moeder zit er een blinde muur achter, maar als Coraline hem opent, ontdekt ze een donkere gang naar een andere flat, die veel weg heeft van de hare. Alles lijkt er geweldig. Het eten is beter. In de speelgoedkist zitten opwind-engelen die door de kamer fladderen en boeken met plaatjes die kronkelen en sidderen en flikkeren. Maar er is ook iemand die zich haar andere moeder noemt. Iemand met knopenogen en lange witte vingers... De andere moeder wil Coraline veranderen en nooit meer laten gaan. Coraline weet te ontsnappen, maar ontdekt dat haar ouders zijn gestolen. Ze zal moeten terugkeren naar de andere kant van de deur om ze te redden, als dat kan... '

11. The Amityville - Jay Anson

Op dit boek zijn veel horror films gebaseerd maar het boek zorgt er ook voor dat je niet meer alleen thuis durft te zijn.

George en Kathleen Lutz betrekken hun nieuwe woning in Amityville, Long Island. Het huis heeft een beruchte reputatie, want een jaar eerder heeft ene Ronald DeFeo er zijn hele familie vermoord. Ze schenken daar geen aandacht aan, tot er vreemde dingen gebeuren, en dit van kwaad naar erger gaat.

12. Griezelbus - Paul van Loon

Dit boek ken je vast wel van vroeger. En hebben we in de lijst gezet met een knipoog. Voor degene die de andere boeken te eng vinden. 

Dromerige Onnoval kan niet op tegen de pestkoppen uit zijn klas, totdat een duister type zegt: ‘Wil jij geen wraak nemen?’ 
 
Vanaf dat moment leert Onnoval hoe hij het bloed in de aderen van zijn vijanden kan doen stollen. 

Wat lijkt jullie een eng boek?

Halloween inspiratie: Disney figuren in een creepy jasje

R.L Stine van kippenvel beantwoord als je vragen

Fases die je doorloopt na het lezen van een boek

Nieuwste artikelen

  • Top 10 Assepoester verfilmingen

  • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

  • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

  • De gezelligste herfstfilms

  • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

Gerelateerde artikelen

  • 12 x romantische boeken

  • 16 x gezellige Halloween films

  • Do It Yourself: 3x herfst DIY waar je het warm van krijgt!

  • Disneyfiguren in een creepy jasje

  • Do It Yourself: Papieren Book Pumpkins

Zoek in artikelen