Dit is waarom je boeken moet lezen waar je eigenlijk niet van houdt

Iedere boekenliefhebber heeft zo zijn eigen smaak. De een verslindt honderden Young Adults binnen een jaar en de ander leest liever een chicklit. Toch hebben wij een uitdaging voor de mensen die het altijd bij hun eigen genre of favoriete auteur houden: probeer eens een boek te lezen waarvan je zeker weet dat je het niet leuk gaat vinden. Waarom je dat zou doen? Daar zijn goede redenen voor!

Het moment dat je een boek vast hebt weet een boekenwurm vaak meteen al of het iets is of niet. Als de stijl van het boek niet goed is, de auteur er een is waarvan je gezworen hebt nooit een boek te lezen en het genre totaal niet in jouw smaak valt dan volgt er maar een conclusie: je haat dit boek. En nee dit is niet sterk uitgedrukt en ja; dat kun je als boekenliefhebber al concluderen zonder het gelezen te hebben. Toch is het een goed idee om het eens proberen te lezen tot het laatste woord en wel om de volgende redenen.

Het helpt je bepalen wat je waardeert
Het lezen van een boek dat je haat helpt je met het bepalen wat jij waardeert aan een boek. Natuurlijk hebben wij allemaal wel eens een film gekeken die wij helemaal niks vonden, of een talkshow waar niks aan was. Maar 300 pagina’s lang ploeterend een verhaal lezen, dat ook nog eens dagenlang in je hoofd blijft rondhangen is wel even andere koek. De vraag die je jezelf na het lezen van een boek die je niet leuk vindt dan ook moet stellen is: wat maakt dat je je niet op je gemak voelt bij het lezen van het boek?

Er gaat een wereld voor je open
En dan is er nog de optie dat er een wereld voor je open gaat. Want wat als je, ondanks al je vooroordelen over een boek, het boek geweldig vindt en een nieuw favoriet genre of auteur hebt ontdekt? Dan komen er ineens honderden, wie weet duizenden ongelezen boeken bij die je aan je lijstje kan toevoegen! We vinden boeken waarvan we hadden verwacht dat het leuk was achteraf soms ook niks, dus waarom zou het niet andersom ook kunnen?



Het verbreedt je kijk op bepaalde onderwerpen
Het kan zorgen voor een echte eye-opener, want de boeken waarvan je houdt ga je nóg meer waarderen en misschien als je ze nog eens leest krijg je hele andere gevoelens bij het boek dan voor je “haat-lees-sessie” plaatsvond. Ook kan je er nu anders naar kijken: kritisch en met een frisse blik. Na zo’n boek gelezen te hebben kan hoe je naar een bepaald onderwerp kijkt je meer duidelijkheid geven en er misschien voor zorgen dat je het heel anders ziet, of je komt er juist achter wáárom je deze visie altijd al had.

Het brengt mede-boekenwurmen bij elkaar
Tot slot weten wij boekenliefhebbers allemaal wel hoe leuk het is als iemand van dezelfde boeken houdt als jij, maar wij weten ook allemaal dat het je ook dichter bij elkaar kan brengen als je een boek haat. Want wat is er nou leuker dan samen klagen over alle dingen die er mis waren met het boek? Geloof ons, het brengt veel voldoening.



Ga jij een boek proberen te lezen waar je eigenlijk niet van houdt?

Bron: nytimes, giphy

Lees ook: Redenen waarom een boekenwurm girlfriend material is

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • Winnen: De beproevingen van Apollo-serie van Rick Riordan

  • Dit zijn de leukste Book Nook ideeën

  • Adembenemende bibliotheken waar elke boekenwurm moet zijn geweest 

  • De 9 beste boekenplekken in Nederland

Zoek in artikelen