8 literaire romans van Nederlandse bodem die je absoluut niet wil missen!

Er zijn een heleboel dingen van Nederlandse bodem die gewoon het beste van het beste zijn en waar geen enkel buitenlands alternatief aan kan tippen. Hagelslag is één van die dingen. Typisch Nederlands, niet te krijgen in het buitenland, en perfect precies zoals het is. Zo is het soms ook met boeken. Er zijn namelijk een heleboel boeken door Nederlandse auteurs die wat ons betreft wat meer aandacht verdienen. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van 8 literaire romans van Nederlandse bodem die je absoluut op je must-read lijstje moet hebben staan. Kijk je mee?

1. Hendrik Groen, Pogingen iets van het leven te maken

Eén van twee fictieve dagboeken geschreven onder het heteroniem van Hendrik Groen waarin hij zich voordoet als een 83-jarige die in een seniorenxomplex in Amsterdam de meest idiote dingen meemaakt. Het is een grappig boek waarin Groen op nuchtere toon verslag doet van de streken van zijn medebewoners en de belachelijke regels van de directie. Groen mag in het boek dan 83 jaar oud zijn,maar hij gedraagt zich als een kwajongen van ’n jaar of 14! Pogingen iets van het leven te maken is een heerlijk en humoristisch boek en winnaar van de NS publieksprijs in 2016. 

2. Griet op de Beeck, Vele hemels boven de zevende

Oke, eigenlijk is Griet op de Beeck geen Nederlandse maar een Vlaamse auteur, maar desalniettemin vonden we dat haar boek Vele hemels boven de zevende een plekje moest krijgen in dit overzicht. In dit boek schetst Griet vijf complete portretten van vijf mensen de allemaal worstelen met grote en kleine dingen. Het is een intiem en bijzonder boek dat je raakt, met name door de onderhuidse en onderlinge strubbelingen van de personages. Ook Griet’s schrijfstijl is prikkelend en schitterend. Wij zijn fan van Griet!

3. Adriaan van Dis, Ik kom terug

Ik kom terug is een roman met een autobiografisch tintje. Het verhaal komt in grote lijnen overeen met de gebeurtenissen in het leven van de moeder van Adriaan van Dis, maar het is de vraag tot op welke hoogte je haar verhaal moet geloven. Eigenlijk is het ook niet echt belangrijk omdat de focus meer ligt op de relatie tussen Adriaan van Dis en zijn moeder. De verhoudingen tussen moeder en zoon zijn vrij gecompliceerd, maar Van Dis is een begenadigd verteller die in staat is om een moeilijk onderwerp toch op een lichte en humorvolle manier te brengen.

4. Simone van der Vlucht, Nachtblauw

Nachtblauw is een historische roman die zich afspeelt gedurende de Gouden Eeuw. Het verhaal gaat over de jonge weduwe Catrijn Barentsdochter die besluit om naar Alkmaar te gaan om een nieuw leven op te bouwen. Uiteindelijk komt ze terecht in Delft, bij de plateelfabriek van Evert van Nulandt, waar ze haar schildertalent kan inzetten bij het beschilderen van Delfts aardewerk. Nachtblauw is wat ons betreft een must-read omdat het alle ingrediënten bevat waar wij van houden: historie, romantiek, en spanning. Ook is Catrijn door haar karakter en de keuzes die ze maakt een erg inspirerend personage. 

5. Tommy Wieringa, Dit zijn de namen

Dit zijn de namen van Tommy Wieringa gaat over een groep vluchtelingen die op zoek is naar een betere wereld. Opvallend is dat de individuen in de groep aanvankelijk helemaal geen namen hebben; wij leren ze kennen als de jongen, de lange man, de stroper, etc. Geen namen maar anonieme individuen die staan voor de velen die, ook vandaag de dag, hun geluk elders zoeken. Vluchtelingen die, bedrogen door mensensmokkelaars, nooit het geluk en de rust zullen vinden waar ze zo naar verlangen. Dit zijn de namen is een relevante en indringende roman die je zeker aan het denken zal zetten! Wieringa’s roman werd in 2013 bekroond met de Libris Literatuurprijs.

6. Stefan Hertmans, De bekeerlinge

In De Bekeerlinge volgen we twee verhaallijnen. De eerste speelt zich af in Rouen aan het eind van de elfde eeuw en gaat over Vigdis Adelaïs, een meisje dat verliefd wordt op de Joodse David, de zoon van de hoogste rabijn van Narbonne. De tweede verhaallijn gaat over de verteller, een schrijver die gefascineerd is door het verhaal van Vigdis die na haar huwelijk door het leven gaat als Hamoutal, een Joodse naam die ‘warmte van de dauw’ betekent. De combinatie van een historische speurtocht en een romantisch liefdesverhaal zal veel lezers aanspreken!

7. Jeroen Olyslaegers, Wil

Nog een boek wat eigenlijk niet van Nederlandse bodem is, maar wat desalniettemin bij de toppers der literatuur hoort en dus ook gewoon in dit lijstje moest! Wil is een fenomenale roman die werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Het verhaal gaat over Wilfried Wils die zijn leven gedurende de Tweede Wereldoorlog op papier zet voor zijn (fictieve) achterkleinzoon. Hij beschrijft de situatie in Antwerpen en de details rondom de jodenvervolging. Wat Wil vooral zo sterk maakt is dat het een boek is dat je aan het denken zet over goed en kwaad. Een gouden combinatie van spanning en stof tot nadenken

8. Walter van den Berg, Schuld

Schuld was in februari 2017 boek van de maand bij De Wereld Draait Door, en dat was zeker niet zonder reden! Shuld gaat over Kevin, een tiener die gejatte laptops opschoont en klaarmaakt om doorverkocht te worden. Vieze filmpjes die hij op de laptops tegenkomt zet hij online, en vreemdgangers belt hij op om ze te confronteren met hun gedrag. Van den Berg's roman is snel, genadeloos, en brengt de zware leefomstandigheden in de lagere sociale klassen aan het licht. Misschien niet een boek voor iedereen, maar wel één dat je ongetwijfeld bij blijft. 

Welk boek mag er wat jou betreft nog worden toegevoegd aan dit lijstje?

Lees ook: Chicklit.nl boek van het jaar 2016: dit zijn de drie beste boeken

Nieuwste artikelen

  • De vuurdraak - Alastair Chisholm

  • Canary Islands - Charles van Haverbeke

  • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

  • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

  • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen