De 10 populairste chicklit schrijfsters

Als boekliefhebbers kunnen wij natuurlijk heel veel verschillende genres waarderen, maar we hebben stiekem wel een speciaal plekje in ons hart voor chicklit! Soms wil je namelijk gewoon even geen moeilijke literaire roman of ingewikkelde thriller, maar een vrolijk en niet al te gecompliceerd boek met een flinke dosis humor en romantiek! Speciaal voor jullie hebben we een overzicht gemaakt van de 10 populairste chicklit schrijfsters aller tijden! Dus mocht je even geen inspiratie hebben, dan kun je altijd dit lijstje erbij pakken en een boek uitkiezen van één van deze auteurs!

1. Jill Mansell

Jill Mansell heeft haar plekje in deze lijst wat ons betreft dubbel en dwars verdient, vandaar dat we haar ook helemaal bovenaan hebben gezet. Ze is de zogenaamde ongekroonde ‘queen bee’ van de chicklit! Mansell’s boeken zijn wereldwijd razend populair en worden in 12 verschillende landen uitgegeven. De manier waarop ze romantiek en humor combineert maken haar boeken onweerstaanbaar. Mansell heeft al meerdere prijzen ontvangen voor haar boeken; haar boek Take a Chance on Me won in 2011 de Romantic Novelists Association’s Romantic Comedy Prize en in 2015 ontving Mansell de ‘Outstanding Achievements Award’ van de RNA.  

2. Jenny Colgan

Jenny Colgan’s boeken zijn overheerlijk, letterlijk en figuurlijk; haar boeken draaien vaak om moderne, romantische heldinnen die op één of andere manier gelinkt zijn aan het maken van lekkernijen! Denk bijvoorbeeld aan Meet me at the Cupcake Café waarin het hoofdpersonage een kleine cafeetje begint waar ze de heerlijkste cupcakes en gebakjes verkoopt! Leuk feitje: Jenny Colgan schrijft niet alleen super leuke chicklit, maar ook science-fiction; ze heeft meerdere boeken geschreven voor de Dr Who serie, hoe gaaf is dat?! Helaas zijn nog niet al haar boeken vertaald naar het Nederlands, maar hopelijk duurt het niet lang meer voordat iemand zich realiseert hoe geweldig deze schrijfster is en dat wij reikhalzend uitkijken naar een vertaling van haar meest recente boeken!

3. Sophie Kinsella

Sophie Kinsella, echte naam Madeleine Sophie Wickham, kennen we natuurlijk allemaal van haar Shopaholic serie. Tot onze schaamte moeten we bekennen dat sommige situaties waarin hoofdpersonage Rebekka Bloomwood terecht komt wel een beetje herkenbaar zijn, maar waarschijnlijk is dat ook de kracht van Kinsella’s geliefde serie. De Shopaholic serie is namelijk enorm populair en haar boeken zijn al vertaald in maar liefst 30 talen! Naast de Shopaholic serie heeft Kinsella nog een hele boel andere chicklit boeken op haar naam staan, onder andere Twenties Girl uit 2009 en I’ve Got Your Number uit 2012. Daarnaast kwam in 2015 haar eerste Young Adult boek uit, Finding Audrey.  

4. Gillian King

Gillian King is een Nederlandse schrijfster die meerdere heerlijke chicklits op haar naam heeft staan. In 2014 werd Gillian door tijdschrift Viva genomineerd voor de VIVA400, een award die elk jaar word uitgereikt aan de meest succesvolle, creatieve, inspirerende en stoere vrouwen. Stiekem vinden wij het heel erg leuk dat we een auteur van Nederlandse bodem in dit rijtje hebben staan, en aangezien Gillian’s boeken zeker niet onder doen voor die van haar internationale collega’s, is ze in deze lijst zeker op haar plek!

5. Marian Keyes

We love Marian Keyes! En blijkbaar zijn wij niet de enigen, want wereldwijd heeft deze Ierse schrijfster al meer dan 22 miljoen boeken verkocht! Natuurlijk schrijft Keyes heerlijke chicklit, maar wat wij ook erg sterk van haar vinden, is dat ze ook moeilijke onderwerpen aan de kaak stelt in haar boeken; thema’s als huiselijk geweld, misbruik en verslaving komen voor in onder andere Lucy Sullivan is Getting Married uit 1996 en This Charming Man uit 2008. Keyes’ boeken bewijzen dat chiclit zeker niet oppervlakkig is, dus zet haar boeken op je must-read lijst!

6. Rachel Gibson

Rachel Gibson heeft al heel, heel veel boeken op haar naam staan. Ook heeft ze al heel wat prijzen in de wacht gesleept, onder andere de RITA award, de Golden Heart Awart en de National Reader’s Choice Award. Haar personages zijn altijd een beetje apart, maar ook vertederend en met een goed gevoel voor humor. Een groot deel van Rachel’s boeken kan worden onderverdeeld in vijf series: Chinooks Hockey Team; Gospel, Idaho; Lovett, Texas; Truly, Idaho; Writer Friends.

7. Katie Fforde

Katie Fforde’s eerste roman kwam uit in 1995, en sindsdien heeft ze bijna elke jaar wel minimaal één boek uitgebracht! Erg leuk is dat Fforde altijd uitgebreid onderzoek doet voordat ze aan een nieuw boek begint. Het lijkt bijna ‘method acting’ wat ze doet, want wanneer ze schrijft over een ervaring of een bepaald beroep, dan probeert ze altijd – voor zover mogelijk – deze zelf ook eerst even uit; ter illustratie, Fforde heeft inmiddels ervaring met pottenbakken, het stofferen van meubels en daten via een datingsite! Tja, blijkbaar heeft ze er veel voor over om te zorgen dat haar personages geloofwaardig overkomen. Wij kunnen haar enthousiasme alleen maar toejuichen!  

8. Jennifer Weiner

Jennifer Weiner is een echte duizendpoot! Ze schrijft niet alleen boeken, maar werkte ook als journaliste en tv-producente. Haar roman In Her Shoes, een grappig doch dramatisch verhaal over de ingewikkelde relatie tussen twee zussen, werd in 2005 verfilmd met Cameron Diaz en Toni Colette.  

9. Jojo Moyes

Veel van jullie zullen Jojo Moyes wel kennen van haar bestseller Me Before You, die nog niet zo lang geleden werd verfilmd met Emilia Clarke en Sam Claflin in de hoofdrollen. Maar ze heeft nog een heleboel andere, super mooie chicklits geschreven die zeker een plekje op je must-read lijstje verdienen!  

10. Cecelia Ahern

Cecilia Ahern is niet alleen schrijfster, maar werkt ook als producent voor tv series! Zo heef ze onder andere de tv serie Samantha Who? met Christina Appelgate geproduceerd! Haar roman P.S. I Love You is ook verfilmd, met Gerard Butler en Hilary Swank in de hoofdrollen. Hetzelfde boek stond in Ierland 19 weken op nummer één van de bestseller list, en ook haar tweede boek, Love, Rosie, kwam in Ierland en de UK binnen op nummer één.

Welke auteur mag wat jou betreft nog aan dit lijstje worden toegevoegd?

Lees ook: 5 tips uit Schrijven Magazine voor het schrijven van de ultieme chicklit!

Nieuwste artikelen

  • Wie schrijft die blijft - Tamara Haagmans

  • Het smalle pad van verlangen - Patrick Rothfuss

  • De prinses - Wendy Holden

  • De vrouwen van het wijndomein - Linda Winterberg

  • Liefs van mij – Jessica Saunders

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

  • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

Zoek in artikelen