Films en series waarvan je niet wist dat ze eerst een boek waren!

Wanneer een boek erg succesvol is, is het niet raar dat er iemand op het idee komt om er dan ook maar een film van te maken. The Lord of the Rings, The Fault in Our Stars, The Hunger Games; allemaal films gebaseerd op populaire boeken en boekenreeksen. Maar er zijn ook een heleboel films en series waarvan het eigenlijk helemaal niet zo bekend is dat ze gebaseerd zijn op een boek. Soms omdat het gaat om een boek wat al wat ouder is, maar soms ook omdat de filmversie veel succesvoller blijkt dan het boek! Wedden dat jij niet wist dat de volgende films en series gebaseerd zijn op een boek of boekenreeks?

1. Mean Girls

Toegegeven, een groot deel van de hilarische oneliners uit Mean Girls is ontsproten uit het prettig gestoorde brein van scriptschrijfster Tina Fey, maar het idee voor de film kwam van het boek Queen Bees and Wannabes door Rosalind Wiseman. Het boek is eigenlijk een gids voor jonge meiden waarin Wiseman ingaat op de manier waarop meiden op de middelbare school kliekjes vormen. Ze beschrijft het agressieve en territoriale gedrag van de meiden en geeft advies over hoe je daarmee om kunt gaan. Een beetje een survaval gids voor meiden op de middelbare school dus. Wij zijn benieuwd of er ook adviezen in staan zoals ‘geef je doelwit anti-schimmel crème en doe alsof het dure gezichtscrème is’ of ‘knip gaten in haar t-shirt op borsthoogte’, maar goed, daarvoor moeten we eerst het boek even lezen!

Bron: Paramount Pictures

2. Outlander

Wij zijn groot fan van de Outlander serie met Caitriona Balfe en Sam Heughan, maar de boeken door Diana Gabaldon zijn ook een echte aanrader; romantiek, fantasy, drama, avontuur, magie, Gabaldon’s boeken zitten er vol mee! In totaal zijn er 8 boeken in de serie verschenen en er staat er nog minimaal één op de planning. Een tijdje terug schreven we ook al over de trailer van het derde seizoen van de serie, en wij hopen natuurlijk dat er nog heel veel seizoenen volgen!

Bron: Sony Pictures Television Inc.

3. Pitch Perfect

Onze geliefde high school drama film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mickey Rapkin. Het is eigenlijk een behind-the-scenes boek over een a capella groep, en alle clichés komen aan bod; de onderlinge rivaliteit, de groupies (ja, niet alleen grote namen zoals Justin Bieber en Katy Perry hebben groupies), en de druk om te presteren. Ook beroemde oud-a capella zangers komen aan het woord in Rapkin’s boek, denk bijvoorbeeld aan John Legend en Prince. Interessant leesvoer voor fans van Pitch Perfect en Glee!   

Bron: Universal Pictures

4. Shrek

Ja, je zou het niet verwachten, maar de film Shrek is gebaseerd op een prentenboek door William Steig. Het boek gaat over een lelijke boeman die het erg leuk vind om dorpelingen bang te maken en trots is op zijn groene hoofd en walgelijke manieren. Wanneer hij hoort dat een heks heeft voorspeld dat hij een prinses zal trouwen die nóg lelijker is dan hij, gaat hij op zoek naar zijn toekomstige bruid. Het verhaal klinkt inderdaad bekend, en het is leuk dat kinderen die wellicht nog een beetje te jong zijn voor de film met dit prentenboek alvast kennis kunnen maken met de groene boeman.

Bron: Dreamworks

5. Jaws

Voordat het inmiddels wereldwijd bekende ‘wees-gewaarschuwd-er-komt-een-haai-aan’ deuntje voor het eerst onze oren bereikte, was daar het boek Jaws door de Amerikaanse auteur Peter Benchley. Het verhaal gaat over een grote witte haai die het gemunt heeft op de badgasten in een klein kustplaatsje. Drie mannen besluiten om het beest op te jagen en te doden, maar dat loop niet helemaal zoals gehoopt. Spielberg’s film focust zich vooral op de haai en het gruwelijke lot van zijn slachtoffers, dus mocht je een wat lichter verhaal willen met wat meer diepgang en informatie over de personages, dan is het wellicht leuk om dit boek er eens bij te pakken.  

Bron: MCA/Universal City Studios, Inc.

6. Jason Bourne

Het brein achter de Jason Bourne boeken is Robert Ludlum, maar na zijn dood in 2001 nam Eric van Lustbader het Bourne-stokje van hem over. Ludlum schreef in totaal 27 thrillers, maar hij is vooral bekend geworden door de drie Bourne-boeken. Lustbader schreef in 2004 het vierde boek in de Jason Bourne reeks, The Bourne Legacy, en sindsdien zijn er nog 9 Bourne-boeken van zijn hand verschenen.

Bron: Universal Pictures

7. Jurassic Park

Het boek Jurassic Park stamt uit 1990 en werd geschreven door Michael Crichton. Het was vooraf voornamelijk bedoeld als een waarschuwing voor de risico’s van genetische manipulatie, maar uiteindelijk was het vooral een spannend verhaal waar Steven Spielberg wel brood in zag. Chichton schreef ook een vervolg, The Lost World, welke ook door Spielberg werd verfilmd. Blijkbaar heeft Spielberg een neus voor interessante boeken die het goed doen op het witte doek!

Bron: Murray Close/Getty Images

Ken jij nog boeken of boekenseries die ook in dit lijstje thuishoren?

Lees ook: Verfilmde boeken die Oscarnominaties hebben gekregen

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik je weer zie

  • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

  • Argylle - Elly Conway

  • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

  • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De leukste vrouwen series op Netflix

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

Zoek in artikelen