8 biografieën van historische schrijvers die je gelezen moet hebben

Vaak staan we niet zo stil bij het feit dat onze favoriete auteurs méér zijn dan de boeken die ze schrijven. In sommige gevallen is het zo dat de levens van diezelfde auteurs minstens zo interessant en veelbewogen zijn als die van de personages in hun boeken. En soms gebeurt het dan dat er – al dan niet postuum – een biografie over een auteur wordt geschreven. Wij hebben een overzicht gemaakt van de 8 meest inspirerende biografieën van bekende schrijvers. Wie is jouw favoriet?

1. A Moveable Feast, over Ernest Hemingway (1899-1961)

Ernest Hemingway, bekend van onder andere A Farewell to Arms (1921) en The Old Man and the Sea (1951), schreef het boek zelf, maar in de nieuwste uitgave zijn onder andere een voorwoord door Patrick Hemingway – Ernest’s enige overlevende zoon – en een aantal nog niet eerder uitgegeven schetsen van Parijs toegevoegd. Hemingway was een Amerikaanse schrijver, maar na WWI verhuisde hij naar Parijs en vervolgens woonde hij nog in Londen, Florida, Cuba en Idaho. Het valt niet te ontkennen dat Hemingway een veelbewogen leven heeft geleid, en zijn biografie is een echte must-read voor fans van zijn werk.

2. Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder, over Laura Ingalls Wilder

het ware verhaal van het leven van Laura Ingalls Wilder zijn nooit verteld. Nu, op basis van ongepubliceerde manuscripten, brieven, dagboeken en land- en financiële gegevens, vult Caroline Fraser, de redacteur van de Library of America-editie van de Little House-serie, de hiaten in de biografie van Wilder op. Tegenover bijna een eeuw van baanbrekende veranderingen, van de Homestead Act en de Indian Wars tot de Dust Bowl en de Grote Depressie, biedt Wilders dramatische leven een uniek perspectief op de Amerikaanse geschiedenis en onze nationale mythologie van zelfredzaamheid. Wilders familie, die zich aan de grens vestigde te midden van speculatie over landstormen, kreeg te maken met bijbelse beproevingen van sprinkhanen en droogte, vuur en ondergang. Diep in de schulden na een reeks persoonlijke tragedies, waaronder het verlies van een kind en de beroerte van haar man, wendde ze zich tot ondergeschikt werk om haar gezin te onderhouden. Op middelbare leeftijd begon ze een column over boerderijadviezen te schrijven, aangespoord door haar autodidactische journalistendochter. En op zestigjarige leeftijd, nadat ze bijna alles had verloren in de Depressie, wendde ze zich tot kinderboeken en herschikte ze haar moeilijke jeugd als een triomfantelijke visie op het huisvesten - en het verwerven van roem en fortuin. Prairie Fires biedt frisse inzichten en nieuwe ontdekkingen over het leven en de tijd van Wilder en onthult de complexe vrouw die het Amerikaanse pionierspersonage definieerde, en wiens kunstzinnige mix van feit en fictie ons tot op de dag van vandaag in zijn greep houdt.

3. De Profundis, over Oscar Wilde (1854-1900)

De Profundis is een brief die Oscar Wilde schreef aan Lord Alfred Douglas – liefkozend ‘Bosie’ genoemd door Wilde – tijdens zijn verblijf in de gevangenis van Reading. Wilde werd in 1895 namelijk door de Markies van Queensberry beschuldigd van sodomie en moest hiervoor twee jaar de gevangenis in. De Profundis is een aangrijpende brief die een unieke inkijk geeft in Wilde’s verleden en zijn tijd in de gevangenis. Mocht je geïnteresseerd zijn in Wilde’s werk, dan is De Profundis een must-read.

4. The Life of Charlotte Brontë, over Charlotte Brontë (1816-1855)

Wij kennen Charlotte Brontë vooral als de schrijfster van Jane Eyre (1847), maar wie was de vrouw achter deze aangrijpende Victoriaanse roman? Elizabeth Gaskell schreef een zeer uitgebreide biografie over Brontë. Wat Gaskell’s boek zo bijzonder maakt, is dat ze zelf een goede vriend was van de familie Brontë. Haar vriendschap met de familie maakte dat ze niet alleen een beeld kon schetsen van de échte Charlotte, maar dat ze ook veel vragen aan Charlotte kon stellen over het schrijfproces. The Life of Charlotte Brontë is een persoonlijk, eerlijk en eervol boek wat elke Brontë fan in haar kast zou moeten hebben staan.

5. Jane Austen; A Life, over Jane Austen (1775-1817)

Er zijn heel wat biografieën geschreven over Jane Austen, maar die van Claire Tomalin staat bekend als één van de beste en meest uitgebreide. Tomalin geeft details over Jane’s liefdesleven, haar reizen, haar bezoeken aan Londen, haar vrienschappen, en de band met haar familie. Jane Austen: A Life laat zien dat de mythe dat Jane een afgezonderd leven leidde niet klopt, maar dat ze juist een intelligente, geëngageerde vrouw was.

6. Het Achterhuis, over Anne Frank (1929-1945)

De grote lijnen van het verhaal van Anne Frank kennen we allemaal wel, maar heb je ook daadwerkelijk Het Achterhuis gelezen? If not, dan is het een boek wat je zeker een keer moet lezen. Het is namelijk niet alleen een belangrijk boek in het kader van de Nederlandse geschiedenis, maar ook een indrukwekkende en aangrijpende verzameling brieven. Anne's woorden ontroeren en maken het oorlogsleed tastbaar. Verplichte kost, Het Achterhuis.

7. Virginia Woolf, over Virginia Woolf (1882-1941)

Virginia Woolf kennen we onder andere van Mrs Dalloway (1925) en haar feministische pamflet A Room of One’s Own (1929). Uit haar boeken komt heel duidelijk naar voren dat ze een intelligente en geëngageerde vrouw was, maar om een beter beeld van haar te krijgen is het zeker de moeite waard om de biografie van Alexandra Harris te lezen. Woolf heeft namelijk een veelbewogen leven geleid, gevuld met tegenslagen en heftige gebeurtenissen. Het lijkt bijna onmogelijk om Woolf’s werk los te zien van haar eigen verhaal, en dat verhaal is heel gedetailleerd en eervol neergepend door Harris.

8. Anna, over Annie M.G. Schmidt (1911-1995)

Kreeg jij ook altijd de versjes en verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt te horen voor het slapengaan? Wist je dat ze eigenlijk helemaal niet zo dol was op kinderen, deze bedenkster van onder andere Jip en Janneke en Floddertje? In Anna door Annejet van der Zijl krijgen we een kant te zien van de kinderboekenschrijfster die we nooit eerder te zien kregen. De biografie werd onder andere genomineerd voor de AKO literatuurprijs en De Gouden Uil. 

Welke biografie zou jij graag willen lezen?

Lees ook: 8 geweldige boekpersonages die van lezen houden

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

Zoek in artikelen