9x historische romans over Nederland

Hou je van lezen en ben je gek op geschiedenis? Dan is het genre historische roman misschien wel iets voor jou! Tegenwoordig wordt dit genre steeds groter, met name de historische roman is een groot genre dat steeds vaker gelezen wordt. Wij hebben voor jullie 9 van de beste historische romans op een rijtje gezet.

Nachtblauw – Simone van der Vlugt   

De eerste historische roman van deze lijst, Nachtblauw, gaat over de ontstaansgeschiedenis van Delfts Blauw. Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden?

Een meisje loos – Ton van der lee

De Historische roman Een meisje loos van Ton van der Lee, is een spannende historische roman over vrouwen die in de zeventiende eeuw vermomd als matroos de overtocht naar Indië waagden. Na de Bredase capitulatie weet Krijntje de stad ternauwernood te ontvluchten. In Amsterdam vindt ze werk als keukenhulpje, maar het logement van haar bazin blijkt geen nette herberg. Krijntje ziet haar kans schoon als ze hoort over het gebrek aan huwbare vrouwen in Batavia. Om haar droom te kunnen verwezenlijken en aan het benauwende Nederland te ontsnappen besluit ze vermomd als man aan te monsteren op een VOC-schip. Tegelijkertijd bereiden ook Jan Pieterszoon Coen en zijn vrouw zich voor op hun reis naar de Oost.

 

Jacoba Dochter van Holland – Simone van der Vlugt

In deze historische roman kruipt Simone van der Vlugt in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeën niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. Het lot was Jacoba slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en snel daarna overleed haar vader, graaf Willem IV. Zo werd zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht dat haar wordt aangedaan juist strijdbaar wordt.

 

Schouwen trilogie deel 1 Dostie – Gerda van Wageningen

Dostie is het eerste deel van de Schouwen trilogie van Gerda van Wageningen. Deze trilogie gaat over een vluchtelingenopvang in de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal begint met het bombardement van Antwerpen in oktober 1914. Een grote stroom vluchtelingen naar Nederland komt op gang, Zeeuws-Vlaanderen wordt erdoor overspoeld. Sonja Goemans en haar neef Leen besluiten er een aantal op te nemen in het washok en de schuur van hun boerderij Dostie. Eenvoudig blijkt dat niet, want de familie heeft een groot geheim, dat onder geen beding mag uitkomen.

 

Joodse Buren – Maria Boonzaaijer

De historische roman Joodse Buren van Maria Boonzaaijer speelt zich af in Amsterdam in 1943. Op een zondagmorgen snelt Josefien Langeveldt, moeder van acht kinderen, met haar doodzieke baby Lise naar de huisarts. Onderweg stuit ze op een razzia. Een radeloze jonge vrouw probeert haar zuigeling in Josefiens armen te leggen: 'Red mijn dochtertje!' Josefien vlucht in paniek weg. Haar weigering om te helpen blijft Josefien achtervolgen tot ver na de oorlog, als er beneden haar Joodse buren komen wonen. Het boek gaat over vriendschap, een geheime liefde, verraad en de impact van de oorlogsjaren.

 

Rode sneeuw in december – Simone van der Vlugt

Rode Sneeuw in December speelt zich af 1552. Het is de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. Lideweij Feelinck krijgt een relatie met de jonge arts Andries Griffioen, aanhanger van het protestantisme. Om met hem te kunnen trouwen trotseert ze de wil van haar vader, die met haar breekt en haar onterft. Het jonge stel vestigt zich in Breda, waar ze een nauwe band krijgen met prins Willem van Oranje. Maar het politieke klimaat verandert, het protestantisme wint terrein terwijl onder koning Filips de inquisitie hoogtij viert. Willem van Oranje vlucht naar Duitsland, waar hij zijn legers organiseert om in opstand te komen tegen koning Filips. Lideweij vlucht met haar gezin naar het rustige Naarden in het Noorden, waar ze zich veilig waant. Tot een verschrikkelijk lot het kleine stadje treft, met een gewelddadige volksopstand tot gevolg.

Tulpenliefde – Femke Roobol

Tulpenliefde van Femke Roobol is een historische roman over de tulpenmanie en de eerste beroemde vrouwelijke schilder in het Haarlem van de Gouden Eeuw. Wanneer Hesters vader overlijdt aan de pest trekt ze in bij de enige vrouwelijke schilder in de stad: Judith Leyster. Als Judith en haar man verhuizen, voelt Hester zich gedwongen te trouwen, maar het is geen gelukkig huwelijk. Ondertussen zit de tulpenhandel in een hausse en verdienen ook Hester en haar man flink geld. Ze beraamt een plan om zich te bevrijden uit haar huwelijk en haar eigen dromen na te jagen.

 

Roeien naar de Volewijck – Suzanne Wouda

Roeien naar de Volewijck van Suzanne Wouda is een historische roman over Amsterdam en Haarlem in de zeventiende eeuw, het Burgerweeshuis en het Dolhuys. Flora en Mare groeien samen op in het Burgerweeshuis. Na die tijd verliezen ze elkaar uit het oog. Flora trouwt een rijke koopman, Mare belandt in de prostitutie. Tien jaar later ontvangt Mare een verontrustende brief van Flora. Ze reist af naar Haarlem om op zoek te gaan naar Flora’s zoon, die spoorloos verdwenen is.

 

 

De lege stad – Simone van der Vlugt

We sluiten de lijst af met nog een boek van Simone van der Vlugt, namelijk de historische roman de lege stad. Het boek speelt zich af in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van haar familie komt om. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Ze is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar naarmate het leven grimmiger wordt, wordt dit steeds moeilijker.

 

Welk historisch roman over Nederland zou jij wel willen lezen?

Bron: Ambo Anthos, Zomer en Keuning, The House of Books

Lees ook: 8 literaire romans van Nederlandse bodem die je absoluut niet wil missen!

Nieuwste artikelen

  • Twisted Lies - Ana Huang

  • Koude harten - Gunnar Staalesen

  • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

  • Legendes & Lattes - Travis Baldree

  • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • De beste jeugdthrillers

  • Deze boeken moet je eens in je leven gelezen hebben

  • Op deze manier herken je zeldzame boeken

  • Grappige boeken die je hardop laten lachen

Zoek in artikelen