21 Engelse boeken gebaseerd op een sprookje

We zijn allemaal dol op sprookjes, nieuwe versies van onze favoriete verhalen zijn dan ook altijd welkom. Veel schrijvers hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten en bedachten nieuwe avonturen voor Doornroosje, Aladdin, Assepoester en nog veel meer sprookjesfiguren. In dit lijstje staan 20 Engelse boeken die een sprookje hervertellen.

Beauty of the Beast – Rachel L. Demeter
We kwamen al eerder met een lijstje spin-off’s van Beauty and the Beast, maar Rachel L. Demeter geeft het verhaal een compleet eigen draai. Ze houdt zich vast aan het origineel, maar dan met de personages Adam en Isabelle. Je leert meer over het duistere verleden van het beest en ziet hun een liefde opbloeien.

 

 


Enchant – Demelza Carlton
Een combinatie van een beestachtige prins en een betoverde Princess. Zuleika gebruikt haar krachten om mensen over de hele wereld te helpen. Op een dag strandt ze op het betoverde eiland van Prins Vardan. Kunnen ze elkaar redden van de vervloekingen?

 

 

 


To Kill a Kingdom - Alexandra Christo
Prinses Lira is sirene-royalty en de meest dodelijke van allemaal. Met de harten van zeventien prinsen in haar collectie wordt ze vereerd over de zee. Tot een speling van het lot haar dwingt een van haar eigen kinderen te vermoorden. Om haar dochter te straffen, verandert de zeekoningin Lira in het enige waar ze het meest een hekel aan hebben: een mens. Beroofd van haar lied, heeft Lira tot de winterzonnewende om het hart van prins Elian aan de zeekoningin te leveren of voor altijd een mens te blijven. De oceaan is de enige plek die prins Elian zijn thuis noemt, ook al is hij erfgenaam van het machtigste koninkrijk ter wereld. Jagen op sirenes is meer dan een onsmakelijke hobby - het is zijn roeping. Wanneer hij een drenkelende vrouw in de oceaan redt, is ze meer dan ze lijkt. Ze belooft hem te helpen de sleutel te vinden om de hele Sirenkind voorgoed te vernietigen. Maar kan hij haar vertrouwen? En hoeveel deals zal Elian moeten ruilen om de grootste vijand van de mensheid uit te schakelen?


Yellow Brick War – Danielle Page
Het derde deel uit de succesvolle serie Dorothy Must Die, waarin Dorothy en al haar vrienden zijn gek geworden van de macht. Amy belandt met een tornado in Oz, wat nu een duister land is. Dorothy vermoorden is Amy’s enige kans om Oz te redden.

 

 


Geekerella – Ashley Poston
Assepoester als fangirl in de huidige wereld. Elle is grote fan van de serie Starfield, die ze al haar hele leven met haar vader kijkt. Wanneer ze hoort van een wedstrijd waar je kaartjes kan winnen voor het jaarlijkse fanbal geeft ze zich op. Het boek is helemaal compleet met een knappe prins, pompoen foodtruck en gemene stief zussen.

 


The Wish Granter – C.J. Redwine
De sluwe Repelsteeltje is terug. Nadat hij ons hart heeft gestolen in Once Upon a Time, zien we hier weer zijn duivelse kant. De bastaardtweeling zit plots op de troon wanneer de gehele koninklijk familie wordt uitgeroeid. Ze komen erachter dat het allemaal hoort bij het plan van The Wish Granter, Alistair Teurgue. Ze moeten hem tegenhouden om het koninkrijk te redden.

 


Spindle Fire – Lexa Hillyer
De halfzusjes Isabelle en Aurora zijn tegenpolen. Isabelle is de troonopvolgster en Aurora hoort bij de elfjes. Toch zijn de zusjes altijd hecht geweest. Dan gebeurt er iets vreemds. Een druppel van Aurora’s bloed brengt je in een slaap waar je niet meer uit komt.

 


Beastly – Alex Flinn
De film zullen vele wel kennen en het boek is een net zo magische vertelling van Beauty and the Beast. We zien het sprookje in een moderne setting. De populaire schooljongen Kyle wordt beklaagd met een vloek. Hij wordt lelijk en verschuilt zich in zijn huis. Alleen de liefde kan hem redden, maar Kyle geeft de hoop op. Tot hij het meisje tegenkomt die mischien ooit van hem zou kunnen houden.


Frogkisser! – Garth Nix
Princess Anya woont samen met haar boze stiefmoeders vriend. Ze vlucht wanneer hij het koninkrijk volledig overneemt. Onderweg komt ze een pratende hond tegen, waar een jongen in zit gevangen. Kan ze de tovenaars zo ver krijgen dat ze en de jongen en haar koninkrijk redden?

 


The Forbidden Wish – Jessica Khoury
Een nieuw avontuur in de wereld van Aladdin, waarin Jasmine buiten beeld blijft. De geest Zahra wordt teruggestuurd naar een wereld waar ze moet wachten op een nieuwe meester die ze drie wensen kan geven. Ze krijgt een kas om voor altijd vrij te zijn, maar daar moet ze Aladdin voor verraden. Ze moet kiezen tussen Aladdin en de vrijheid.


Once Upon a Dream – Liz Braswell
Liz Braswell schreef meerdere boeken waarin ze sprookjes een eigen draai geeft. In Once Upon a Dream lezen we haar versie van Doornroosje. Hier wordt ze niet wakker na de kus van de prins. Ze zit gevangen in haar eigen gedachten en moet zich hierin zien uit te vechten.

 


Emerge –Tobie Easton
Lia is een zeemeermin die nog nooit in de oceaan heeft geleefd. Door de Kleine Zeemeermin is er oorlog uitgebroken tussen de zeven zeeën. Lia heeft zich altijd verstopt op land maar wanneer haar geliefde in gevaar zijn gaat ze opzoek naar de zeemeermin die dit allemaal heeft veroorzaakt.

 


Never Ever – Sara Saedi
Wylie Dalton geloofde niet in sprookjes of liefde op het eerste gezicht. Tot ze op een dag oog staat met Peter Pan. Phinn (Peter Pan) leeft op een eiland aan de kust van New York waar je nooit ouder wordt dan zeventien en kan leren vliegen. Het lijkt perfect voor Wylie, maar niet alles is wat het lijkt.

 


Queen of Hearts – Colleen Oakes
Dit bekende Young Adult boek is razend populair. Princess Dinah zal ooit heersen over Wonderland, maar ze vindt steeds meer donkere kanten van het magische land. Ze staat oog in oog met verraad, liefde en vijanden.

 

 


Out Of Abaton – John Claude Bemis
De houten bediende wordt overgeplaatst naar een nieuwe meester, Gepetto. Langzaam verandert hij in een levend mens, maar dan wordt hij gestolen. Hij moet zijn weg terugvinden naar Gepetto, alleen hij kan een echte man van hem maken. 


Alice - Christina Henry
In Alice, deel 1 van de Chronicles of Alice, is er een ziekenhuis in de Oude Stad waar het gekrijs van de arme patiënten van verre te horen is. Éen van deze patienten is Alice, een meisje die ooit mooi blond haar had, wat nu vol met klitten over haar rug hangt. Ze weet niet hoe ze in dit vreselijke ziekenhuis terecht is gekomen. Het enige dat ze zich kan herinneren is een theepartijtje, lange oren en bloed. Op een dag breekt er brand uit in het ziekenhuis, waardoor Alice de kans krijgt te ontsnappen en uit te vinden wat er al die jaren geleden met haar is gebeurd.

Christina Henry heeft meerdere boeken geschreven die gebaseerd zijn op sprookjes, namelijk over Peter Pan en Alice in Wonderland.


Hunted - Meagan Spooner
In Hunted, gebaseerd op Beauty and the Beast, lezen we het verhaal van Yeva. Yeva kent het bos van het Beest als geen ander. Haar vader is namelijk de enige jager die ooit bijna de geheimen van dit bos heeft ontdekt. Als haar vader zijn fortuin verliest en samen met Yeva en haar zussen naar de rand van de stad verhuist, is ze ook stiekem opgelucht. In de wildernis heeft ze niet de druk van het praten met baronessen of het trouwen met een welvarende man. Wanneer haar vader vermist raakt in het bos, gaat Yeva achter de prooi aan: het beest waar haar vader naar op zoek was voordat hij verdween. Zo komt ze terecht in zijn territorium: een vervloekte vallei en een vervallen kasteel met wezens waar ze alleen van heeft gehoord in sprookjes.


Crimson Bound - Rosamund Hodge
Crimson Bound is gebaseerd op het klassieke sprookje Roodkapje en is een verhaal over duisternis, liefde en verlossing van het kwaad. Toen Rachelle vijftien jaar was werd ze door haar tante getraind om haar dorp te beschermen. Ze was echter ook roekeloos en week van het pad in het bos af, op zoek naar een manier om zich te verlossen van een toekomst met alleen maar duisternis. Na een ongeoorloofde ontmoeting moet Rachelle een verschrikkelijke keuze maken wat haar bindt aan het kwaad waarvan ze juist had gehoopt dat ze het kon verslaan. Nu, drie jaar later, vecht ze voor het rijk tegen dodelijke wezens in de hoop het goed te maken. Als de koning haar de opdracht geeft zijn zoon Armand, de man die ze het meest haat, te beschermen, dwingt ze Armand haar te helpen het legendarische zwaard te vinden waarmee ze hun wereld kunnen redden. Samen begaan zijn een avontuur waarbij ze vele gevaren en een onverwachte liefde op hun pad krijgen.

Rosamund Hodge heeft ook Cruel Beauty geschreven, een boek gebaseerd op Beauty and the Beast.


Peter and the Starcatchers - Dave Barry
In Peter and the Starcatchers, gebaseerd op het sprookje van Peter Pan, komen de wees Peter en zijn vrienden terecht op een eiland geregeerd door de schurk King Zarboff. Ze worden gedwongen aan boord te gaan op het schip the Never Land. Peter moet het heft in eigen handen nemen als hij ooit wil ontsnappen en gaat op zoek naar het mysterie achter de lading die het schip met zich meedraagt.


Never Never - Brianna Shrum
Never Never, gebaseerd op het sprookje van Peter Pan, gaat over James Hook, een jongetje dat graag op wil groeien. Dan ontmoet hij Peter Pan, een jongetje dat nooit groot wil worden. James besluit dat hij best kan proberen om een kind te blijven, of in ieder geval heel even, en gaat met Peter mee op een vakantie naar Neverland. Dit is een plek gemaakt van de dromen van kinderen, maar Neverland is niet voor mensen met een zwak hart. James krijgt heimwee en wil terug naar huis, maar Peter weigert om hem terug te brengen, waardoor James vast komt te zitten in de wereld waar kinderen nooit moeten opgroeien. Maar James groeit wel op en zo begint het avontuur van een verloren jongen en een piraat. Het verhaal gaat over een man in een wereld waar iedereen volwassen mannen haat. Het verhaal gaat over Kapitein Haak, die er alles aan doet om Peter Pan te vermoorden, wat lastig is in een wereld waar iedereen Peter Pan geweldig vindt, behalve Kapitein Haak zelf.


Sweetly - Jackson Pearce
Sweetly is een boek gebaseerd op het sprookje van Hans en Grietje. Gretchen's tweelingzus is toen ze een kind was meegenomen door de heks in het bos. Sindsdien zijn Gretchen en haar broer Hansel altijd bang geweest dat hun hetzelfde lot stond te wachten. Wanneer ze door hun stiefmoeder uit huis worden gezet, komen ze te wonen bij de mooie snoepmaakster Sophia Kelly. Het leven lijkt weer op rolletjes te lopen en Gretchen en Ansel beginnen hun traumatische verleden te vergeten. Dan ontmoet Gretchen de knappe Samuel, die haar vertelt dat de heks nog steeds bestaat en haar oog op Gretchen heeft als haar volgende slachtoffer. Gretchen besluit niet meer weg te rennen en terug te vechten, maar hoe meer ze uitvindt over het mysterie van de heks en hoe ze haar slachtoffers kiest, hoe meer ze zich afvraagt wie het echte monster is.


Welk van deze nieuwe sprookjes wil jij lezen?

Lees ook: De leukste Alice in Wonderland verhalen en spin-offs

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

  • Campinggasten – Liz Ouwens

  • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

  • Liefde in het spel - Elena Armas

  • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

  • Leeftijden van Disney personages die je niet zou verwachten

  • Top 10 ergste Disney slechteriken

  • Dit is hoe Disney prinsen er in het echt uitzien!

Zoek in artikelen