11 spannende boeken voor de fans van Dan Brown

Bij Chicklit zijn we gek op spannende thrillers met een historisch tintje. We kunnen er niet om heen dat de boeken van Dan Brown toch wel hoog op ons lijstje staat! The Da Vinci Code, Angels & Demons en Inferno zijn inmiddels al verfilmd en die hebben we allemaal al gezien. Ook al zijn boeken zijn hebben we inmiddels al uitgelezen. Dus we zijn op zoek gegaan naar vergelijkbare boeken! En die hebben wij gevonden. Hieronder hebben wij voor jou 11 spannende boeken op een rijtje gezet die je zeker gaan bevallen als je fan bent van Dan Brown!

1. De erfenis van de Tempeliers – Steve Berry

In 'De erfenis van de Tempeliers' hebben dieven het voorzien op een dagboek waarin een onderzoek naar de verdwenen schatten van de Tempeliers is opgetekend. Cotton Malone en een vriendin belanden bij een ruïne van een kerk in de Pyreneeën. Zij zijn niet de enigen die op jacht zijn naar de verloren gewaande erfenis van de Tempeliers. Want voor de Kerk blijkt het van levensbelang dat de mythe van de Wederopstanding blijft bestaan.In het vervolg 'De Alexandriëconnectie' gaat een groep multimiljonairs, verzameld in de Orde van het Gulden Vlies, heel erg ver n om in het bezit te komen van de geheime documenten uit de afgebrande Alexandrië bibliotheek. Cotton Malones wordt bedreigt om de verloren sleutel aan hen over te dragen. Hij staat voor een dilemma. 

 

2. Het Bourne bedrog – Robert Ludlum

Een man wordt uit zee opgevist. Hij is meer dood dan levend met twee kogels in zijn rug. Hij wordt meegenomen en in een smerig kamertje op een eiland in de Middellandse Zee komt hij weer tot bewustzijn. De dokter naast zijn bed vraagt hem naar zijn naam. Hij antwoordt met `Dat weet ik niet'. Hij komt er achter dat er op hem gejaagd wordt en vlucht. Tijdens zijn vlucht – op de Amerikaanse ambassade in Zürich – ontmoet hij Marie (gespeeld door Franka Potente), van wie hij het vertrouwen weet te winnen. Ze rijden in haar oude auto naar Parijs, op zoek naar zijn ware identiteit. Zo begint het aangrijpende verhaal van Jason Bourne, een man zonder geheugen, een man die gemanipuleerd en achtervolgd wordt door krachten die zijn begrip te boven gaan.

 

3. Het Pauluslabyrint – Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer wordt ook wel de Dan Brown van de lage landen genoemd. Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed. Als kort daarop universitair docente Judith Cherev en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?

 

4. De Vaticaanse moorden – David Hewson

Professor Sara Farnese zit in de bibliotheek van het Vaticaan, wanneer een vroegere vriend binnenstormt met in de ene hand een pistool en in de andere een plastic zak. Hij roept: "Het bloed van de martelaren is het zaad van de kerk" en stort de bloederige inhoud op tafel. Kort daarna worden er in een nabije kerk twee lijken gevonden. Rechercheur Nic Costa wordt op de zaak gezet, maar de Vaticaanse politie werkt hem tegen. In de weken daarop worden er meer moorden gepleegd, die alle een gelijkenis vertonen met het Martelaarschap van de Heiligen, een serie schilderijen van de 16de eeuwse kunstenaar Caravaggio. Zijn zoektocht om het patroon van leugens, bedrog en verraad te doorgronden, voert hem naar het binnenste van het Vaticaan.

 

5. De acht – Kathrine Neville

Het is winter in het New York van 1972. Computerexpert Catherine Velis wordt om haar probleemoplossend vermogen door haar gewetenloze werkgever ingezet bij de speurtocht naar een legendarisch schaakspel dat sinds de Franse Revolutie vermist wordt. Cat vertrekt om de grootste schat aller tijden te vinden. Maar zij is niet de eerste die het probeert, velen gingen haar voor. Ondertussen lees je het verhaal van Frankrijk in de lente van 1790. Mireille wil niets liever dan het saaie kloosterleven ontvluchten. Een kans is nabij. Frankrijk staat in brand. In de abdij bevindt zich een mysterie waarvan de eigenaar kan beschikken over grenzeloze macht. Om misbruik te voorkomen, moet het de abdij uitgesmokkeld worden.

 

6. De historicus - Elizabeth Kostova

De historicus begint wanneer een meisje van zestien op een avond, thuis in Amsterdam in 1972, niet alleen een vreemd boek vindt in de bibliotheek van haar vader, maar ook enkele verontrustende brieven geadresseerd aan “Mijn waarde en onfortuinlijke opvolger”. Ze zit met allemaal vragen en gaat op zoek naar de achtergrond van deze vreemde brieven. Ze stapt een wereld vol intriges binnen en kennis gaat maken met vier historici. Ieder van hen zetten hun reputatie, hun geestelijk welzijn en hun leven op het spel om een middeleeuws geheim te ontcijferen dat tot op de dag van vandaag een bedreiging vormt. Doordat ze nogal wat vragen voor haar vader heeft, besluit haar vader zelf stukje voor stukje van het verhaal aan haar te onthullen.

 

7. Het Bottenseizoen - Samantha Shannon

Het is het jaar 2056. Scion, dan de touwtjes in handen, beschouwt helderziendheid als een plaag en wil alle zieners uitroeien. De negentienjarige Paige Mahoney werkt in de Londense onderwereld, in de wijk Seven Dials, voor een mime-lord genaamd Jaxon Hall, een criminele helderziende. Paige is een droomdoler, een helderziende die anderen via droombeelden kan voelen. In het Scion van 2056 pleegt ze alleen door te ademen al hoogverraad. Het regent op de dag die haar leven zal veranderen. Ze wordt aangevallen, gekidnapt en getransporteerd naar Oxford, de stad die al tweehonderd jaar gezocht wordt. Daar ontmoet ze Warden, een Refaïet met een donkere huid en grote gele ogen. Hij is het mooiste en meest beangstigende wat ze ooit heeft gezien en hij zal haar uiteindelijk beschermen.

 

8. Het volmaakte relikwie - Michael Byrnes

Bij een gewelddadige roof van een onbekend artefact uit een verborgen crypte in de Tempelberg, vinden dertien Israëlische soldaten de dood. Wat is er gestolen en wie heeft dit misdrijf gecoördineerd? De Israëliërs of de Palestijnen? De toch al gespannen politieke en religieuze verhoudingen komen op scherp te staan. Ondertussen worden in Vaticaanstad een geneticus en een antropoloog ontboden om een mysterieuze archeologische vondst onder strikte geheimhouding te onderzoeken. Zij weten niks van de eerdere diefstal af! Het onderzoek van de twee wetenschappers wijst uit dat het hier om de ongeveer 2000 jaar oude beenderen van een gekruisigde man gaat. Ondertussen wordt de politieke rel rond de diefstal alsmaar groter en het Vaticaan besluit iedereen die weet heeft van de relikwie te liquideren.

 

9. De Julianus inscriptie - Gregg Loomis

In de 3e eeuw na Christus laat een Romeinse keizer een kist begraven in een van de oude heuvels van Rome. Maar in het jaar 1939, als de paus sterft en wordt begraven, komt de kist weer aan het licht en valt in handen van niemand minder dan Hitler. En dan blijkt dat de kist een van de grootste geheimen van het christendom bevat. Meer dan zestig jaar later wordt de Amerikaanse schrijver Don Huff op gruwelijke wijze vermoord, kort voordat hij erin slaagt om de betekenis van de geheimzinnige inhoud van de kist te doorgronden. En om de moord op haar vader op te lossen, roept zijn dochter de hulp in van een oude vriend, Langdon Reilly. Het spoor dat Langdon volgt voert hem op een race dwars door Europa, en brengt hem steeds dichter bij het geheim dat sinds de dagen van de eerste christenen verborgen is gebleven.

 

10. De verloren tempel - Tom Harper

Een paar duizend jaar geleden is een meteoriet op aarde neergestort. Een deel van de meteoriet is gebruikt om een gevaarlijk voorwerp mee te maken, dat sindsdien is verdwenen. 1947, Griekenland. Avonturier Sam Grant heeft tijdens de oorlog bij de geheime dienst gezeten en houdt zich momenteel bezig met foute wapenhandel. Hier wordt hij nu mee gechanteerd om het oude voorwerp te zoeken. Aanwijzingen bestaan uit een niet eerder ontcijferde, mysterieuze code uit het oude Griekenland. Grant krijgt bij het ontraadselen de hulp van professor Reed en van een Griekse schone die hij nog van vroeger kent.Maar ze zijn niet de enigen die het voorwerp zoeken. Geen enkel middel wordt geschuwd, want wie het voorwerp in handen krijgt, bepaalt het lot van de wereld…

 

11. Het vervloekte graf - Christian Jacq

In de nieuwe Egypte-serie van Christian Jacq maken we kennis met de jongste zoon van Ramses II, Setne. Als briljant magiër is hij de aangewezen persoon om te vechten tegen het kwaad. Een zwarte magiër heeft namelijk een kostbare schat in de graftombe van Osiris vervloekt en wil hem inzetten als machtig wapen tegen Ramses de Grote. Setne is vastbesloten de vloek op te heffen. Samen met de getalenteerde en aantrekkelijke Sekhet zet Setne alles op alles om zijn doel te bereiken. Kunnen ze samen het koninkrijk van de ondergang redden? En kan hun liefde zelfs het allerergste kwaad overwinnen? Het is een spannend avontuur vol met geschiedenis en het is heel beeldend geschreven!

 

Welk spannende boek ga jij binnenkort lezen?

Lees ook: 6x de spannendste dystopische boekenseries

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • 9 genieën in boeken

  • Deze boeken hebben het langst in de bestseller lijst gestaan

  • Het verloren symbool van Dan Brown wordt bewerkt tot de tv-serie 'Langdon'

  • Recensie: Oorsprong

  • Recensie: De Da Vinci Code YA

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen