9 genieën in boeken

Soms lees je een boek en één van de hoofdpersonages is daar zo slim in dat je je er zelf een beetje dom door voelt. Tegelijkertijd sta je versteld van de intelligentie van de persoon en leer je er ook nog wat van. Allemaal zijn ze genieën op hun eigen manier, maar allemaal zijn ze even inspirerend. Wij zetten hier 9 genieën in boeken op een rijtje.

1. Het Bernini Mysterie - Dan Brown (Robert Langdon)

Professor Robert Langdon is een expert in iconologie en symbolische wetenschappen aan de Universiteit van Harvard. Langdon heeft al verschillende verzoeken gedaan bij het Vaticaan om inzage te krijgen in de collectie van historische documenten. Ze zijn bekend met zijn werk en zijn kijk op de kerk. Al zijn petities werden daarom geweigerd. Maar in Angels en Demons hebben ze hem nodig omdat hij waarschijnlijk de enige is die het Illuminati-mysterie kan ontrafelen. En geloof ons, Illuminati is ingewikkeld.

genieën in boeken

2. Harry Potter en de Steen der Wijzen - J.K. Rowling (Hermelien Griffel)

Hermelien wordt een 'onuitstaanbare betweter' genoemd in Harry Potter. Maar veel studenten zijn juist jaloers op haar intelligentie. Tijdens de S.L.I.J.M.B.A.L.-examens haalt ze voor al haar vakken de hoogste cijfers, op een vak na. Marcel, Harry en Ron zijn vaak afhankelijk van Hermelien met hun toetsen en huiswerk. Ze hebben haar hulp dan echt nodig en in haar zesde jaar op Zweinstein wordt ze de beste leerling van de klas genoemd! 

genieën in boeken

3. Sherlock Holmes - Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes)

Hier is het natuurlijk overduidelijk waarom het hoofdpersonage een genie is. Hij trekt de belangrijkste conclusies uit ontzettend kleine aanwijzingen en is daarmee een hele goede detective die heel veel lastige zaken oplost. Hij heeft kennis op allerlei gebieden maar alleen op gebieden die belangrijk zijn voor zijn vak als detective. Andere 'nutteloze' kennis hoeft hij niet te weten, hij wil zijn brein richten op dingen die er echt toe doen. Mensen gebruiken nu ook vaak de term 'Sherlock' als ze een slim persoon aanduiden. Dus dit is wel echt een van de grootste genieën in boeken.

genieën in boeken

4. Mannen die vrouwen haten - Stieg Larsson (Lisbeth Salander)

Lisbeth Salander is een hacker van wereldklasse. Onder het pseudoniem 'Wasp' (wesp) wordt ze gezien als een van de besten in de internationale hackergemeenschap (The Hacker Republic). Met haar computerskills werkt ze als onderzoeker voor Milton Security. Lisbeth heeft een fotografisch geheugen en kan haar identiteit goed verhullen door neppe paspoorten te maken en daarmee de wereld rond te reizen. 

genieën in boeken

5. De naam van de wind - Patrick Rothfuss (Kvothe)

Kvothe is een befaamd magiër, musicus, dief en moordenaar. De laatste twee zijn natuurlijk niet zo geniaal, maar als magiër en musicus is hij meesterlijk. In alles wat zijn ouders hem leren is hij eigenlijk verrassend goed. Kvothe is een manusje van alles. Hij kan acteren, zingen, is muzikaal, kan goed zwaardvechten en is goed in magie.

genieën in boeken6. Slapende Reuzen - Sylvain Neuvel ("Unknown")

Het boek is voornamelijk geschreven in interview stijl en één van de hoofdpersonen in dit boek is de interviewer die het overzicht houdt over het verhaal. Ook is zijn naam of beroep niet bekend en voor wie hij werkt weet ook niemand. Desondanks is hij zeer intelligent en hij verbaast je elke keer weer in de gesprekken die hij voert in het boek.

genieën in boeken

7. Artemis Fowl - Eoin Colfer (Artemis Fowl)

Artemis Fowl is 12 jaar en een crimineel meesterbrein. Hij wil het familiefortuin redden na de vermissing van zijn vader en vindt op internet verhalen over de elfen. Hij kraakt de Gnomische code van een elfenboek en zoekt een elfje op om haar te gijzelen. Hij wil goud zien voor hij haar terugbrengt. Voor een 12-jarige jongen is dit aardig wat denkwerk en daarom hoor hij zeker thuis in het rijtje van 8 genieën in boeken.

genieën in boeken

8. Frankenstein - Mary Shelley (Victor Frankenstein)

Aan de universiteit van Ingolstadt raakt Victor Frankenstein geobsedeerd door scheikunde en wil een dood schepsel tot leven te wekken. Dit doel probeert hij in twee jaar te bereiken. Hij verzamelt diverse menselijke lichaamsdelen en door middel van scheikunde weet Frankenstein het schepsel levend te krijgen. Hij is echter ontdaan door de lelijkheid van het wezen en ontvlucht het. 

genieën in boeken

9. Doctor Faustus - Thomas Mann (Adrian Leverkühn)

Leverkühn's buitengewone intellect en creativiteit zijn de basis voor zijn succes maar zijn  buitengewoon grote ambitie speelt ook een belangrijke rol. Door een Faustiaanse overeenkomst wil hij opzettelijk syfilis krijgen, zijn artistieke inspiratie zou door de waanzin worden verdiept. Dit klinkt natuurlijk heel raar, maar hij is in ieder geval wel heel toegewijd en  heeft er alles voor over om meer kennis te vergaren.

genieën in boeken

Welke van de genieën in boeken vinden jullie het geniaalst?

Lees ook: 12 boeken die studenten uit andere landen moeten lezen op school

 

Nieuwste artikelen

  • Trailer The Princess Switch 3 onthuld door Netflix

  • De beste romantische komedies van 2021 (tot nu toe)

  • Deze films en series worden eind oktober van Netflix verwijderd

  • Disney karakters in de stijl van Tim Burton

  • Top 10 Assepoester verfilmingen

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

Zoek in artikelen