Fantasieboeken met heksen

Verhalen over heksen bestaan al sinds vele eeuwen voor de onze. In de middeleeuwen was de kans groot dat je als vrouw op de brandstapel zou belanden als je beschuldigd werd van hekserij. Tegenwoordig weten we gelukkig dat heksen alleen bestaan in onze fantasie. Dat is ook wel duidelijk, want er zijn ontzettend veel boeken over heksen! Voor de fans van heksen zijn hier de beste fantasieboeken met heksen.

1. Hex - Thomas Olde Heuvelt

Het heksenalfabetWie er wordt geboren is gedoemd er tot zijn dood te blijven. Wie er zich vestigt komt er nooit meer weg. Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen...

 

2. Ontworteld - Naomi Novik 

OntworteldAgnieszka's volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot dat haast net zo verschrikkelijk is als in het Woud terechtkomen. Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet - iedereen weet - dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest...

 

 

3. Harry Potter - J.K. Rowling

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry's hele leven: hij wordt gered door een woeste figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn verongelukte ouders waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 3/4 belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

 

4. De Heksen - Roald Dahl

De HeksenDit is geen sprookje. Het gaat hier om echte heksen. Je zult in dit boek niet lezen over rare zwarte puntmutsen en bezemstelen. Echte heksen hebben gewone kleren aan en zien er net zo uit als gewone vrouwen. Ze wonen in gewone huizen en hebben gewone banen... en onder leiding van de allergruwelijkste Opperheks smeden ze snode plannetjes om kinderen te laten verdwijnen! Samen met mijn allerliefste oma beleef ik een bizar avontuur, en probeer ik een stokje te steken voor de gruwelijke plannen van de meest monsterlijke groep 'dames' die je je maar kunt voorstellen.

 

 

5. Beautiful Creatures - Kami Garcia & Margaret Stohl

Beautiful CreaturesLena Duchannes is geen gewoon tienermeisje, zoals er zovelen rondlopen in het kleine zuidelijke stadje Gatlin. Ze probeert wanhopig haar macht te verbergen, en ze heeft te maken met een vloek die haar familie al generaties lang achtervolgd. Maar zelfs binnen de verwilderde tuinen, troebele moerassen, en overwoekerde begraafplaatsen van het vergeten zuiden kan een geheim niet eeuwig verborgen blijven. Ethan Wate, die het juiste moment afwacht om te ontsnappen uit Gatlin, wordt geplaagd door dromen over een mooi meisje dat hij nog nooit heeft ontmoet. Wanneer Lena naar de oudste en meest beruchte plantage van de stad verhuisd, voelt Ethan zich op onverklaarbare wijze tot haar aangetrokken. Hij is vastbesloten om te ontdekken waarom zij met elkaar verbonden zijn. In een stad zonder verrassingen zou een geheim alles kunnen veranderen...

6. De zevende zoon - Joseph Delaney

De zevende zoonDe krachten van het kwaad groeien en maar één man kan dat stoppen: de geestenjager! Internationale bestseller eindelijk verfilmd als Seventh son. Thomas is de zevende zoon van een zevende zoon. Zijn moeder trouwde bewust een zevende zoon, zodat zij Thomas kon baren, een jongen met de 'gave van zeven keer zeven', de gave om dingen te zien waar anderen blind voor zijn. Op zijn dertiende gaat Thomas in de leer bij de geestenjager, die zijn geld verdient met mensen beschermen tegen de wezens van het duister. Het is een onmogelijk zware baan, de geestenjager is grimmig en velen die Thomas voorgingen kwamen jammerlijk aan hun einde. Maar toch moet Thomas het vak leren en zijn gave ontwikkelen. Hij is immers de laatste leerling. 

 

7. Juniper - Monica Furlong

JuniperAls afronding van haar opvoeding wordt Ninnoc, de verwende dochter van Koning Mark van Comwall, naar haar meter Euny gestuurd. Euny is een doran, een wijze vrouw die over magische krachten beschikt. Juniper, zoals Ninnoc door Euny wordt genoemd, wordt door haar opgeleid tot doran. Het sobere en harde leven in het hutje ver van het kasteel valt Juniper heel zwaar. Maar na een jaar en een dag keert Juniper als doran op het kasteel terug. Al snel worden haar kennis en wijsheid op de proef gesteld en moet ze haar krachten meten met een echte heks, die het rijk van haar vader te gronde wil richten.

 

 

8. Wicca - Cate Tiernan

WiccaMaak kennis met de zestienjarige Morgan die zichzelf ziet als het lelijke eendje naast haar beste vriendin Bree. Als Cal Blaire op school komt, zijn de rollen ineens omgedraaid. Hij heeft het lichaam van een jonge god en is de eerste jongen die Morgan recht aankijkt als hij haar aanspreekt. Op een feestje introduceert hij haar in Wicca en die kennismaking maakt meer in Morgan los dan ze voor mogelijk had gehouden.

 

 

 

9. Allerzielen - Deborah Harkness

AllerzielenHoewel historicus Diana Bishop van een oud heksengeslacht afstamt, heeft ze haar bovennatuurlijke familie-erfenis altijd ontkend. Tot ze in de Bodleian-bibliotheek in Oxford per toeval een betoverd alchemistisch manuscript opent en daarna al snel merkt dat ze de wereld van magie niet meer op afstand kan houden. Verschillende bovennatuurlijke wezens geloven dat het manuscript belangrijke aanwijzingen bevat over verleden en toekomst, en ze willen weten hoe Diana de hand heeft weten te leggen op het ongrijpbare boekwerk. Onder hen is de vampier Matthew Clairmont. De eeuwenoude vampier en de ontwakende heks beginnen samen aan een zoektocht om de geheimen van het manuscript te ontrafelen. Maar de liefde die zich tussen hen ontwikkelt dreigt te knagen aan het fragiele evenwicht tussen bovennatuurlijke wezens en mensen, en zet ook Diana’s wereld op zijn kop…

10. Het heksenalfabet - Caitlin Kittredge

Het heksenalfabetIn de sombere steegjes van het stadje Lovecraft is magie echt, net zo echt als de straf die ligt op het gebruik ervan. Ketters belanden op de brandstapel. Aoife Grayson is bijna 16; de leeftijd waarop iedereen in haar familie doordraait als gevolg van het necrovirus. Volgens de Proctors, de leiders van Lovecraft, ligt het necrovirus ten grondslag aan alle ketterij. Dan krijgt Aoife een brief van haar oudere broer, die haar vertelt dat ze het Heksenalfabet moet vinden als ze zichzelf wil redden.

Heb jij deze fantasieboeken over heksen al gelezen?

Lees ook: Heksenfilms, de leukste films over heksen

 

 

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

  • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

  • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

Zoek in artikelen