8 huilboeken waar je tissues bij nodig hebt

Soms heb je zin om een cheesy romannetje te lezen, soms kies je voor een spannende thriller. Maar af en toe is het heel lekker om met een huilboek op de bank te kruipen en de tranen als kleine watervalletjes over je wangen te laten stromen. Dus pak de doos tissues er maar bij, hier een lijst met huilboeken die ons keihard hebben laten janken.

 

They both die at the end – Adam Silvera

They both die at the end is een heftig boek waar twee tieners te horen krijgen dat ze vandaag doodgaan. Op 5 september belt de Death Cast hen met het slechte nieuws. Vandaag is hun laatste dag. Mateo Torrez en Rufus Emeterio kennen elkaar niet maar zoeken allebei naar een vriend om hun laatste dag mee te beleven. Via een app 'Last Friend' spreken ze af om van de laatste dag een avontuur te maken. Deze ingrijpende dag wordt nauw beschreven en de band tussen de jongens is gek genoeg gelijk heel sterk. 

 

Waar het licht is – Jennifer Niven

Finch is gefascineerd door de dood en denkt erover om zelfmoord te plegen, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het niet doet. Violet leeft juist naar de toekomst en telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze weg kan uit haar stadje na de dood van haar zus. De herinneringen zijn te pijnlijk. Als ze elkaar ontmoeten op de top van een klokkentoren is het niet duidelijk wie wie redt. Samen doen ze een project voor school waar ze de 'natural wonders' van hun stad ontdekken. Een vriendschap groeit en samen leren ze weer van het leven te houden. 

 


Boetekleed - Ian McEwan

Het is 1935. Briony en Cecilia Tallis, twee zussen uit een rijke Engelse familie, brengen met hun familie de zomer door op een landgoed. Het lijkt een normale hete zomerdag te gaan worden, maar als Briony haar zus en hun vriend Robbie bespiedt bij de fontein van het landhuis krijgt dit voorval door haar verbeeldingskracht grote gevolgen. Als later op de dag een misdaad gepleegd wordt beschuldigt ze Robbie hiervan. Dit heeft desastreuze gevolgen en verandert het leven van alledrie voorgoed.

 

Voor jou - Jojo Moyes

Louisa en Will zijn absolute tegenpolen. Als Lou wordt aangenomen om voor Will te zorgen, die sinds een ongeluk in een rolstoel zit, botsen hun karakters ook onmiddellijk. Maar als ze ontdekt wat hij voor ogen heeft, besluit ze alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Alleen, hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken? ​

 

 

De boekendief – Markus Zusak

De boekendief speelt zich af in Nazi-Duitsland, 1939. Liesel wordt naar een pleeggezien gebracht. Als ze bij het graf van haar broertje een boekje vindt, begint haar liefde voor lezen en taal. Met hulp van haar pleegvader leert ze lezen en al snel steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s. Maar dit zijn gevaarlijke tijden, zeker voor een kind. Dit huilboek is heel aangrijpend, zeker als je net als Liesel van boeken en lezen houdt. 

 


P.S. Ik hou van je - Cecelia Ahern

Holly en Gerry zijn een jong getrouwd stel. De twee maken vaak grapjes over het feit dat Holly niet zonder Gerry zou kunnen leven. Het idee van ‘De Lijst’ was dan ook eigenlijk als grap bedoeld: als Gerry iets zou overkomen, zou hij een lijst voor Holly achterlaten met dingen die ze zou moeten doen. Wanneer het noodlot toeslaat en Gerry ongeneeslijk ziek wordt, stort Holly’s wereld in. Een paar maanden na zijn dood besluit ze een mysterieus pakje op te halen bij haar ouders. Gerry blijkt zonder dat ze het wist woord te hebben gehouden, en heeft De Lijst opgesteld. In het pakje bevindt zich, voor iedere maand, een envelop met een opdracht. Het geeft Holly de kracht om verder te gaan, nieuwe uitdagingen aan te gaan en erachter te komen dat liefde nooit verdwijnt maar altijd in je hart blijft bestaan. Een prachtig huilboek die je ook als film kan opzetten.

 

 

The fault in our stars/ Een weeffout in onze sterren – John Green

Hazel heeft kanker en niet lang meer te leven. Gus heeft kanker overleefd maar is hierdoor wel zijn been kwijt. Vanaf het moment dat ze elkaar ontmoetten is er een sterke aantrekkingskracht tussen hen. Hazel laat Gus haar lievelingsboek lezen dat het stel naar Amsterdam leidt, waar de schrijver woont. John Green schrijft het verhaal op zo’n manier dat je ontzettend blij bent dat je leeft. Dit boek moet je gewoon lezen om te kunnen zien hoe goed het is. Dit heel bekend huilboek van John Green is natuurlijk verfilmd en ook daar hielden we het niet bij droog.

 

Komt een vrouw bij de dokter – Kluun

Deze Nederlandse klassieker kunnen we niet vergeten. De roman waar het gaat over een man in de bloei van zijn leven met een terminaal zieke vrouw. Het is een vreselijk verdrietige situatie maar Kluun schrijft het met veel humor, wat het eigenlijk nog ontroerender maakt.  Kluun weet als geen ander hoe dit is aangezien hij zijn vrouw is verloren aan kanker. Dit boek omschrijft de het hele proces van de ziekte en wat er allemaal bij komt kijken. Het is heel herkenbaar voor mensen die in aanraking zijn gekomen met kanker. Komt een vrouw bij de dokter is ook verfilmd. 

 

Before I fall – Lauren Oliver

Sam leeft gewoon haar leven tot ze plotseling dezelfde dag opnieuw en opnieuw gaat beleven. Beetje bij beetje ontrafelt ze het mysterie rond haar dood en komt ze erachter wat ze allemaal verliest. Je voelt de wanhoop als Sam elke keer weer opnieuw wakker wordt en weet dat ze weer in dezelfde dag zit. De angst als ze gaat slapen en de hoop dat het de volgende ochtend 13 februari is i.p.v. de twaalfde spat van de bladzijden. Dit huilboek is ook verfilmd, met in de hoofdrol Zoey Deutch. 

 

Bij welk huilboek hebben jullie een traantje gelaten?

Bron: Bol, Epicreads, ABC

Lees ook: 9x historische romans over Nederland

Nieuwste artikelen

  • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

  • Afscheid voor even - Ellie Dean

  • Illusie – Camilla Läckberg en Henrik Fexeus

  • De miljardair - Thomas Erikson

  • De geniale vriendin - Elena Ferrante

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen