12 boeken die studenten uit andere landen moeten lezen op school

Studenten in Nederland kennen allemaal Het diner (Herman Koch), Karel en de Elegast of een van de andere boeken die op de literatuurlijst stonden. Toen leken ze allemaal te moeilijk en kozen we voor Het gouden ei van Tim Krabbé want “Die had lekker weinig bladzijden.” Eigenlijk heel erg zonde, want sommige boeken zijn gewoon echt goed. Over de hele wereld hebben studenten verplichte boeken om te lezen op school. Van inzicht krijgen in de geschiedenis van hun land tot gedichten over waarden, elk land is anders. Daarom staat hieronder een lijstje van studentenboeken die je in de boekenkast moet hebben staan.

Afghanistan: Koran

Waar gaat het over: de openbaringen van God verteld aan profeet Mohammed. De Koran is de centrale religieuze tekst van de Islam en een van de belangrijkste werken van de Arabische literatuur.

Waarom het wordt onderwezen: Er is niet echt een leescultuur in Afghanistan, het enige boek dat gelezen moet worden en waar iedereen zich ook aan houdt is de Koran.

 

Brazilië: Morte e vida Severina (1955) - João Cabral de Melo Neto

Waar gaat het over: Een man is op de vlucht voor de door droogte en armoede geteisterde noordoostelijke regio van Brazilië, op zoek naar een betere situatie. We volgen deze moeizame reis.

Waarom het wordt onderwezen: Het toont de dubbele omstandigheden in Brazilië: ongelijkheid, onwetendheid, tegenover een stadsbevolking en zijn voordelen, en de afstand tussen deze twee groepen. 

 

 

Chili: Sub Terra (1904) - Baldomero Lillo

Waar gaat het over: De armoedige werkomstandigheden van mijnwerkers in Zuid-Chili eind 19e eeuw.

Waarom het wordt onderwezen: Sub Terra is een belangrijk deel van de Chileense geschiedenis. Deze verhalen laten studenten zien dat het leven vroeger heel anders was, dit kan hen helpen waarderen wat ze nu hebben.

 

 

China: Analects - Confucius

Waar gaat het over: Een compilatie van werken van filosoof Confucius.

Waarom het wordt onderwezen: Om studenten goede waarden en normen te leren. Dit boek ligt heel dicht bij de gebruiken van de Chinese cultuur.

 

 

 

Duitsland: Tagebuch der Anne Frank (1947)

Waar gaat het over: Dit boek kennen we natuurlijk allemaal als Het dagboek van Anne Frank. Een joods meisje houdt in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij terwijl ze in Amsterdam leefde onder het Duitse Nazibewind.  

Waarom het wordt onderwezen: Studenten mogen nooit vergeten wat een vreselijke dingen er gebeurden in de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Finland: Seitsemän veljestä (1870) - Aleksis Kivi

Waar gaat het over: Een familie van zeven broers en hun moeilijkheden in Finland.

Waarom het wordt onderwezen: Het is waarschijnlijk de eerste Finse roman geschreven door een Finse auteur in de Finse taal over gewone mensen. Het gaat over de Finse koppigheid.

 

 

 

Indonesie: Laskar Pelangi (2005) - Andrea Hirata

Waar gaat het over: Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over tien studenten die met de hulp van een paar leraren, leren om voor zichzelf en hun gemeenschap op te komen.

Waarom het wordt onderwezen: Het leert de studenten o.a., opoffering, toewijding, hard werken, passie, vriendschap en optimisme.

 

 

 

Iran: Gedichten geschreven door schrijvers zoals: Hafiz, Sa’Addi, Ferdowsi, Rumi and Khayyam

Waar gaan ze over: Liefde, vreugde, schoonheid en andere onderwerpen.

Waarom ze worden onderwezen: In Iran is poëzie een nieuwere vorm van literatuur. Elk gedicht spreekt tot een andere waarde.

 

 

 

Italie: I Promessi Sposi (1827) by Alessandro Manzoni

Waar gaat het over: Italie in de eerste helft van de 17e eeuw. Dit boek laat het leven van de bewoners zien onder bewind van de Spanjaarden en de dodelijke pest waar veel mensen aan overleden.

Waarom het wordt onderwezen: Dit boek staat bekend als de blauwdruk van historische romans in Italië.

 

 

Rusland: War and Peace (1869) by Leo Tolstoy

Waar gaat het over: We volgen vijf families rond 1805 en tijdens Napoleon’s invasie van Rusland in 1812.

Waarom het wordt onderwezen: War and Peace gaat over veel aspecten van het leven. Hoe je nuttig bent in de samenleving, hoe je vergevingsgezind moet zijn en hoe je respect hebt.

 

 

US: To Kill A Mockingbird (1960) by Harper Lee

Waar gaat het over: Een klassieke roman over Amerika rond 1930 waar racisme, seksisme, en onrecht worden aangekaart.

Waarom het wordt onderwezen: Deze onderwerpen zijn niet alleen iets van vroeger, we hebben er nog steeds elke dag mee te maken.

 

 

 

Vietnam: Truyện Kiều (1820) by Nguyễn Du

Waar gaat het over: Een gedicht over een jonge vrouw genaamd Truyện Kiều, die haar eigen leven zou opofferen om haar familie te redden.

Waarom het wordt onderwezen: Het gedicht zou de menselijkheid en schoonheid van Vietnam weergeven.

 

 

Hebben jullie deze boeken al gelezen?

Bron: TED

Lees ook: Deze 10 boeken kun je makkelijk in één dag uitlezen

 

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen