Boeken die schrijvers voorlezen aan hun kinderen

“Mama, mama! Wil je nog een verhaaltje voorlezen?” Vaak is dit een zinnetje van kinderen die hun bedtijd nog even willen rekken, maar kinderen vinden het natuurlijk ook gewoon leuk om te lezen! En stiekem vinden de ouders het ook helemaal niet zo erg. Schrijvers denken er natuurlijk ook zo over, en hebben hun favoriete kinderboeken hieronder verteld.

 

1. Annie Barrows: Mensen, mensen wat een mensen! van Peter Spier

Schrijfster Annie Barrows beveelt Mensen, mensen wat een mensen! van Peter Spier aan. Dit boek gaat over de verschillen tussen mensen, bijvoorbeeld lengte, huidskleur, ogen, gewoonten, taal en godsdienst. Spier laat ook zien hoe saai de wereld zou zijn als iedereen hetzelfde zou zijn. Een mooie eye-opener dus, zowel voor je kind als voor jou!

 

 

 

2. Michael Lewis: Het ei van mama van Babette Cole

Schrijver Michael Lewis vindt Het ei van mama van Babette Cole heel leuk, omdat het op een hysterische manier het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes uitlegt. In dit boek is het andersom, kinderen leren hun ouders over seks. Dat is weer eens wat anders! Vindingrijk, apart en met grappige illustraties waar jonge maar ook wat oudere kinderen om kunnen lachen.

 

 

 

3. Lisa Brown: A Woggle of Witches van Adrienne Adams

Lisa Brown kon zich als kind altijd erg vinden in het Engelse boek A Woggle of Witches, aangezien het mooi is maar een beetje raar, maar heel leuk voor kinderen die geïnteresseerd zijn in heksen en tovenarij. Het gaat over een groep heksen die bang worden van vreemde figuren op de avond van hun speciale feest. Dit kinderboek laat kinderen zien dat ook heksen, waar eigenlijk niemand van verwacht dat ze angsten hebben, ook weleens bang zijn.

 

 

4. Anthony Doerr: The Stray Dog van Marc Simont 

Anthony Doerr las zijn zoontje elke avond The Stray Dog van Marc Simont voor. Het is een grappig en lief verhaal met mooie waterverftekeningen. Het gaat over een familie die aan het picknicken is en daar een zwerfhondje vinden. De jongen en het meisje spelen de hele dag met hem, maar pas de volgende zaterdag nemen ze hem mee naar huis. Een warme familie met een groot hart voor dieren leert je kind veel over liefde.

 

 

5. Lisa Damour: Bubble Trouble van Margaret Mahy

Lisa Damour geeft Bubble Trouble van Margaret Mahy aan iedereen als ze de kans heeft. Het gaat over Mabel die haar bubbel kwijtraakt. Haar kleine broertje komt in de problemen als hij terechtkomt in de bubbel. Hij zweeft overal door het huis, over het hek en door de straat. Mabel en haar familie moeten hem weer veilig op de grond krijgen. Ook hier zijn de illustraties in waterverf getekend en is de tekst geschreven in rijmvorm, wat het heel speels en grappig maakt!

 

 

6. Sharon Draper: Alexander and the Terrible, No Good, Very Bad Day van Judith Viorst

Sharon Draper vindt Alexander and the Terrible, No Good, Very Bad Day van Judith Viorst een goed kinderboek. De moeder op de foto’s is kaal en draagt een sjaal om haar hoofd, wat duidelijk maakt dat ze kanker heeft. Dit boek is een goede manier om je kind kennis te laten maken met ziektes. Ook is het een complimentje naar moeders die het allemaal draaiende houden. Dat is ook altijd leuk om te horen.

 

 

7. Jillian Lauren: The Monster who lost his Mean van Tiffany Strelitz

Jillian Lauren raadt The Monster Who Lost His Mean van Tiffany Strelitz Haber aan. Het gaat over een monster die zijn ‘m’ verliest, en een ‘onster’ wordt. Is een monster die niet meer gemeen is nog wel een monster? Samen met zijn vrienden ontdekt het monster dat hij niet gemeen is en het ook niet wil zijn. Dit lieve boek geeft een speelse manier aan het ontdekken van je kinds identiteit. 

 

 

 

8. Innosanto Nagara: Golden Domes and Silver Lanterns: A Muslim Book of Colors van Hena Khan

Innosanto Nagara beveelt Golden Domes and Silver Lanterns: A Muslim Book of Colors van Hena Khan aan. Dit boek schrijft over de Islam op een hele goede manier, zodat kinderen het ook kunnen begrijpen. Het laat de mooie kanten van de Islam zien, met de tradities en de feestdagen en laat kinderen zien wat de Islam inhoudt.

 

 

9. Katrina Goldsaito: A is for Activist van Innosanto Nagara

Katrina Goldsaito raadt juist een boek van Innosanto Nagara aan: A is for Activist. Dit boek bevat hele leuke rijmschema’s waar je creatief mee kan zijn en mee kan beatboxen of rappen. Daarnaast heeft het ook een hele goede bedoeling, Nagara wil aandacht vragen voor het activisme, het milieu, LGBTQ-rechten en alles waar activisten voor vechten. Een klein boekje met grote betekenis!

 

 

10. Jon Klassen: The Big Jump van Benjamin Elkin

Jon Klassen houdt van het boek The Big Jump van Benjamin Elkin, omdat er raadsels in staan die je op moet lossen. Dit is een wat ouder boek, maar nog steeds leuk omdat het over sprookjes gaat. Er staan drie sprookjes in dit boek, die een wat ouder kind ook kan proberen om zelf te gaan lezen. Door de vele raadsels is het geen saai boek en kan je kind op een leuke manier leren lezen.

 

 

 

Welk boek lees jij voor aan je kinderen?


Bron: The Washington Post

Lees ook: Kinderboeken met verhalen over inspirerende vrouwen zijn op dit moment erg populair

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Op bezoek bij Marion van de Coolwijk

  • Share & win: Ademnood

  • Matchboox.com

  • Boekenweek 2012: vriendschap en andere ongemakken

  • Nieuws: Weer een boek van Carry Slee verfilmd!

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen