Ambassadeurs geven boekentips over hun land

Ambassadeurs reizen de hele wereld over om hun land te vertegenwoordigen. Dat betekent dat zij waarschijnlijk wel hele goede tips kunnen geven over hun thuisland. Daarom is er aan verschillende ambassadeurs uit verschillende landen de volgende vraag gesteld: “Welk boek vertegenwoordigt jouw thuisland het beste?”. Een boek is namelijk een hele goede manier om een lezer onmiddellijk kennis te laten maken met een andere cultuur. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet!

Spanje: Don Quichot van La Mancha - Miguel de Cervantes​

De Spaanse ambassadeur Manuel de La Cámara Hermoso beveelt de klassieke tweedelige roman Don Quijote de la Mancha van Miguel de Cervantes aan. De komische avonturen van de edelman die zich voordoet als ridder en zijn schildknaap Sancho Panza zijn en blijven een lust om te lezen. Wist je trouwens dat dit boek het Engelse woord 'quixotic' inspireerde? Dat woord betekent zeer idealistisch, vooral op een romantische, verheven of extravagante ridderlijke manier. Tegelijkertijd waarschuwt dit boek dat je niet te veel fantasieboeken moet lezen, anders haal je, je allemaal gekke ideën in je hoofd. Maar dat zal vast wel meevallen!

Nieuw-Zeeland: Maori Myth and Legend - Alexander Wyclif Reed

Als je meer te weten wil komen over de legendes van Nieuw-Zeeland, moet je Maori Myth and Legend van Alexander Wyclif Reed lezen, volgens ambassadrice Nicole Roberton. Dit boek laat je kennismaken met de legendes en mythische figuren van Nieuw-Zeeland, waaronder de halfgod Māui. Bij het ontstaan van de wereld viste hij North Island uit de zee, South Island werd gevormd uit Māui’s kano, Stewart Island uit zijn anker en zo werd Nieuw-Zeeland geboren. Dit is natuurlijk wel één van de allermooiste manieren om kennis te maken met een land. Helaas is dit boek wel alleen maar in het Engels te verkrijgen. Dus als je alleen Nederlandse boeken leest, blijven de mythes en legendes van Nieuw-Zeeland een mysterie voor jou.

Denemarken: Out of Africa - Karen Blixen

Jetter Nordam, de ambassadeur van Denemarken koos de klassieker Den afrikanske farm, beter bekend als Out of Africa, waarop de gelijknamige romantische Hollywoodfilm gebaseerd is. In deze autobiografische roman vertelt auteur Karen Blixen hoe het voor haar als Deense vrouw was om een nieuw leven op te bouwen in Kenia en haar liefde voor de cultuur en de mensen van het land. In het boek vertelt de hoofdpersoon over het leven op de koffieplantage, de geschiedenis, natuur en sfeer van de Afrikaanse hooglanden, de verschillende stammen die er wonen (de Kikuyu, de Somalis en de Masaï), hun gewoontes en gebruiken en over de medebewoners en bezoekers op de plantage.

Italië: De naam van de roos - Umberto Eco 

Giorgio Novello, de ambassadeur van Italië gebaseerd in Noorwegen noemde ook een wereldwijde bestseller als boek dat Italië het beste representeert. Il nome della Rosa van Umberto Eco, dat ook verfilmd werd en uitgegeven is in wel 43 talen, speelt zich af op een Italiaanse abdij in de middeleeuwen waar zich merkwaardige misdaden voordoen. In het Nederlands is de titel De naam van de Roos. Het verhaal gaat over Broeder William Baskerville, een geleerde franciscaner monnik uit Engeland. Hij komt als speciaal gezant van de keizer met een delicate diplomatieke opdracht naar Italië. Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus.

Denemarken: Pippi Langkous - Astrid Lindgren

Fredrik Jörgensen, De ambassadeur van Zweden die gebaseerd is in Denemarken, gaf niet één titel van een boek dat Zweden het beste representeert, maar wel vijf. Eén daarvan was Pippi Långstrump, die wij natuurlijk kennen als het gekke en oersterke roodharige meisje Pipi Langkous. Als kind zal bijna iedereen de serie wel op tv hebben gezien! Ook Nils Holgerssons, of The Wonderful Adventures of Nils in het Engels, zat bij de aanbevelingen van de Zweedse ambassadeur. Deze roman gaat over de avonturen van de jonge Nils en vertelt de geschiedenis van Stockholm vanuit de ogen van de toenmalige Zweedse koning.

Oostenrijk: De Weense sigarenboer - Robert Seethaler

De Oostenrijkse ambassadeur Peter Huber, gebaseerd in Duitsland raadt Der Trafikant (in het Nederlands: De Weense sigarenboer) van Robert Seethaler, aan. Dit boek vertelt het verhaal van de tiener Franz, die zijn onbewogen leventje op het platteland inruilt voor een bestaan in Wenen als sigarenverkoper, waar Sigmund Freud een van zijn vaste klanten is. Hij komt niet alleen regelmatig langs voor sigaren, maar ook kwistig is met adviezen voor het liefdesleven van de jonge Franz. Het verhaal speelt zich af tijdens de annexatie van Oostenrijk, die het leven van de twee volledig op zijn kop zet. De Weense sigarenboer van Robert Seethaler is dus zeker wel het ideale boek om kennis te maken met Oostenrijk.

Mexico: Where the air is clear - Carlos Fuentes
Ambassadeur Jorge-Castro Valle raadt La Región más Transparente aan. Deze roman heeft het over de hogere klasse van Mexico City en de auteur past Mexicaanse mythes toe op een hedendaagse omgeving. Deze ‘biografie van de stad’ laat zien hoe zelfs de rijken moeten bezwijken aan het harde leven in Mexico. Helaas is dit boek alleen maar in het Engels verkrijgbaar. Degenen die alleen Nederlands lezen kunnen dus helaas geen kennis maken met Mexico door dit boek te lezen. Wat jammer, dat wordt een reisje naar Mexico boeken! 

 

Nederland: Nijntje - Dick Bruna

Benieuwd wat de Nederlandse ambassadeur aanraadde als leestip? Ambassadeur Matthijs van Bonzel die in Spanje gebaseerd is, gaf het lief klein konijntje op van Dick Bruna dat in Nederland bekend is als Nijntje, en als Miffy over de hele wereld. Nijntje is natuurlijk helemaal in onze cultuur ingeburgerd, iedereen kent Nijntje!

 

 

Welk boek uit Nederland zou jij aanbevelen?

Lees ook: 12 boeken die studenten uit andere landen moeten lezen op school

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Chicklit.nl top 6: februari 2019

  • Grappige boeken die je hardop laten lachen

  • 12 x sexy New Adults

  • 9x historische romans over Nederland

  • De favoriete boeken van Emma Watson

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen