11 geweldige vrouwen in YA

Is het niet heerlijk om boeken te lezen over hele sterke powervrouwen? Vaak genoeg zijn mannen al de helden in boeken, maar vrouwen kunnen ook heel erg sterk, daadkrachtig en dapper zijn. En dat soort geweldige vrouwen komen vaak voor in Young Adult boeken! Daarom hebben wij voor jullie 11 geweldige vrouwen in YA op een rijtje gezet.

Pas op: Spoilers!

geweldige vrouwen in YAFeyre – Hof van Doorns en Rozen (Sarah J. Maas)

We beginnen dit artikel met geweldige vrouwen in YA natuurlijk met de ontzettend dappere Feyre. In het eerste boek wordt al vrij snel duidelijk dat ze niet bang aangelegd is als ze een wolf in koelen bloede neerschiet met een pijl. Ook als ze door Tamlin, een Hoge Fae, wordt meegenomen naar Prythian staat zij makkelijk haar mannetje. Maar wat helemaal bewonderingswaardig is aan Feyre is dat ze zonder angst de proeven van Amarantha weet te doorstaan, zelfs de dood houdt haar niet tegen om te krijgen wat zij wilt. Er zullen maar weinig vrouwen zijn die zo ontzettend dapper zijn als Feyre uit het Hof van Doorns en Rozen!

geweldige vrouwen in YAGinny Wemel - Harry Potter (J.K. Rowling)

Ginny Wemel is dan misschien niet het hoofdpersonage in de Harry Potter-serie van J.K. Rowling, maar dat neemt nog niet weg dat ze een ontzettend dappere vrouw (of meisje eigenlijk) is die een plekje verdient in dit lijstje met geweldige vrouwen in YA! Ondanks het feit dat ze misschien één van de jongste personages is in het boek, is zij heel erg stoer en ze weet ook wat ze wilt. Ze vecht mee aan de zijde van haar familie en vrienden en weet op het einde ook nog Harry Potter te veroveren. Wie had dat ooit gedacht?! Samen zijn zij een echt powerkoppel en Ginny Wemel is gewoon de beste vrouw die een man zich kan wensen.

geweldige vrouwen in YACelaena Sardothien – De Glazen Troon (Sarah J. Maas)

Een vrouwelijke huurmoordenaar? Ja, dat is Calaena Sardothien uit De Glazen Troon van Sarah J. Maas. En jullie zijn het vast wel met ons mee dat een huurmoordenaar niet mag ontbreken in ons rijtje met geweldige vrouwen in YA. Celaena zal niks uit de weg gaan om te bereiken wat zij wil, al zal ze er dus voor moeten moorden! Ook een liefdesdriehoek ontbreekt niet in De Glazen Troon en je moet wel een hele sterke, geweldige vrouw zijn om een keuze te maken tussen twee hele knappe mannen! Maar Celaena laat ook duidelijk zien dat vrouwen het ook goed af kunnen zonder man die alles voor ze doet! Vrouwen zijn onafhankelijk en kunnen ontzettend goed voor zichzelf zorgen. Daar hebben ze echt niemand anders voor nodig!

geweldige vrouwen in YALiesel Memiminger – De boekendief (Markus Zusak)

Duitsland, 1939. Toen ze nog maar 9 jaar was moest Liesel al opgenomen worden in een pleeggezin, de Hubermanns. Haar moeder bracht haar hierheen. Haar kostbaarste bezit is een klein zwart boekje dat op het graf van haar broertje lag. In de jaren erna ontwikkelt de kleine Liesel zichzelf tot een ware boekendief. Geen enkel boek is veilig voor haar! Maar door de verwoestende bombardementen komt ze vast te zitten in een schuilkelder, samen met haar kostbare bezitten. Ze moet ontzettend moedig zijn. Koste wat het kost zal zij moeten overleven en moet zij dood en verdriet verwerken. Dat is natuurlijk niet niks voor zo een jong meisje en daarom behoort ze tot de geweldige vrouwen in YA.

geweldige vrouwen in YAStarr Carter – The Hate U Give (Angie Thomas)

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. Starr Carter weet wanneer ze voor zichzelf en anderen op moet komen. In makkelijke, maar ook in moeilijke tijden weet zij haar mannetje met gemak te staan en dat kunnen niet veel anderen zeggen! Ze is echt, blijft zichzelf en daarom inspireert zij ons om een betere versie van onszelf te zijn. Wees dus gewoon lekker jezelf, er zijn al genoeg anderen! Ook Starr Carter kan daarom niet ontbreken in ons artikel over  geweldige vrouwen in YA.

HongerspelenKatniss Everdeen – De Hongerspelen (Suzanne Collins)

Aan de Hongerspelen wil niemand mee doen. Maar wat doe je als jouw kleine zusje wordt uitgekozen? Ja, dan bied je jezelf natuurlijk vrijwillig aan! Niet iedereen zou dat natuurlijk doen, maar Katniss Everdeen doet dat wel. Ze gaat haar leven op het spel zetten tijdens de Hongerspelen zodat haar kleine zusje een kans heeft op een goed leven. Hoe onzelfzuchtig is dat wel niet? Zeker als er een kans bestaat dat je het niet overleefd. Samen met Peeta gaat ze de strijd aan. Ze nemen het op tegen de meest wrede deelnemers, die al van jongs af aan getraind worden om mee te doen. De kans om de Hongerspelen niet te overleven is dus uitermate hoog, maar dat houdt Katniss niet tegen! Met recht staat zij daarom in ons rijtje met geweldige vrouwen in YA.

geweldige vrouwen in YAMira Minkoba – Before She Ignites (Jodi Meadows)

Mira was altijd maar een pion, maar daar is ze nu helemaal klaar mee! Ze wilt niet alleen maar mooi en perfect zijn. En dan ontdekt ze ook nog een duister geheim en wordt ze verraden door de mensen die het dichtst bij haar staan. Er staat haar de ergste straf te wachten die er maar bestaat. Dapper en moedig gaat ze vechten om te overleven! Dit is helemaal niet makkelijk, ze moet het namelijk ook opnemen tegen de demonen binnen in haarzelf. Dit moet allemaal gebeuren voordat haar eigen wereld instort en voordat ze ontbrandt. Een heftige strijd die de dappere Mira moet aangaan!

geweldige vrouwen in yaQueen Katharine – Three Dark Crowns (Kendare Blake)

In Three Dark Crowns vechten drie vrouwen, een drieling om de kroon. Omdat ze een drieling zijn hebben ze allemaal even veel recht op de kroon. Helaas kan natuurlijk maar iemand deze kroon uiteindelijk dragen. En wow (!) wat heeft Queen Katharine uit Three Dark Crowns toch een ongelooflijke girlpower! Ze wordt van een cliff af in een ravijn geduwd, overleefd deze hel, klimt omhoog en eist haar kroon. Ze is uit op wraak en dat is ook niet zo gek na wat zij allemaal mee moet maken in Three Dark Crowns. Als iemand sterk in haar schoenen staat dan is het wel Quen Katharine. Queen Katharine is één van de geweldige vrouwen in YA die wij aanbidden.

geweldige vrouwen in YAShahrzad – The Wrath and the Dawn (Renée Ahdieh)

Shahrzad probeert de Caliph of Khorasan te verleiden, maar tegelijkertijd ook te vermoorden. Hiervoor moet een vrouw toch wel erg sterk in haar schoenen staan. Dit doe je natuurlijk niet zomaar. Zij wil alle vrouwen tegen hem beschermen, zodat er nooit meer een volgende vrouw komt die door hem uitgekozen kan worden om uiteindelijk dood te gaan. Elke avond kiest hij namelijk een nieuwe bruid, die voor de zonsopgang geëxecuteerd zal worden. Dat is gewoon echt te gruwelijk en niemand verdient zo een wreed lot. Gelukkig is er één dappere vrouw die de strijd tegen hem aangaat. Alleen geweldige vrouwen in YA zijn hiertoe in staat en daarom verdient ook Shahrzad een mooi plekje in dit rijtje.

geweldige vrouwen in YAAnnabeth Chase – Percy Jackson (Rick Riordan)

Bij Percy Jackson denk je natuurlijk in eerste instantie niet aan de knappe Annabeth Chase, maar waarom eigenlijk niet? Ze is een ontzettend dapper, sterk, doorzettend en daadkrachtig personage. Een vrouw waar iedereen een voorbeeld aan zou kunnen nemen! Ze leert ons dat je alles kan zijn wat je zou willen. Je kan naar de Onderwereld reizen, dit overleven en weer terugkeren naar de aarde. Je kan slim en knap zijn. Je kan alles zijn, ook al verbieden de goden dit. En wat maakt het uit?! Je kan zelfs een dolk bij je dragen. Konden wij ook maar gewoon met een dolk rondlopen, zonder dat het raar is! Wij houden van Annabeth Chase en hopen ooit net zo geweldig als haar te worden!

geweldige vrouwen in YABeatrice Prior – Divergent (Veronica Roth)

De laatste in ons rijtje met geweldige vrouwen in YA is niemand minder dan Beatrice 'Tris' Prior. Zij is opgegroeid in Euriditie, maar blijkt Afwijkend te zijn. Dat betekent dat ze in elke factie kan verblijven. Ze mag zelf kiezen en ze kiest er daarom voor om naar Onverschrokkenheid te gaan. Als ze erachter komt dat er nog meer afwijkenden zijn besluit ze om te strijden voor haar eigen lot en die van de rest. Je moet wel heel dapper zijn om voor een andere factie te kiezen, de kans dat ontdekt wordt dat je Afwijkend bent is dan namelijk onwijs groot. En afwijkenden staat zeker geen leuk lot te wachten.

 

Wat vind jij van deze geweldige vrouwen in YA?

Bron: epicreads.com

Lees ook: De 10 zoetste Young Adult liefdesboeken

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • De beste Young Adult sprookjes

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • Deze Harry Potter referenties in Fantastic Beasts zijn jou waarschijnlijk nog niet opgevallen

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen