Top 10 lesbische boeken

De meeste boeken die uitkomen bevatten voornamelijk heteroseksuele personages. Toch zijn er ook hele goede lesbische boeken! Wij vonden het tijd er eens extra aandacht aan te besteden. Ook als je zelf niet lesbisch bent, is het leuk eens een niet-heteroseksueel boek te lezen. Van spannende thrillers, grappige non-fictie tot romantiek of erotiek, wij hebben de allerbeste lesbische boeken voor je op een rijtje gezet.

 

Vingervlug

Vingervlug - Sarah Waters

Dit boek gaat, à la Oliver Twist, over weeskind Sue. Zij wordt betrokken bij een duivels plan waarbij ze vriendschap moet sluiten met de rijke Maud. Deze mooie liefdesroman is tegelijkertijd een spannende thriller die zich afspeelt in de onderwereld van Londen in de negentiende eeuw. Een avontuurlijk en spannend verhaal dat absoluut een plekje tussen de beste lesbische boeken verdient!

Onderhuids

Onderhuids - Suzanne Gerding

Floor is getrouwd, heeft twee dochters en leidt in veel opzichten een perfect leven. Toch vraagt ze zich steeds af wat er gebeurd was als ze een andere keuze had gemaakt in het verleden... In dit lesbische boek zie je alles voor je, zó filmisch is het geschreven. Sensueel!

De toegift

De toegift - Carry Slee

Carry Slee ken je natuurlijk wel, maar wist je dat ze ook boeken voor volwassenen schrijft? De hoofdpersoon in dit lesbische boek heeft breidt haar relatie met een man uit, naar een relatie met twee personen: deze man én een vrouw, Esmee. Uiteindelijk zal ze voor zichzelf moeten kiezen. Dit verhaal is goed geschreven, je leest het in één keer uit.

Mannenpakken / vrouwenhakken

Mannenpakken / vrouwenhakken - Jessica Maes & Suzanne Slotboom

Milou is 25 en nadat haar relatie uit is, begint ze weer met daten. Maar tijdens een date met een man, kijkt ze naar de benen van een vrouw. Ze gaat op onderzoek uit. Ze leert vrouwen kennen, en tegelijkertijd leert ze meer over zichzelf. Dit boek leest heerlijk weg, en verdient ook nog eens een speciaal plekje tussen de lesbische boeken: het is de eerste Nederlandstalige chicklit over een relatie tussen vrouwen. Een chick-on-chicklit dus!

Jeanette Winterson

Sinaasappels zijn niet de enige vruchten - Jeanette Winterson

Jeanette Winterson mag nu een grote naam in de literaire wereld zijn, ooit debuteerde ze met een klassieker onder de lesbische boeken. Ze beschrijft een geadopteerd meisje dat opgroeid in de middenklasse van Engeland in de jaren zestig. Een verhaal over religieus fanatisme, middelmatigheid en de kracht van de liefde. Dit coming-of-ageverhaal is ontzettend goed geschreven, en maakt ten tijd tijde van publicatie veel los. Een van de beste lesbische boeken ooit geschreven!

 

Twee vrouwen

Twee vrouwen - Harry Mulisch

Dé Nederlandstalige klassieker als het gaat om lesbische boeken. Harry Mulisch beschreef in dit dunne boekje de fatale liefde tussen twee vrouwen. Het leest niet moeilijk weg, maar bevat veel verwijzingen naar oude mythes en verhalen, bijvoorbeeld naar Orpheus en Oedipus. Een verhaal met meerdere lagen en betekenissen dus, dat absoluut niet mag ontbreken op een lijst van lesbische boeken.

 

Adem

Adem - Sharmila Madhvani

Padme werkt in een bordeel voor het neefje van een rebellenleider. Dan ontmoet ze Neia, die haar daar weg wil halen. Dit is een futuristisch, sprookjesachtig verhaal, met een lesbische liefdesrelatie die erotisch wordt beschreven.

verliefd zijn is een ramp

Verliefd zijn is een ramp - Caja Cazemier

Myra denkt dat ze op jongens valt, maar waarom voelt ze dan zoveel voor Jessica? Deze roman draait om de 'coming out' van Myra. Ze heeft veel moeite om haar eigen homoseksualiteit te erkennen. Dit boek beschrijft problemen die veel lesbische meisjes misschien zullen herkennen. Dit boek is mooi geschreven en makkelijk leesbaar. Vooral een aanrader voor jonge (al dan niet lesbische) meisjes.

Nina Polak

We zullen niet te pletter slaan - Nina Polak

Anna en Schard hebben twee moeders, die op een rommelige manier uit elkaar gaan. Jaren na de scheiding staat Schard op de stoep bij zijn halfzus. We zullen niet te pletter slaan beschrijft de sociale en seksuele verwarring van goedbedoelende maar onhandige mensen die weten wat ze willen worden, maar de juiste weg niet zien. Een mooi familieverhaal

Ik vrouw van jou

Ik vrouw van jou - Joyce Everink & Scarlet Hemkes

Vers van de pers: van dit rijtje lesbische boeken is deze wel héél nieuw. Het bekendste lesbische YouTube-koppel van Nederland schreef nu ook een boek. Ze bespreken de hooge- en dieptepunten in hun leven, met veel feitjes en lifehacks. Het enige non-fictieboek op deze lijst, maar met zoveel humor geschreven, dat het absoluut een plekje verdiende tussen de beste lesbische boeken!

 

Wat is jouw favoriete lesbische boek?

Bron: ikvrouwvanjou.nl, tzum.info.

Lees ook: Het eerste lesbische koppel in Once Upon a Time.

Nieuwste artikelen

  • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

  • De beterweter – Marc-Uwe Kling

  • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

  • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

  • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

  • 21 romantische series die je wil zien

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

Zoek in artikelen