Indrukwekkende boeken over de Tweede Wereldoorlog

Er is heel veel over geschreven, maar boeken over de Tweede Wereldoorlog blijven een belangrijke plek in ons hart houden. Wij zijn door de vele boeken gestruind, op zoek naar de mooiste romans (en een enkele thriller) die ook nog lekker leesbaar zijn. Deze boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn in onze ogen echte must-reads.

De boekendief

De boekendief - Markus Zusak

Nadat haar moeder is opgepakt en haar broertje sterft, kom Liesel alleen aan bij een pleeggezin. Daar leert ze lezen, en van boeken houden. Zoveel zelfs, dat ze boeken begint te stelen.. De boekendief ligt een beetje tussen Young Adult en volwassenenliteratuur in. Het is niet alleen een mooi boek over de Tweede Wereldoorlog, maar ook een verhaal over de liefde voor lezen. Iets waar wij ons heel goed in kunnen vinden.

als je het licht niet kunt zien

Als je het licht niet kunt zien - Anthony Doerr

De blinde Marie-Laure vlucht met haar vader weg uit Parijs. De Duitse Werner groeit op in een weeshuis en belandt bij de Hitlerjugend. Uiteindelijk komen de twee verhaallijnen samen in het Bretonse stadje waar Marie-Laure naartoe vluchtte. Doerr laat in dit indrukwekkende boek over de Tweede Wereldoorlog zien hoe mensen, ondanks alle bitterheid en slechtheid in een oorlog, toch goed voor elkaar proberen te zijn. Niet voor niets won dit boek de Pulitzer Prize for Fiction in 2015.

De jongen in de gestreepte pyjama

De jongen in de gestreepte pyjamaJohn Boyne

Het vertelt het verhaal van Bruno, die moet verhuizen omdat zijn vader promotie heeft gemaakt. Daar ontmoet hij een jongetje achter het hoge hek bij hun huis, in een gestreepte pyjama… Dit boek maakt je gegarandeerd aan het huilen, juist door zijn eenvoud. Ook verfilmd!

Oorlogskind

OorlogskindMechtild Borrmann

In het puin van Hamburg vlak na de oorlog vinden Agnes Dietz en haar kinderen een jongetje. Ze nemen hem op in hun gezin. Jaren later gaan twee mensen op zoek naar het verleden. Ze komen steeds dichterbij de waarheid over een misdaad die heel lang verborgen is gebleven… Dit spannende boek over de Tweede Wereldoorlog leest makkelijk weg. Het is gebaseerd op de nooit opgeloste puinmoorden, wat het verhaal nog wat extra’s geeft.

Haar naam was Sarah

Haar naam was SarahTatiana de Rosnay

Als Sarah en haar familie in 1942 gearresteerd worden om naar het Vélodrome d’Hiver gebracht te worden, sluit ze snel haar broertje op in een kast om hem te redden. Zestig jaar later schrijft journaliste Julia een artikel over deze razzia. Ze raakt geïntrigeerd en begint het verhaal van Sarah te ontrafelen. Het spannende verhaal is goed geschreven en geeft een aangrijpend beeld van de gebeurtenissen uit die tijd. Echt een boek over de Tweede Werldoorlog dat je gelezen móet hebben! Ook dit boek is verfilmd.

Het achterhuis - Anne Frank

Anne Frank is wereldberoemd geworden vanwege de dagboeken die ze heeft geschreven gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat iedereen haar verhaal kent, blijft het hartverscheurend wat er met haar is gebeurd. Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze toespraak besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen. Helaas heeft het nooit zover kunnen komen want Anne Frank stierf in maart 1954 in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar vader heeft als enige de Tweede Wereldoorlog overleefd en hij heeft ervoor gezorgd dat haar dagboek toch gepubliceerd werd.

München 1938

München 1938Robert Harris

Het is 1938. De Britten vliegen naar München in een laatste poging om de vrede te redden. Daar zal het pad van de Britse diplomaat Hugh Legat opnieuw kruisen met dat van een oude studievriend, een Duitse diplomaat. Dit spannende boek geeft ook direct een inkijkje in een interessant onderdeel van de geschiedenis. Spannende thriller én indrukwekkend boek over de Tweede Wereldoorlog in één dus!

HhhH

HhhHLaurent Binet

Reinhard Heydrich was een van de meest wrede nazi’s. Deze rechterhand van Himmler stond bekend als ‘de beul van Praag’ of ‘HhhH’: Himmlers hersens heten Heydrich. Deze biografische roman is tegelijkertijd een superspannend verhaal. Dit boek is misschien iets meer literair dan andere boeken op deze lijst, maar als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, dan is dit goed geschreven verhaal een aanrader.

Mischling

MischlingAffinity Konar

De tweelingzussen Perle en Stacha komen in 1944 aan in Auschwitz. Daar worden ze onderworpen aan de gruwelijke experimenten op tweelingen door onderzoeker Mengele. Plotseling verdwijnt Perle. Na de bevrijding trekt Stacha met een vriend door het verwoeste Polen, gedreven door het idee dat Mengele nog gepakt zou kunnen worden. Een mooi boek over een onderwerp dat een diepe indruk maakt.

De tatoeëerder van AuschwitzHeather Morris

Heather Morris heeft het verhaal van Lale Solokov op papier mogen zetten voor dit bijzondere boek. Lale durfde pas na 60 jaar zijn verhaal te vertellen. Mede daardoor is dit boek erg aangrijpend! In het boek wordt Lale Sokolov in april 1942 naar Auschwitz gedeporteerd. Vanaf dan is hij gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot 'Tetovierer', tatoeëerder. Twee jaar lang is Lale degene die van de andere gevangene een nummer maakt. Zo ook van het meisje Gita. Hij is gedwongen om haar te brandmerken, maar zij laat ook op hem een onuitwisbare indruk achter. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita's dood durft Lale zijn uitzonderlijke overlevensverhaal te delen.

De aanslag - Harry Mulisch

We sluiten deze lijst af met indrukwekkende boeken over de Tweede Wereldoorlog, hoe kan het ook bijna anders, De aanslag van Harry Mulisch. Dit boek is een echte klassieker en tot op de dag van vandaag nog steeds ontzettend goed om te lezen. Het Haarlemse gezin Steenwijk wordt tijdens de hongerwinter 's avonfd opgeschrikt door zes schoten. Er blijkt een collaborerende politiechef is door het verzet gedood. De buren verslepen het lijkt tot voor het huis van de familie Steenwijk. De oudste zoon probeert het lichaam nog te verslepen, maar tevergeefs. De Duisters arriveren en zijn jongere broer Anton wordt meegenomen in een Duitse legerauto. De vader, moeder en broer worden samen met andere buurtbewoners vermoord. Anton blijft alleen achter.Op cruciale momenten in de wereldgeschiedenis ontmoet de lezer Anton dan weer, die naarmate de tijd vordert steeds meer naar die ene, a lles bepalende gebeurtenis in zijn leven "terug groeit". 

Wat is jouw favoriete boek over de Tweede Wereldoorlog?

Bron: bookbub.com, goodreads.com, NBD Biblion

Lees ook: 9x historische romans over Nederland

Nieuwste artikelen

  • De jacht op de groene diamant - Barbara Laban

  • De bloemist – C.L. Pattison

  • De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

  • A Touch of Ruin - Scarlett St. Clair

  • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

Gerelateerde artikelen

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Winnen: De beproevingen van Apollo-serie van Rick Riordan

  • Boeken over magische scholen

Zoek in artikelen