Indrukwekkende boeken over de Tweede Wereldoorlog

Er is heel veel over geschreven, maar boeken over de Tweede Wereldoorlog blijven een belangrijke plek in ons hart houden. Wij zijn door de vele boeken gestruind, op zoek naar de mooiste romans (en een enkele thriller) die ook nog lekker leesbaar zijn. Deze boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn in onze ogen echte must-reads.

De boekendief

De boekendief - Markus Zusak

Nadat haar moeder is opgepakt en haar broertje sterft, kom Liesel alleen aan bij een pleeggezin. Daar leert ze lezen, en van boeken houden. Zoveel zelfs, dat ze boeken begint te stelen.. De boekendief ligt een beetje tussen Young Adult en volwassenenliteratuur in. Het is niet alleen een mooi boek over de Tweede Wereldoorlog, maar ook een verhaal over de liefde voor lezen. Iets waar wij ons heel goed in kunnen vinden.

als je het licht niet kunt zien

Als je het licht niet kunt zien - Anthony Doerr

De blinde Marie-Laure vlucht met haar vader weg uit Parijs. De Duitse Werner groeit op in een weeshuis en belandt bij de Hitlerjugend. Uiteindelijk komen de twee verhaallijnen samen in het Bretonse stadje waar Marie-Laure naartoe vluchtte. Doerr laat in dit indrukwekkende boek over de Tweede Wereldoorlog zien hoe mensen, ondanks alle bitterheid en slechtheid in een oorlog, toch goed voor elkaar proberen te zijn. Niet voor niets won dit boek de Pulitzer Prize for Fiction in 2015.

De jongen in de gestreepte pyjama

De jongen in de gestreepte pyjamaJohn Boyne

Het vertelt het verhaal van Bruno, die moet verhuizen omdat zijn vader promotie heeft gemaakt. Daar ontmoet hij een jongetje achter het hoge hek bij hun huis, in een gestreepte pyjama… Dit boek maakt je gegarandeerd aan het huilen, juist door zijn eenvoud. Ook verfilmd!

Oorlogskind

OorlogskindMechtild Borrmann

In het puin van Hamburg vlak na de oorlog vinden Agnes Dietz en haar kinderen een jongetje. Ze nemen hem op in hun gezin. Jaren later gaan twee mensen op zoek naar het verleden. Ze komen steeds dichterbij de waarheid over een misdaad die heel lang verborgen is gebleven… Dit spannende boek over de Tweede Wereldoorlog leest makkelijk weg. Het is gebaseerd op de nooit opgeloste puinmoorden, wat het verhaal nog wat extra’s geeft.

Haar naam was Sarah

Haar naam was SarahTatiana de Rosnay

Als Sarah en haar familie in 1942 gearresteerd worden om naar het Vélodrome d’Hiver gebracht te worden, sluit ze snel haar broertje op in een kast om hem te redden. Zestig jaar later schrijft journaliste Julia een artikel over deze razzia. Ze raakt geïntrigeerd en begint het verhaal van Sarah te ontrafelen. Het spannende verhaal is goed geschreven en geeft een aangrijpend beeld van de gebeurtenissen uit die tijd. Echt een boek over de Tweede Werldoorlog dat je gelezen móet hebben!

Codenaam Verity

Codenaam VerityElizabeth Wein

Dit Young Adult-boek blijft nog lang in je hoofd zitten.. Een vliegtuig stort neer in het door nazi’s bezette Frankrijk. Aan boord zijn piloot Maddie en haar beste vriendin en spion Julie, codenaam Verity. Verity wordt gearresteerd en de nazi’s geven haar twee opties: de waarheid vertellen of haar dood. Het verhaal is soms wat complex, en eindigt uiteindelijk in een dramatische climax die nog dagen natrilt.

München 1938

München 1938Robert Harris

Het is 1938. De Britten vliegen naar München in een laatste poging om de vrede te redden. Daar zal het pad van de Britse diplomaat Hugh Legat opnieuw kruisen met dat van een oude studievriend, een Duitse diplomaat. Dit spannende boek geeft ook direct een inkijkje in een interessant onderdeel van de geschiedenis. Spannende thriller én indrukwekkend boek over de Tweede Wereldoorlog in één dus!

HhhH

HhhHLaurent Binet

Reinhard Heydrich was een van de meest wrede nazi’s. Deze rechterhand van Himmler stond bekend als ‘de beul van Praag’ of ‘HhhH’: Himmlers hersens heten Heydrich. Deze biografische roman is tegelijkertijd een superspannend verhaal. Dit boek is misschien iets meer literair dan andere boeken op deze lijst, maar als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, dan is dit goed geschreven verhaal een aanrader.

Mischling

MischlingAffinity Konar

De tweelingzussen Perle en Stacha komen in 1944 aan in Auschwitz. Daar worden ze onderworpen aan de gruwelijke experimenten op tweelingen door onderzoeker Mengele. Plotseling verdwijnt Perle. Na de bevrijding trekt Stacha met een vriend door het verwoeste Polen, gedreven door het idee dat Mengele nog gepakt zou kunnen worden. Een mooi boek over een onderwerp dat een diepe indruk maakt.

Ze was 16

Ze was 16Marlies Allewijn

Janna is 16 jaar als ze moet gaan werken voor de Duitse militairen in haar dorp in Zeeland, maar dan begint ze te twijfelen. Moet ze kiezen voor de makkelijke route, of voor het verzet? Zeventig jaar later wordt de zestienjarige Ize naar Zeeland gestuurd om haar zomer door te brengen met haar oma. Dan vindt ze een foto van een meisje dat erg op haar oma lijkt… Dit boek is een fijne YA waar je makkelijk door heen leest.

Wat is jouw favoriete boek over de Tweede Wereldoorlog?

Bron: bookbub.com, goodreads.com, NBD Biblion

Lees ook: 9x historische romans over Nederland

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Gezocht: gast-recensenten voor Het lied van de wolken

  • Winnen: Zolang er sterren aan de hemel staan + een gratis ePub voor elke deelnemer {afgelopen}

  • Recensie: Anne Frank, mijn beste vriendin

  • De bakkersdochter

  • Het bombardement

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen