Thrillers met sterke plottwists

Als je een thriller leest wil je natuurlijk wel dat het boek spannend en verrassend is, zodat je tijdens het lezen op het puntje van je stoel zit. Daarbij is het erg belangrijk dat er sterke plottwists in het verhaal verwerkt zitten. Hierdoor word je als lezer het verhaal ingetrokken en het laat je niet meer los. Speciaal voor jullie hebben wij daarom 13 thrillers met sterke plottwists op een rijtje gezet.

Thrillers met sterke plottwists

1. Het meer van de meisjes - Carol Goodman

Het is alweer twintig jaar geleden dat Jane Hudson de Heart Lake School voor Meisjes is ontvlucht na een vreselijke tragedie. Een week voordat ze zou gaan afstuderen kwamen er twee meisje om het leven. Beiden hadden zelfmoord gepleegd. Jane droeg als enige een verschrikkelijk geheim met zich mee dat tientallen jaren verborgen bleef op Heart Lake.

Maar nu is Jane terug op Heart Lake als lerares Latijn. Ze is onlangs gescheiden van haar man en hoopt een nieuwe start te maken met haar dochtertje. Maar dan krijgt ze onheilspellende boodschappen uit het verleden, die haar weer helpen herinneren aan een vreselijke tijd. Als er dan ook nog twee jonge, angstige meisjes sterven lijkt alles zich opnieuw af te spelen. Langzaam maar zeker komt de verpletterende waarheid boven water drijven en die is heel anders dan je had verwacht. Dat is pas een echte plottwist! 

Thrillers met sterke plottwists

2. Blauwe Maandag - Nicci French

Frieda Klein is psychoanalytica. Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden. Kan Frieda’s kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het opsporen en ontmaskeren van de dader? Wat is het verband met een ontvoeringszaak van tweeëntwintig jaar eerder? En zal het jongetje levend worden teruggevonden? Alles zit net even anders in elkaar dan je misschien denkt en daarom behoort dit boek tot de thrillers met sterke plottwists.

Lees hier de recensie van Blauwe Maandag

Thrillers met sterke plottwists

3. Gone - Michael Grant

Van het één op het andere moment zijn alle volwassenen verdwenen. Al snel blijkt dat iedereen die ouder is dan vijftien jaar op hetzelfde moment is verdwenen. Daarnaast is er ook een ondoordringbare muur rond de stad opgetrokken, waardoor niemand meer toegang heeft tot het internet of de televisie. Ook mobieltjes ontvangen geen enkel signaal meer.  Er breekt chaos uit, maar er zijn geen artsen en politieagenten meer. Net buiten de stad neemt Caine de leiding over zijn internaat en daarna ook over het stadje. In het begin weet hij enige orde te scheppen, maar gaandeweg voert hij met een aantal volgelingen een waar schrikbewind. Hoewel Sam helemaal geen leidende rol wíl, besluit hij ten slotte toch dat hij de kwaadaardige Caine en zijn terreurbende moet tegenhouden. En dat kan alleen als hij Caine uitschakelt. Maar intussen komt de dag dat hij zelf vijftien jaar zal worden steeds dichterbij… Probeer maar niet voorspellen hoe Gone gaat verlopen, want je zit er zeker naast.

Thrillers met sterke plottwists

4. De Pier - Claire Douglas

Op 21-jarige leeftijd raakte Sophie Collier vermist. Toen werd er alleen één Adidas gymp gevonden bij de pier. De politie ging ervan uit dat het een ongeluk was. Maar daar is de broer van Sophie, Daniel, nooit zo zeker van geweest. Twintig jaar later vinden ze een voet bij de pier en die is  waarschijnlijk van Sophie. Daniel belt meteen de beste vriendin van Sophie, Frankie Howe, op om hem te helpen met het identificeren van het stoffelijk overschot. Met moeite laat ze zich overhalen om naar Oldcliffe te komen. Ze is namelijk niet voor niks verhuisd naar Londen. Ze wilde de verschrikkelijke nachtmerries over Sophies verdwijning achter zich laten. Maar gaat haar dit ooit lukken? Het hele boek lang zal je vermoedens hebben over de dader, maar die blijken gewoon niet te kloppen!

Lees hier de recensie van De Pier.

Thrillers met sterke plottwists

5. Ragdoll - Daniel Cole

Een lichaam van zes verschillende aan elkaar genaaide lichaamsdelen wordt in het appartement tegenover dat van rechercheur Wolf gevonden. Wie heeft deze gruwelijke lappenpop gecreëerd? Terwijl Wolf samen met zijn collega’s Baxter en Edmunds achter de identiteiten van de zes slachtoffers probeert te komen, krijgt Wolfs ex-vrouw een lijst toegestuurd met zes namen en de zes data waarop deze mensen zullen worden vermoord. En Wolfs naam staat erop, als laatste. De Lappenpopmoordenaar heeft het vonnis bepaald. Wolf zal sterven op 14 juli. Zullen de rechercheurs Wolfs leven kunnen redden? De uiteindelijke Lappenpopmoordenaar zal voor bijna iedereen als een totale verassing komen!

Lees hier de recensie van Ragdoll.

Thrillers met sterke plottwists

6. Mea Culpa - Clare Mackintosh

Het duurde maar een fractie van een seconde. Een moeder die even de hand van haar zoontje loslaat. Een auto komt aangereden. En dan gebeurt het ondenkbare. Hij rent de straat over en wordt aangereden. Jenna's werels staat op zijn kop, het is één grote nachtmerrie waar ze van wil wegrennen. Om de vreselijke waarheid te ontlopen verhuist ze  dan ook naar een afgelegen plek aan de kust in Wales, maar de herinneringen, angsten en rouw zijn allesoverheersend. Inspecteur Ray Stevens leidt het onderzoek naar de dader. Vastbesloten om tot de bodem van de zaak te komen, zet hij zowel zijn professionele als zijn persoonlijke leven op het spel. Intussen wordt Jenna ingehaald door haar verleden, met alle verwoestende consequenties van dien… Dit boek behoort met recht tot de thrillers met sterke plottwists. Het laat je niet meer los!

Lees hier de recensie van Mea Culpa.

Thrillers met sterke plottwists

7. Gesloten kamer - Dennis LeHane

Het is zomer in 1954 als U.S. marshal Teddy Daniels aankomt op Shutter Island, waar het Ashecliffe Hospital, een inrichting voor psychopatische misdadigers is gesitueerd. Samen met zijn partner, Chuck Aule, gaat hij op zoek naar een voortvluchtie moordenares met de naam Rachel Solando. Maar ook Teddy Daniels heeft zijn geheimen. Wat is zijn werkelijke opdracht? Ondertussen barst er een orkaan los en de vragen stapelen zich op. Hoe kan een vrouw met blote voeten uit een gesloten kamer ontsnappen? Wie laat er aanwijzingen achter in de vorm van cryptische codes? Wat speelt zich af op afdeling C? Hoe dichter Teddy en Chuck de waarheid naderen, des te meer ze beginnen te geloven dat ze Shutter Island misschien nooit meer zullen verlaten. Want iemand is bezig hen tot waanzin te drijven. Maar is dat wel echt zo? Niks is wat het lijkt in deze heftige thriller!

Thrillers met sterke plottwists

8. De vrouw na mij - Pekkanen & Greer

Nellie kan niet praten over die avond die zo mooi begon maar eindigde met de politie. Bij Richard voelt Nellie zich nu veilig. Richard is lief, attent en beschermend. Haar vrienden en moeder vragen zich af of hij niet te mooi is om waar te zijn…

Vanessa woont bij haar tante. Iedere ochtend als ze wakker wordt, slaat de werkelijkheid weer in als een bom. Ze denkt aan Richard en aan haar vervangster. Wat doen ze nu? En wat zou haar tante doen als ze zou weten wat Vanessa heeft gedaan?

Je denkt dat je weet wat er aan de hand is, maar… Neem nooit zomaar iets aan. Wie vertelt de waarheid? Wie kun je vertrouwen? Je weet het gewoon niet. Dit boek is ontzettend onvoorspelbaar.

Thrillers met sterke plottwists

9. Leugens - Justien Larbelestier

Micah Wilkins is een leugenaar, niemand kan blind varen op wat uit haar mond komt. Ze liegt over de waarheid en ze zal liegen over de leugen. Toen Micah’s klasgenoot en vriendje Zachary Rubin dood gevonden werd in Central Park - een plek waar ze samen veel tijd doorbrachten - wist niemand dat hij haar na-schooltijd vriendje was. Een vriend die zij deelde met mede-klasgenoot Sarah. Net als anderen wordt ook zij verdacht als dader. De waarheid is zoveel moeilijker te vertellen dan een leugen, maar Micah is vastbesloten deze met de lezer te delen. Het duurt een tijd voordat ze de gewoonte tot liegen doorbreekt. Maar kunnen we wel van haar op aan, gezien het feit dat ze niet echt te vertrouwen is als het op het vertellen van de waarheid aan komt?

Lees hier de recensie van Leugens.

Thrillers met plottwists

10. Niemand vertellen - Harlan Coben

Niemand vertellen van Harlan Coben zit weer vol met allemaal plotwendingen. In het boek heeft kinderarts David Beck het gevoel dat zijn leven totaal is verwoest. Elke dag denkt hij terug aan die ene vreselijke dag acht jaar geleden. Elke nacht beleeft hij de gruwelijke gebeurtenissen opnieuw; de nacht dat zijn vrouw Elizabeth werd meegesleurd en vermoord. Iedereen om hem heen zegt dat hij het verleden achter zich moet laten, maar dat kan hij gewoon niet. En dan verschijnt er ook nog een bericht op zijn computerscherm, een zin die alleen hijzelf en zijn overleden vrouw kennen. Plotseling wordt David overmand door een onmogelijke gedachte: zou Elizabeth op de een of andere manier toch nog in leven kunnen zijn?

Thrillers met sterke plottwists

11. En toen waren er nog maar... - Agatha Christie

Tien verschillende mensen, die elkaar niet kennen, worden uitgenodigd door een mysterieuze gastheer in een afgelegen huis op een eilend. Deze mensen zijn volkomen van de bewoonde wereld afgesloten en aangewezen op elkaars gezelschap. De avond begint nog leuk en aangenaam, maar gaandeweg blijkt dat de gasten worden achtervolgd door schaduwen uit het verleden. En dan wordt één van hen ook nog vermoord… En daarna nog een. De angst slaat toe en het leven van de achterblijvers wordt een hel. Wie zit er achter deze vreselijke moorden? Waarom zijn juist deze tien mensen uitgenodigd? Wie is de mysterieuze gastheer? Grote kans dat jij de antwoorden op deze vragen niet gaat raden tijdens het lezen. 

Thrillers met sterke plottwists

12. Gone Girl - Gillian Flynn

Op de dag dat hij vijf jaar getrouwd is, maakt Nick Dunne bekend dat zijn beeldschone vrouw Amy vermist wordt. De politie verdenkt hem en Amy's vrienden onthullen dat ze bang voor hem was en dingen voor hem verzweeg. Nick zweert dat dit niet waar is, maar onder druk van de politie en de media ontstaan er langzaam maar zeker haarscheurtjes in het door Nick geschetste beeld van zijn perfecte huwelijk. Zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag roepen vragen op. Heeft Nick zijn vrouw vermoord? Of zit er totaal iemand anders achter de vermissing? Misschien iemand waar je het eigenlijk helemaal niet van verwacht. Ook Gone Girl verdient een mooi plaatsje tussen de thrillers met sterke plottwists.

Thrillers met sterke plottwists

13. Het meisje in de trein - Paula Hawkins

Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen 'Jess en Jason'. Hun leven - in Rachels ogen - is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was. Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat 'Jess' vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? En heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

 

Welke thrillers met plottwists heb jij gelezen?

Lees ook: 9 super spannende crime series

 

Nieuwste artikelen

  • Bloedwraak - Marcella Kleine

  • Recensie: Lotgenoten - Sabrine Ingabire

  • Twisted Lies - Ana Huang

  • Koude harten - Gunnar Staalesen

  • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

Gerelateerde artikelen

  • 9 super spannende crime series

  • Vijftig tinten vrij

  • Recensie: Kil

  • In gesprek met Mel Wallis de Vries

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen