De beste YA trilogieën

Natuurlijk zijn ook wij wel een beetje verliefd op het Young Adult genre! Eigenlijk kunnen we het elke dag wel lezen en krijgen we er maar geen genoeg van. Wij zijn daarom ook wel blij dat veel Young Adult boeken onderdeel zijn van een trilogie. Hoe meer boeken, hoe beter! Dan kan je gewoon net even iets langer in een andere wereld verblijven en daar worden wij gelukkig van! Daarom hebben wij de beste YA trilogieën voor jullie op een rijtje gezet, deze moet je gewoon lezen!

Vrees Me - Tahereh Mafi

De oorspronkelijke trilogie van Tahereh Mafi bestaat uit: Vrees me, Breek me & Vertrouw me. Je kunt het bij deze trilogie houden, maar er zijn ondertussen nog meer boeken in de serie verschenen. 

Juliette heeft een dodelijke aanraking, maar niemand weet waardoor dat komt. De laatste keer dat zij iemand aanraakte sloot Het herstel haar op. De wereld valt uit elkaar. Ziektes vernietigen de mensheid, het is moeilijk om eten te vinden, vogels vliegen niet meer en de lucht heeft een vreemde kleur. Het Herstel heeft heel veel mensen gedood en de overlevenden zijn nu uit op wraak. Het Herstel gebruikt geweld om hen tegen te houden, maar ze krijgen niet op iedereen grip. Juliette beseft dat ze misschien kan helpen in deze strijd. Zij moet nu een belangrijke keuze maken: wil ze gebruikt worden als wapen of wil ze vechten in het verzet?

Beste YA trilogieënBron: Blossom Books

Hof van Doorns en Rozen - Sarah J. Maas

Deze YA trilogie van Sarah J. Maas bestaat uit: Hof van Doorns en Rozen, Hof van Mist en Woede & Hof van Vleugels en Verwoesting. De serie heeft ondertussen nog twee andere delen, dus na de trilogie kun je nog even vooruit. 

Als Feyre aan het jagen is ziet zij een immens grote wolf en schiet hem neer. Honger haalt namelijk het slechtste in iemand naar boven. Wat zij niet weet is dat zij hier een hoge prijs voor moet betalen. Het is namelijk geen gewone wolf, maar een Elfide. Niet veel later verschijnt er een beest voor haar deur om vergelding op te eisen. Hij neemt haar mee naar Prythian. Feyre ontdekt dat haar ontvoerder een Hoge Fae is uit het Lenthof en dat hij Tamlin heet. Haar vijandige gevoelens voor Tamlin veranderen in een vurige passie! Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

Beste YA trilogieënBron: Unieboek | Het Spectrum

Elfhame - Holly Black 

De Elfhame-serie van Holly Black bestaat uit: De wrede prins, De gevallen koning en De verbannen koninging. Holly Black heeft nog twee boeken geschreven in deze wereld, maar die zijn afzonderlijk te lezen. 

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame. Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

Bron: Boekerij

The Serpent & Dove - Shelby Mahurin 

De trilogie van The Serpent & Dove bestaat uit: Heks & Jager, Bloed & Honing en Goden & Monsters

Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine. Omdat niemand mag weten wie ze is, laat ze sindsdien alle magie achterwege en leeft ze van wat ze kan stelen. Want in Cesarine worden heksen als Lou opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand… Reid Diggory, een beëdigd heksenjager van de kerk, heeft altijd maar één principe gehad: gij zult geen heks in leven laten. Het is puur toeval dat zijn pad dat van Lou kruist, maar nadat Lou hem een gemene streek heeft geleverd, dwingt de kerk hen tot iets wat ze geen van beiden voor mogelijk hadden gehouden: ze moeten trouwen. Lou is doodsbang dat men erachter zal komen wie ze werkelijk is, en ondertussen heeft ze nog een probleem: haar groeiende gevoelens voor Reid…

Bron: HarperCollins

The Arc of a Scythe - Neal Shusterman 

De trilogie van The Arc of a Scythe bestaat uit: Scythe, Thunderhead en The Toll. Het eerste deel is in het Nederlands al uit onder de naam Zeis

Een wereld zonder honger zonder ziekte zonder oorlog zonder lijden ... en zonder de dood, want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen - en daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden. De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen, maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. Hoe hoog is de prijs voor een ideale wereld?

The Kane Chronicles - Rick Riordan 

Deze trilogie van Rick Riordan bestaat uit: De rode piramide, De troon van vuur en De schaduw van de slang

Nadat hun moeder stierf hebben Sadie en Carter elkaar nauwelijks meer gezien: Sadie woont bij hun grootouders, en Carter zwerft met hun vader, de beroemde Egyptoloog Julius Kane, over de wereld. Tot Kane zijn kinderen weer bijeenbrengt in Londen voor een experiment; een experiment dat gruwelijk misloopt. Kane wekt per ongeluk de afschrikwekkende Egyptische god Seth tot leven. Kane verdwijnt spoorloos en Sadie en Carter komen erachter dat nog meer Egyptische goden tot leven dreigen te komen. Kunnen zij het geheim van hun familie ontrafelen voor het te laat is?

Bron: Boekerij

Divergent - Veronica Roth

De trilogie van Divergent bestaat uit: Inwijding, Opstand & Samensmelting

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de vreselijke ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Beste YA trilogieënBron: Unieboek | Het Spectrum

Iskari - Kristen Ciccarelli

Deze spannende trilogie van Kristen Ciccarelli bestaat uit: Iskari, De gevangen koningin en De piratendief

Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger. Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard - en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad.

Bron: Blossom Books

De selectie - Kiera Cass

Deze geweldige trilogie van Kiera Cass bestaat uit: De Selectie, De Elite & De One.

In het eerste deel krijgen 35 meisjes de kans op een beter leven. De selectie geeft hun de kans om het hart van prins Maxon voor zich te winnen! Ook America Singer neemt deel aan de selectie, maar hiervoor moet zij wel haar geheime liefde opgeven. Eigenlijk wilt ze de kroon helemaal niet, maar ze doet het voor haar familie. Maar als ze prins Maxon ontmoet begint ze te twijfelen. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

YA trilogieënBron: Unieboek | Het Spectrum

Caraval - Stephanie Garber 

Deze magische trilogie van Stephanie Garber bestaat uit: CaravalMeester Legende en Finale

De zussen Scarlett en Donatella ontvluchten uit angst voor hun wrede vader het kleine, afgelegen eiland waar ze wonen. Ze worden daarbij geholpen door de o zo verleidelijke maar onuitstaanbare Julian. Ze komen terecht op Dromeneiland, waar de jaarlijkse voorstelling van Caraval wordt gehouden. Het publiek speelt mee in een dodelijk spel en moet achterhalen wat fantasie is en wat echt. Vlak na aankomst op het eiland verdwijnt Donatella, en Scarlett kan maar aan één ding denken: haar zus terugvinden voor de boosaardige Meester van Caraval haar vindt en er doden vallen...

Bron: Luitingh-Sijthoff

De labyrintrenner - James Dashner

Deze spannende trilogie van James Dashner bestaat uit: De labyrintrenner, De schroeiproeven en De doodskuur

De trilogie speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Nadat zijn geheugen is gewist, komt Thomas terecht bij een groep jonge mannen, die gevangen zitten in een doolhof. Thomas sluit zich bijna direct aan bij de Renners. Niet alleen om uit het labyrint te ontsnappen, maar ook om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

YA trilogieënBron: Uitgeverij Q

Schaduw van de vos - Julie Kagawa 

De Schaduw van de vos-serie van Julie Kagawa bestaat uit: Schaduw van de vos, Ziel van het zwaard en Nacht van de draak

Eens in de duizend jaar, wanneer een nieuw tijdperk aanbreekt, krijgt degene die op dat moment eigenaar is van een geheimzinnige perkamentrol een geweldige kans. Hij of zij kan de grote Kami-draak aanroepen en een wens doen. De nieuwe tijd is bijna daar, en boze krachten zijn eropuit om de rol in handen te krijgen. Yumeko is een meisje met een gevaarlijk geheim. Ze is een shapeshifter, iemand die van gedaante kan verwisselen, iets wat niemand mag weten. In de tempel waar ze is opgegroeid, leert ze hoe ze die kracht kan gebruiken én tegelijkertijd verborgen kan houden. Tot de tempel op een dag in brand wordt gestoken en alle bewoners in de vlammen omkomen. Behalve Yumeko. Zij kan nog net op tijd ontsnappen, mét de grootste schat van de tempel: een stuk van de eeuwenoude perkamentrol.

Bron: HarperCollins

De Hongerspelen - Suzanne Collins

Deze dystopische YA trilogie van Suzanne Collins bestaat uit: De Hongerspelen, Vlammen en Spotgaai.  

Katniss Everdeen woont in district twaalf, het armste district van Panem. Vroeger stond Panem bekend als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen gehouden. Elk jaar worden, door loting, 24 jongeren aangewezen als tributen. Uit elk district worden een jongen en een meisje gekozen en die gaan de strijd op leven en dood met elkaar aan. Dit jaar wordt Prim uitgekozen, het zusje van Katniss. Zij kan haar zusje niet laten gaan, dus biedt zij zichzelf aan als vrijwilliger!

YA trilogieënBron: Unieboek | Het Spectrum

De vijfde golf - Rick Yancey

Deze adembenemende trilogie van Rick Yancey bestaat uit de volgende drie boeken: De vijfde golf, De oneindige zee & De laatste ster.  

Bij de eerste golf valt alle electriciteit uit, bij de tweede golf volgt er een enorme tsunami, bij de derde golf wordt iedereen ziek, bij de vierde golf wordt iedereen achterdochtig en dan moet de vijfde golf nog komen.. Cassie heeft niemand meer: haar ouders zijn als gevolg van de buitenaardse invasie overleden en haar broertje Sam is meegenomen door een groep militairen, zogenaamd om hem te beschermen. Op de vlucht voor de buitenaardse wezens, wil Cassie koste wat het kost haar kleine broertje edden. Maar hoewel ze zich had voorgenomen om niemand meer te vertrouwen, kan ze het niet alleen...

YA trilogieënBron: A.W. Bruna

Aan alle jongens van wie ik hield - Jenny Han

Deze romantische YA trilogie bestaat uit de volgende boeken: Aan alle jongens van wie ik hield, PS Ik hou nog steeds van je en Veel liefs, Lara Jean

Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait weer op niks uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht... en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.

YA trilogieënBron: Moon

De Helse Creaties - Cassandra Clare

De Helse Creaties bestaat uit de volgende bovennatuurlijke boeken: De Ijzeren Engel, De Ijzeren Prins & De Ijzeren Prinses

De Helse Creaties van Cassandra Clare speelt zich af voor de Kronieken van de Onderwereld. We volgen het verhaal van Tessa tijdens haar leven in het New York van 1978. Hier komt snel een einde aan als haar voogd plotseling sterft. Tessa moet naar haar broer in Londen, maar nog voordat ze daaraankomt wordt ze ontvoerd door de Zwarte Zusters. Zij dwingen haar zich een vreemde gave eigen te maken. Zelf wist ze niet eens dat ze kon transformeren. Ze wordt gered door de superknappe en gevatte Will, die haar naar de Schaduwjagers brengt...

YA trilogieën

Angelfall - Susan EE

Deze prachtige serie over engelen bestaat uit: Penryn & het einde der dagen, Penryn en de nieuwe wereldPenryn en Het gevecht om hemel en aarde

In deze serie hebben de engelen van de apocalyps de macht overgenomen in de wereld, en het is een chaos. Overdag wordt de wereld geteisterd door bendes en in de nacht heersen angst en bijgeloof. Wanneer Penryns kleine zusje door gewelddadige engelen wordt ontvoerd, grijpt Penryn in. Om haar zusje terug te vinden heeft ze hulp nodig en die hulpt komt van Raffe, een engel zonder vleugels en haar vijand...

YA trilogieënBron: Luitingh Fantasy

Edelsteen trilogie - Kerstin Gier

Ook de Edelsteentrilogie mag niet in ons rijtje met beste YA trilogieën ontbreken, deze serie bestaat uit: Robijnrood, Saffierblauw en Smaragdgroen

Niemand in Gwens familie is normaal. Ze wordt soms gek van haar strenge oma lady Arista, haar bemoeizuchtige tante Glenda en vooral haar arrogante nichtje Charlotte. Maar dat is nog niet eens het ergste, dat zijn de geheimen! Alles wordt anders als ze op een dag plotseling terechtkomt in het Londen van honderd jaar geleden. Wanneer ze gelukkig ook weer snel naar haar eigen tijd terugspringt, wordt duidelijk dat zijzelf het allergrootste geheim van de familie is. Gwendolyn komt terecht in een wereld van tijdreizen, prachtige kostuums, een geheim genootschap, een machtige graaf en vooral ook... de knappe Gideon.

YA trilogieënBron: Blossom Books

De Grisha trilogie - Leigh Bardugo

De Grisha trilogie van Leigh Bardugo bestaat uit: Schim & Schaduw, Dreiging & Duisternis en Val & Verlossing

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker. Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden.

YA trilogieënBron: Blossom Books

Matched - Ally Condie

De laatste YA trilogie uit dit rijtjes is van Ally Condie en bestaat uit de volgende drie boeken: Matched, Crossed & Reached

Cassia groeit op in een toekomstige maatschappij waarin alles voor haar geregeld wordt. Het lijkt zo mooi als Cassia door de Autoriteiten wordt uitgehuwelijkt aan haar beste vriend. Maar dan gaat er iets mis, grondig mis. Al snel krijgt Cassia in de gaten dat er een aantal vreemde en verontrustende rafelranden zitten aan De Unie. En dat de Autoriteiten niet gediend zijn van kritische onderdanen.

YA trilogieënBron: Lemiscaat

Wat is jouw favoriet van deze YA trilogieën?

Lees ook: De beste duo's in YA

Nieuwste artikelen

  • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

  • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

  • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

  • Het jaar rond - Cathy Bramley

  • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

Zoek in artikelen