Top 10 populairste boeken van Nederlandse auteurs

In ons kleine kikkerlandje worden er veel boeken van buitenlandse auteurs vertaald. Maar elk jaar komen er ook genoeg mooie, leuke, grappige en spannende boeken uit van Nederlandse auteurs. Ook in 2018 hebben de Nederlandse auteurs weer hun best gedaan en zijn er weer heel wat prachtige boeken uitgebracht. Lees jij wel eens een boek van een Nederlandse auteur? Lees dan snel verder! Wij hebben namelijk de populairste boeken van Nederlandse auteurs van het afgelopen jaar op een rijtje gezet!

Voor deze lijst hebben we gekeken naar de boeken die volgens de CPNB in 2018 het vaakst over de toonbank zijn gegaan. 

populairste boeken van Nederlandse auteurs

Wees onzichtbaar - Murat Isik

De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland aan het begin van de jaren tachtig. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen in de Bijlmer. De vader is een werkloze communist die zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. De wijk is bedoeld als vooruitstrevend, maar langzaamaan veranderd het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om het leven. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks het verzet worden er veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

populairste boeken van Nederlandse auteurs

De Gorgels en het geheim van de gletsjer - Jochem Myjer

Melle en zijn familie logeren bij een oude vriend van papa, die bioloog is in de Alpen. Melle en zijn zusje Limoni hebben de regels overschreden want ze hebben hun Gorgels meegenomen om de bergen te zien. Midden in de nacht wordt Limoni in paniek wakker; haar Gorgel Belia is verdwenen. Ze komen erachter dat Belia is ontvoerd door de Kotsbalgers, de meest gevaarlijke Brutelaars die er bestaan. Dat is het begin van een bloedstollend avontuur.

Lees hier onze recensie. 

 

 

populairste boeken van Nederlandse auteurs

Stromboli - Saskia Noort

Het koppel Sara en Karel lijken van buitenaf het perfecte echtpaar dat samen wekelijks columns schrijft over hun gezinsleven. Maar schijn bedriegt, want achter die façade gaat een leven vol afgunst, wrok en geweld schuil. Na weer een gewelddadige uitbarsting besluit Sara om Karel te verlaten. Om weer grip op haar leven te krijgen besluit ze een retraite op het Italiaanse eiland Stromboli te boeken. Onder leiding van een goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stapje verder gaan. Er worden dingen uit haar verleden bovengelegd die ze liever verborgen had gehouden. 

Lees hier onze recensie. 

 

populairste boeken van Nederlandse auteurs

Leven en laten leven - Hendrik Groen

De vijftiger Arthur Ophof had zich het leven toch anders voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, is hij in dienst bij een bedrijf dat werkt met wc-artikelen. Zijn leven is saai en voorspelbaar. Wanneer Arthur ontslagen wordt en hij er een mooie ontslagvergoeding uit weet te slepen krijgt hij alsnog de kans iets van zijn leven te maken. 

Lees hier onze recensie.

 

 

Super de luxe - Suzanne Vermeer

De Nederlandse Emma is aan de Franse Rivièra op vakantie als ze bevriend raakt met de Italiaanse tweeling Alessandro en Sofia Onesti. De tweeling komt uit een steenrijke familie en nodigen haar uit om naar Monaco te komen, waar de Onesti's een penthouse hebben. Emma neemt het aanbod met beide handen aan. De dagen in het penthouse brengt Emma door in ongekende luxe, maar wanneer ze op een ochtend wakker wordt, blijkt het penthouse te zijn leeggehaald en is er van Alessandro en Sofia geen spoor te bekennen. Als Emma op onderzoek uitgaat en enkele schokkende ontdekkingen doet over de tweeling, wordt de zaak alleen maar vreemder. Haar eigen leven komt hierbij op het spel te staan...

 

De heilige Rita - Tommy Wieringa

Paul Krüzen woont al bijna vijftig jaar met zijn vader in een Saksische spookboerderij. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Naast deze zorgen maakt Paul zich ook zorgen over de buitenlanders die zich het dorp toe-eigenen. Eerst was het een rus en nu zijn het de Chinezen. Paul steekt de grens over om een bordeel te bezoeken. Tijdens dit bezoek ontstaat er een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

Lees hier onze recensie.

 

Taal voor de leuk - Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse is een groot liefhebber van de Nederlandse taal en in dit boek neemt ze die dan ook onder de loep. "Je ergeren? Dat doe je maar in je vrije tijd,' zegt Paulien, om vervolgens op zoek te gaan naar taalvernieuwingen, miscommunicaties en bizarre gesprekswendingen. In Taal voor de leuk deelt ze haar nieuwste fascinaties van de Nederlandse taal. Waarom zegt de conducteur bijvoorbeeld in de trein "UhLelystad' in plaats van gewoon "Lelystad'? Kun je beter "ARG' whatsappen of "ARGH'? Wat zijn dwangclichés? Auto-irritaties? En wat is woordaanelkaarplakkisme?

 

 

Pessimisme kun je leren! - Lévi Weemoedt 

Özcan Akyol probeerde in zijn tienerjaren de antwoorden op zijn levensvragen te vinden. Dat lukte niet echt en de meeste literaire werken die hij las duwden hem zelfs verder in de put, totdat hij het werk van Levi Weemoedt ontdekte. De persoonlijke ellende spat van zijn poëzie, maar hij verpakt het in de liefde voor taal en ongebreidelde zelfspot, een combinatie die Özcan niet voor mogelijk hield. Hij is ervan overtuigd dat iedereen het werk van Lévi Weemoedt moet lezen. Daarom heeft hij deze bundel samengesteld.

 

 

 

 

Gordon - Marcel Langedijk

Gordon Heukeroth is één van de meest besproken Nederlandse tv-persoonlijkheden. Hij verkocht miljoenen platen, stond in volle theaters en hij heeft enkele van de meest bekeken en spraakmakendste tv-programma's gemaakt. In deze biografie lezen we over de jeugd van Gordon in Amsterdam-Noord tot aan de villa's in het Gooi. Van marktkoopman tot de Toppers in de Arena. Ook komt zijn liefdesleven en de keerzijde van roem aan bod. In deze biografie spaart hij niemand. Ook zichzelf niet.

 

 

 

 

Rinkeldekink - Martine Bijl

Rinkeldekink van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. In dit boek schrijft ze eerlijk en met humor over de therapeuten, welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen en over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen.

Lees hier onze recensie.

 

 

Welk van deze populairste boeken van Nederlandse auteurs uit 2018 is jouw favoriet?

Bron: CPNB

Lees ook: 9x de leukste chicklits van Nederlandse bodem

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • 60 dagen elke dag kans op een boek!

  • De hoogstgewaarde chicklits van 2018

  • Waarschuwing aan alle vrouwenmensen op Chicklit.nl: lezen op eigen risico ;-)…

  • What’s new op de Nederlandse televisie?

  • Column: Blinde ambitie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen