Tien manieren om je volgende boek te kiezen

Elke échte boekenwurm zal de vraag herkennen: hoe kies je je volgende boek? Er komen zo ontzettend veel boeken uit, en er is zoveel te lezen dat leuk is. Maar waar begin je? Wij hebben de leukste manieren om je volgende boek te kiezen voor je op een rij gezet.

1. Briefjes in een kom.

Heb je al voorselectie, bijvoorbeeld een stapeltje ongelezen boeken uit je eigen kast of de stapel die je bij de bibliotheek hebt gehaald? Dan is dit een goede optie! Maak voor elk boek een briefje, vouw ze op en leg ze in een kom. Schudden, pakken en lezen maar!

2. Zoek recensies op en pak het boek met de hoogste waardering.

Oké, we geven het toe, deze manier biedt meestal een goed resultaat. Maar aan de andere kant: niet iedereen heeft dezelfde smaak. Dus ga je meestal voor deze optie? Kom dan ook eens uit je bubbel en kijk juist níet naar de mening van anderen. Ga voor een van de andere opties.

3. Vraag iemand anders om te kiezen.

Vraag iemand anders om een aanrader. Let wel op wie je het vraagt! Het liefst iemand met dezelfde boekensmaak als jij. Anders zit je straks met een insectenencyclopedie terwijl je op zoek was naar een fijne chicklit, alleen omdat die jongen zo leuk was. Aan de andere kant, heb je na het lezen wel een mooi gespreksonderwerp.

4. Blinddoek jezelf en pak een boek uit de kast.

De meest simpele optie. Werkt het best als je een kast vol ongelezen boeken hebt, bijvoorbeeld in de bibliotheek. Als je een blinddoek dan toch wat gênant vindt, kun je ook gewoon je ogen dicht doen. Is de kans meteen wat kleiner dat je onder het kiezen over je tas struikelt en die boekenkast omver trekt.

5. Visualiseer je boek.

Klinkt lekker vaag hè? Neem in ieder geval een kleur voor je. Voel je je blue? Geen probleem, het helpt je met je keuze. Ga gewoon naar de dichtsbijzijnde boekwinkel / bibliotheek / boekenkast en pak een blauw boek op. Je hebt 'm gevonden!

6. Kies een boek dat volgt op de titel van je vorige.

Ja, de titel. Was je vorige boek 'ik wil ook zo'n man'? Zoek dan een titel die aansluit. Wij zouden kiezen voor: Ik wil ook zo'n man / alleen hij / laat me gaan / helemaal alleen. Klinkt als poëzie, maar het zijn gewoon boektitels! Een beetje somber? Jij maakt je eigen verhaal met de boeken die je kiest, dus wees vrij iets opbeurends te verzinnen.

7. Klik en heb geluk! (of niet)

Ga naar de boekrecensies op Chicklit.nl en klik een willekeurige pagina aan. Het boek dat bovenaan staat is jouw boek! Klikte je net een horrorboek aan terwijl jij daar nog nachten van wakker gaat liggen? Kies dan juist het onderste boek, af en toe mag je een beetje valsspelen...

8. Gebruik je laatste boek.

Type het laatste boek dat je las in op google. Rechts geeft Google nu onder het kopje 'gerelateerd' andere tips die hierop lijken. Geen succes? De meeste webwinkels hebben deze functie ook. Of gebruik een site zoals BookSeer.com.

9. Ruil een boek met iemand.

Zo heb je gratis een nieuw boek én ben je van je keuzestress af. Als dat geen dubbelwinnen is?

10. Pak een woordenboek en wijs een willekeurig woord aan.

Zoek nu een boek met dat woord in de titel. Kies je per ongeluk een lidwoord? Misschien kan je dan beter het proces herhalen, anders zijn er wel heel veel opties...

Hoe kies jij je volgende boek?

Bron: boekiewoogie.nl, iStock, giphy.com

Lees ook: Ben jij een echte boekenwurm?

Nieuwste artikelen

  • Wat eten we vanavond - Mama Baas

  • Gelukkige dagen - Renée van Marissing

  • Schermtijd - Linda van Rijn

  • Monsterjager - Rob Geukens

  • Er was ook eens….- Milouska Meulens

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

Zoek in artikelen